Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ κοντά σε μια συμφωνία» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην ίδια ανάρτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας πρόσφατη τοποθέτησή του «πολύ επιζήμια» για την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κομπάζει στο πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal δηλώνοντας: «Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα για να συζητήσουμε εδώ». Αυτή η δήλωση είναι εξαιρετικά επιζήμια για τις Ειρηνευτικές Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την εποπτεία του Προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και δεν αποτελεί καν αντικείμενο συζήτησης», έγραψε ο Τραμπ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σχολιάζοντας δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας, διαμήνυσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ νομικά την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική.
Σημειώνεται ότι Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Λονδίνο για έναν νέο γύρο συνομιλιών, στον οποίο επρόκειτο να συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ακυρώνοντας ωστόσο την παρουσία του.
Ακολούθως ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος έδωσε τελεσίγραφο κυρίως προς την Ουκρανία και δευτερευόντως προς τη Ρωσία για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας σύντομα, απειλώντας με απόσυρση των ΗΠΑ από την προσπάθεια διαμεσολάβησης εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.
«Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στους Ρώσους και τους Ουκρανούς και είναι καιρός να την αποδεχθούν ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη διαδικασία», δήλωσε.
«Είναι τώρα καιρός, πιστεύω, να ληφθεί, αν δεν είναι το τελευταίο μέτρο, ένα από τα τελευταία, δηλαδή, σε ένα γενικό επίπεδο, αυτό που λέει ότι θα σταματήσουμε τους σκοτωμούς, (...) θα παγώσουμε τις εδαφικές γραμμές σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτές που είναι σήμερα (sic)», πρόσθεσε ο Τζέι Ντι Βανς.
«Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», συμπλήρωσε.
Στο τελεσίγραφο του Τζέι Ντι Βανς για «εδαφικές ανταλλαγές» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αντέδρασαν έντονα Παρίσι και Λονδίνο. Η λογική της Ουάσιγκτον «take it or leave it» προκαλεί εκνευρισμό στην Ευρώπη.
Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των Ευρωπαίων», ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η γαλλική προεδρία, μετά τo τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου.
Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της». «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε ο εκπρόσωπος.