Η Γαλλία και η Βρετανία εκπονούν σχέδιo για τη δημιουργία «δύναμης κατευνασμού» που θα βασίζεται κυρίως σε δυτικές αεροπορικές δυνάμεις, αλλά θα είναι απαραίτητη η υποστήριξη και των ΗΠΑ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Η δύναμη θα έχει ως αποστολή να επιβάλει την εφαρμογή μιας μελλοντικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, καθώς και να αποτρέψει μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.
Το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους είναι υπό διαμόρφωση, προβλέπει μεγαλύτερο ρόλο για τις δυτικές αεροπορικές δυνάμεις συγκριτικά με προτάσεις που είχαν διατυπώσει Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Εχει δηλαδή ως επίκεντρο τον τομέα όπου η Δύση έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας: τις αεροπορικές της δυνάμεις, αναφέρει το βρετανικό μέσο. Αντίθετα, τα χερσαία στρατεύματα θα χρησιμοποιηθούν, τουλάχιστον αρχικά, για την προστασία καίριων τοποθεσιών, όπως λιμάνια και πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας.
Στόχος, ανέφεραν δυτικοί αξιωματούχοι στους FT, είναι η δημιουργία μίας πανίσχυρης στρατιωτικά περιοχής που θα αποθαρρύνει τη Ρωσία από το να παραβιάσει μελλοντική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και θα δημιουργεί συνθήκες για διαρκή ειρήνη.
«To πεδίο στο οποίο έχουμε σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας είναι στον αέρα και στην ικανότητά [μας] να ανταποκρινόμαστε σε [οποιεσδήποτε] κατάφωρες καταχρήσεις της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος. «Είναι τιμωρητική προσέγγιση, προκειμένου να είμαστε σε θέση να τιμωρήσουμε τη Ρωσία αν προκύψει ανάγκη». Ομως, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, «η όλη ιδέα βασίζεται στο ότι δεν αναδύεται πρόκληση».
«Σοκ» στην Ευρώπη
Ανώτεροι Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες συμφώνησαν σε συνάντηση στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη να διαπραγματευτούν διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητήσει την ευρωπαϊκή πρόταση και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί με βάση όσα είναι έτοιμες να προσφέρουν οι ΗΠΑ. Ο Μακρόν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν τη Δευτέρα, όπως είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους συμμάχους ασκώντας έντονη κριτική στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πυροδοτώντας ανησυχίες ότι τυχόν συμφωνία θα ευνοούσε τη Ρωσία.
Ο Στάρμερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεισφορά στην επιβολή μιας μελλοντικής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, θα απαιτούσε εμπλοκή και των ΗΠΑ.
«Η εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπεί η Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», τόνισε ο Στάρμερ.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι το σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί και θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει και μεγάλες χερσαίες δυνάμεις που θα αναπτυχθούν, αν όχι στην Ουκρανία, τότε στα δυτικά της σύνορα.
«Τα στρατεύματα στο έδαφος θα πρέπει να είναι έτοιμα να πολεμήσουν για να αποτρέψουν», ανέφερε δεύτερος δυτικός αξιωματούχος. Τρίτος αξιωματούχος σημείωσε ότι κάποιες χώρες ήδη συζητούν το περίγραμμα των προτάσεών τους με τη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ.
Λίστα χωρών της Ε.Ε.
Η αποστολή στην Ουκρανία θα τελεί υπό τη διοίκηση της Συνδυασμένης Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης, γαλλο-βρετανικό σχηματισμό, ενώ αναμένεται να συνεισφέρουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη με αρκετές χώρες», ανέφερε τέταρτος δυτικός αξιωματούχος. «Προβλέπονται διαφορετικοί τρόποι δράσης ανάλογα με τις χώρες» που θα συνεισφέρουν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα έχει συνομιλίες με τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και αναμένεται να συντάξει λίστα με όσα από αυτά είναι διατεθειμένα να συνεισφέρουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατεύματα και όπλα που θα χρησιμεύσουν ως «εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιβολή μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Πηγή: Financial Times