Ο κύριος σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τοπτσού Γιαλτσίν πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την παραμονή της στο ΝΑΤΟ, επειδή η πολιτική της Συμμαχίας είναι εχθρική προς την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα ο Τοπτσού Γιαλτσίν δήλωσε ότι από την πλευρά του οργανισμού «ακούγεται ένα προδοτικά εχθρικό ύφος» επισημαίνοντας ότι πρόκειται «για ατιμία, παλιανθρωπιά και ντροπή, που φάνηκε κατά την διάρκεια των γυμνασίων του ΝΑΤΟ».
Στα γυμνάσια της Συμμαχίας με την επωνυμία Trident Javelin που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 8-17 Νοεμβρίου στην Νορβηγία, υπήρχε ένα σταντ με τα πορτρέτα των «εχθρών». Ένα από αυτά τα πορτρέτα, ήταν του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Στρατιώτες του ΝΑΤΟ επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν 37χρονο Κρητικό
Στους «εχθρούς» συμπεριέλαβαν επίσης τον σημερινό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως απάντηση η Άγκυρα αποφάσισε να ανακαλέσει 40 τούρκους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στα γυμνάσια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στολτεμπεργκ ζήτησε δύο φορές συγνώμη για τις προσκληθείσες προσβολές και ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκκε Γιένσεν, εξέφρασε την λύπη του για το συμβάν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γιαλτσίν, τις οποίες επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk «οι φωτογραφίες του Ατατούρκ και του Ερντογάν» χρησιμοποιήθηκαν «με εχθρικές διαθέσεις». Ο κύριος σύμβουλός μάλιστα του Τούρκου προέδρου πρότεινε ότι το ζήτημα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να συζητηθεί εκτάκτως στην βουλή.
Ο Τοπτσού Γιαλτσίν προσέθεσε ότι η Τουρκία εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, υφίσταται πιέσεις και επιθέσεις από εκείνη την πλευρά « απ’ όπου ήταν αδύνατον να το αναμένουμε».
«Μια τέτοια μικροπρεπής και ανέντιμη συμπεριφορά επιβεβαιώνει την πρόθεση του ΝΑΤΟ να σκληρύνει ακόμη περισσότερο την στάση της έναντι της χώρας μας<…> Πίσω από όλα τα πραξικοπήματα και την εξάρτηση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο σύμβουλος του .
Οι ΗΠΑ αναγκάζουν την Τουρκία να διαλέξουν μεταξύ S-400 και F-35
Ο Γιαλτσίν υπογράμμισε ότι η Συμμαχία δεν συνιστά στρατιωτικό συνασπισμό αλλά « νέα μορφή αποικιοκρατίας , πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το τουρκικό έθνος θα μπορέσει να αποτινάξει «τον αποικιοκρατικό μανδύα, τον οποίο προσπαθεί να της φορέσει το ΝΑΤΟ».
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952.