Επίσκεψη Μόντι στη Σαουδική Αραβία, με στόχο την ενίσχυση του διαδρόμου IMEC

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Ενημερώθηκε: 23/04/25 - 17:38

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, την οποία αναμένεται να επισκεφθεί σε περίπου δύο εβδομάδες και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ινδός ηγέτης έφτασε στην Τζέντα, όπου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχοντας στις αποσκευές μια «πλούσια» σε θέματα ατζέντα που δεν περιορίστηκε μόνο στο μέτωπο της ενέργειας (βλ. πετρέλαιο).

Ο Μόντι θα ήθελε, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Al-Monitor, να εμβαθύνει τις υπάρχουσες ενεργειακές ινδοσαουδαραβικές σχέσεις, να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και ενδεχομένως να δώσει νέα πνοή ζωής στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ειδικά το πρότζεκτ που ακούει στο όνομα IMEC (India-Middle East-Europe Corridor) συγκεντρώνει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας από τον Μάιο του 2014, είχε επισκεφθεί ξανά το 2016 και το 2019 τη Σαουδική Αραβία όπου ζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια Ινδοί. Επί πρωθυπουργίας του, η Ινδία, η οποία είναι η χώρα με τις τρίτες μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, ανέπτυξε στενότερους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η σχέση Ινδίας-Σαουδικής Αραβίας δεν περιορίζεται, ωστόσο, μόνο στο πετρέλαιο. Αντιθέτως, κομβική θέση στον εν λόγω άξονα παρουσιάζεται να έχει αποκτήσει, ήδη από το 2023, ο προωθούμενος Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) τον οποίο πολλοί προσεγγίζουν ως το ινδικό αντίβαρο ή την ινδική απάντηση στους νέους κινεζικούς «δρόμους του μεταξιού» της πρωτοβουλίας «Belt and Road» («Ζώνη και Δρόμος»).

Υπενθυμίζεται ότι εάν υλοποιηθεί ο IMEC θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Ισραήλ, παρακάμπτοντας όχι μόνο την Κίνα αλλά και την Τουρκία.

Η δυναμική γύρω από την ανάπτυξη αυτού του διαδρόμου επιβραδύνθηκε από τα τέλη του 2023 και έπειτα, λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και της ευρύτερης αστάθειας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο πλέον, με φόντο την επιστροφή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το εν λόγω πρότζεκτ θα μπορούσε να αποκτήσει νέα ώθηση. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο Τραμπ έχει πλέξει το εγκώμιο του οικονομικού διαδρόμου IMEC τον οποίο βλέπει όμως αρνητικά η Τουρκία του Ερντογάν.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ