Άγνωστο αν τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη είναι ο κύριος σεισμός- Εως και 7,5 Ρίχτερ η δυναμική του ρήγματος

 
ξξξ

Ενημερώθηκε: 23/04/25 - 20:10

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το μεσημέρι την Κωνσταντινούπολη: Παρότι η δόνηση  προέρχεται από γνωστό σεισμικό ρήγμα, εντούτοις προκαλεί μεγάλο προβληματισμό το γεγονός ότι  το επίκεντρο εντοπίζεται σε τμήμα 60-70 χιλιομέτρων, που όπως επισημαίνει o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, «δεν είχε σπάσει έως τώρα, ωστόσο η δυναμικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη και συνεπώς υπάρχει εκεί συσσωρευμένη μεγάλη ενέργεια».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι δονήσεις που έχουν έως τώρα ακολουθήσει δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.  Ο κ.Λέκκας μάλιστα, λέει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά ότι τα 6,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

«Τις επόμενες μέρες και οπωσδήποτε το επόμενο διάστημα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Ιστορικά ξέρουμε ότι η περιοχή είχε δώσει σεισμό κοντά στα 7,5 Ρίχτερ το 1715 και τότε είχαν γίνει ζημιές και στην Αγία Σοφία», λέει ο κ.Λέκκας, επισημαίνοντας ότι προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι οι δονήσεις που ακολούθησαν έως τώρα τα 6,2 Ρίχτερ  εντοπίζονται στο ίδιο επίκεντρο, δεν υπάρχει «διασπορά», ενώ θεωρεί πιθανή εξέλιξη για την εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας 2-3 σεισμούς της τάξης των 6,2 με 6,5 Ρίχτερ.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο ελλαδικός ηπειρωτικός και θαλάσσιος χώρος από αυτό το ρήγμα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελληνικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη, οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».

Όσο για το αν από τους μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν κινδυνεύουν τα πολλά παλιά κτίρια της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της Αγιά Σοφιάς, ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως από ένα μεγαλύτερο σεισμό «ενδεχομένως να έχουμε κάποιες βλάβες στην Αγιά Σοφιά». Κάτι που θα συμβεί εάν συνεχιστεί η ακολουθία και στον δομημένο ιστό της Κωνσταντινούπολης, το 1/3 της οποίας αποτελείται από κτίρια 50-100 ετών.


Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ωστόσο πως αυτό που έχει σημασία «είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλη έκθεση του πληθυσμού. Δηλαδή έχουμε 16 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ουσιαστικά ζουν σε μια στενή περιοχή και εκεί πια η έκθεσή μας, η τρωτότητά μας, είναι πάρα πολύ μεγάλη, συνεπώς θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις».

Με αυτά τα δεδομένα, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μια ακόμη πιο ισχυρή δόνηση.

Μιλώντας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Βασίλης Καραστάθης, κάνει λόγο για μια φυσιολογική σεισμική ακολουθία επισημαίνοντας, ωστόσο, πως είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

«Μέχρι στιγμής το φαινόμενο δείχνει ότι εξελίσσεται κάπως φυσιολογικά. Είναι, βέβαια, πολύ νωρίς και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν παρουσιάζει, όμως, μέχρι τώρα κάποια χαρακτηριστικά που να προκαλούν ανησυχία. Το δυναμικό της συγκεκριμένης ζώνης είναι μεγάλο αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το εξαντλήσει. Μακάρι να είναι αυτός ο σεισμός που θα δώσει και να εκτονωθεί», αναφέρει ο κ. Καραστάθης.

Παράλληλα, επισημάνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, αλλά το ρήγμα που προκάλεσε τα 6,2 Ρίχτερ ήταν ανενεργό για περισσότερο από έναν αιώνα.

«Η ζώνη η συγκεκριμένη είναι πολλή μεγάλη και έχει κατ' επανάληψη δώσει μεγάλους σεισμούς. Το συγκεκριμένο κομμάτι, βέβαια, ήταν αυτό το οποίο δεν είχε "σπάσει". Είχε πολλές δεκαετίες να δώσει μεγάλο σεισμό. Έχει να δώσει από το 1900», τονίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλά για μια περιοχή με υψηλό, σεισμικό δυναμικό στην οποία εισέρχεται και διακλαδίζεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.

«Μέχρι στιγμής υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ώρες και ημέρες για να έχουμε μια εικόνα. Πρόκειται για μια περιοχή με υψηλό, σεισμικό δυναμικό, με πολλά και μεγάλα, ενεργά ρήγματα τα οποία στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς μέχρι και 7 Ρίχτερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη θάλασσα του Μαρμαρά, εισέρχεται και διακλαδίζεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Το 1999 είχε ενεργοποιηθεί ένας άλλος κλάδος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ