Στάρμερ: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που θα παρουσιάσει στον Τραμπ

 
κκκ

Πηγή Φωτογραφίας: Suzanne Plunkett/REUTERS

Ενημερώθηκε: 20/02/25 - 12:45

Εν μέσω αναταραχών ύστερα από τη συνάντηση αξιωματούχων Ρωσίας - ΗΠΑ στο Ριάντ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και από τα προσβλητικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, σχεδιάζει το πλάνο που θα παρουσιάσει στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Telegraph, ο Στάρμερ θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ ένα σχέδιο για την αποστολή λιγότερων από 30.000 Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την αμερικανική προστασία προς το Κίεβο.

Ο Στάρμερ αναμένεται να περιγράψει λεπτομερώς πώς οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορούσαν να αστυνομεύσουν οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα μεσολαβήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν οι δύο τους συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, θα παροτρύνει τον Τραμπ να έχει σε ετοιμότητα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους στην Ανατολική Ευρώπη για να απαντήσουν, εάν η Ρωσία παραβιάσει τους όρους οποιασδήποτε εκεχειρίας, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια.

Η αγγλογαλλική στρατηγική για μια «ειρηνευτική δύναμη» στην περιοχή παρουσιάστηκε σε κάποιους  ηγέτες της Ευρώπης σε μια έκτακτη συνάντηση στο Παρίσι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Ευρώπης, καθώς φαίνεται ότι η ήπειρος και το Κίεβο έχουν αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ.

Ο Στάρμερ θα υποστηρίξει ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνουν αναμεμειγμένες στην αποτροπή της εισβολής της Ρωσίας για τρίτη φορά μετά το τέλος των μαχών.

Συνεπώς, σύμφωνα με το αγγλογαλλικό σχέδιο, λιγότεροι από 30.000 στρατιώτες υπό ευρωπαϊκή ηγεσία θα αναπτυχθούν σε ουκρανικές πόλεις, λιμάνια και άλλους κρίσιμους χώρους υποδομής, όπως πυρηνικούς σταθμούς, μακριά από τις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Τέλος, σύμφωνα με τις ιδέες που επεξεργάζονται Ευρωπαίοι σύμμαχοι υπό τη Γαλλία και τη Βρετανία, θα μπορούσε επίσης κάποια αποστολή αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Ουκρανίας με τη χρήση ταχύτατων αεροσκαφών που θα απογειώνονται εκτός της χώρας με στόχο να επαναληφθούν οι πτήσεις επιβατικών αεροπλάνων, που έχουν σταματήσει από την έναρξη του πολέμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ