Η σύνοδος για την ειρήνη στην Ουκρανία ξεκίνησε σε έντονα τεταμένη ατμόσφαιρα. Παρότι είχε προγραμματιστεί ως υπουργική συνάντηση υψηλού επιπέδου, η ακύρωση της συμμετοχής βασικών διπλωματών, όπως του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, την υποβάθμισε σε συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, προχώρησε σε αυστηρό τελεσίγραφο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τις συνομιλίες, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Τόνισε, μάλιστα, ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πρέπει να είναι διατεθειμένες να κάνουν εδαφικές παραχωρήσεις για την επίτευξη ειρήνης.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε άμεσα και κατηγορηματικά: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά δεν πρόκειται να παραδοθεί. Τα σύνορά της, δήλωσε, δεν είναι διαπραγματεύσιμα και οποιαδήποτε διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία, δηλώνοντας πως «επαφίεται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε εξωτερική πίεση για παραχωρήσεις.
Παρά την υποβαθμισμένη σύνθεση, οι συνομιλίες συνεχίζονται με συμμετοχή αντιπροσωπειών από Ουκρανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, ενώ η στάση του Κιέβου για πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα παραμένει αμετακίνητη.
Πηγή: ertnews.gr