Η προχθεσινή δοκιμή του βαλλιστικού βλήματος “Tayfun” από την Άγκυρα στον Εύξεινο Πόντο, εκτός από τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, προκάλεσε «διθυράμβους» στο εσωτερικό της Τουρκίας από τον ελεγχόμενο από το καθεστώς Ερντογάν Τύπο της γειτονικής μας χώρας.
Χθες από τον ίδιο αυτό χώρο είπαμε ότι η εξέλιξη είναι μεν σοβαρή, αλλά δεν είναι και αυτή που δίνει το πάνω χέρι στην Τουρκία, όπως περίπου το παρουσιάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης σε αυτήν.
Και δεν είναι για μία σειρά πολύ σοβαρούς λόγους:
• Η δοκιμή αυτή είναι ακόμα πειραματικού χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πάρα πολύς δρόμος ακόμα για την επιχειρησιακή του ένταξη στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα, στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 η Τουρκία είχε εξαγγείλει το «εθνικό άρμα μάχης» Atlay. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε και ακόμα το …περιμένουμε!
• Η τόσο και σε τέτοιο βαθμό υπερβολική παρουσίαση του γεγονότος από τουρκικής πλευράς, σημαίνει ότι αυτό γίνεται καθαρά για εσωτερικούς λόγους από το καθεστώς του Ερντογάν το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα χθες ανακοίνωσαν τη σύλληψη…600 Γκιουλενιστών κατάλοιπων φαίνεται από τα φοβερά πογκρόμ που ακολούθησαν σε βάρος τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.
• Η Άγκυρα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την ενίσχυση της Ελλάδας με ταχύτατους ρυθμούς. Η ναυπήγηση των φρεγατών Belh@rra, η έναρξη παραδόσεων των αναβαθμισμένων F-16V, η σχεδόν βεβαιότητα απόκτησης των F-35, σε αντίθεση με την Τουρκία που τρώει σφαλιάρες από παντού. Μπλόκο για την αγορά 40 νέων F-16V. Μπλόκο για την αγορά 82 κιτ για την αναβάθμιση ισάριθμων παλαιών F-16 σε F-16V. Αποβολή από το πρόγραμμα των F-35. Άρση του Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Δεν είναι λίγα για το καθεστώς Ερντογάν και το πρεστίζ του!
• Τα προηγούμενα, σε συνδυασμό με το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τουρκική Αεροπορία σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό της, όπου σε απλά λόγια «δεν βρίσκει πιλότους για τα F-16 της», μετά τις φοβερές προγραφές που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχει ως αποτέλεσμα η Άγκυρα στο μεν Αιγαίο να έχει αναβαθμίσει κάθετα την επιχειρησιακή δράση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV), στον δε επικοινωνιακό τομέα να ποντάρει (για το εσωτερικό της) στα…βλήματα Tayfun!
• Επικουρικά όλων των προηγούμενων η Άγκυρα πάλι χθες – τι σύμπτωση – εξήγγειλε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων υποτιμημένων τουρκικών λιρών. Προφανώς και αυτό για «εσωτερική κατανάλωση», ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να «υποδείξει» σε Ελλάδα και Κύπρο να σταματήσουν να…εξοπλίζονται και τα υπόλοιπα γνωστά!
Και ποια είναι η θέση της Ελλάδας απέναντι σε όλα αυτά;
Η Ελλάδα έχει μία από τις πιο σημαντικές, πυκνές και πλήρεις αεράμυνες σε όλο το ΝΑΤΟ ενώ δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα έχουν την έδρα τους δύο Μονάδες που εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ για θέματα αντιαεροπορικής άμυνας!
Πρόκειται για το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), μονάδα του ΓΕΕΘΑ, διακλαδικής σύνθεσης, που λειτουργεί εξυπηρετώντας τόσο την εκπαίδευση μονάδων του αντιαεροπορικού πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού, όσο και των άλλων χωρών-χρηστών από το ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ολλανδία και η Γερμανία, μονάδες των οποίων έρχονται σε ετήσια βάση και εκ περιτροπής και εκπαιδεύονται εκεί.
Την τελευταία διετία, στον ίδιο χώρο (ΠΒΚ), λειτουργεί και το Κέντρο Αριστείας (Center-Of- Excellent/COE) του ΝΑΤΟ για την…αντιαεροπορική άμυνα, με προσωπικό ελληνικό και από χώρες του ΝΑΤΟ! Ασφαλώς και αυτό δεν έχει γίνει τυχαία από ολόκληρη τη Συμμαχία, αλλά (ΚΑΙ) γιατί η ελληνική αεράμυνα καθώς και η εμπειρία του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν, είναι αξιοπρόσεκτες σε επίπεδο ΝΑΤΟ!
Εκεί πραγματοποιούν βολές κάθε χρόνο οι μονάδες του αντιαεροπορικού πυροβολικού (και όχι μόνο) από τους φορητούς πυραύλους Stinger και τους φερόμενους επί οχημάτων Hummer (ASPADS Hellas) για αντιαεροπορική άμυνα σε χαμηλά ύψη, τα ρωσικής (σοβιετικής) κατασκευής SA-8B Osa και Tor-M1 καθώς και τα αμερικανικά HAWK-I, μέχρι τους αμερικανικούς Patriot PAC-3 και τους ρωσικούς S-300PMU-1 για εχθρικά αεροσκάφη και βλήματα σε πολύ μεγάλα ύψη! Και εμείς τουλάχιστον έχουμε κάνει έστω και ΜΙΑ φορά (και έστω και με μεγάλη καθυστέρηση), βολή αποδοχής του συστήματος των S-300 στο ΠΒΚ, με ΥΕΘΑ τον Δημήτρη Αβραμόπουλος και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον Στρατηγό (και πυροβολητή του αντιαεροπορικού πυροβολικού) Μιχάλη Κωσταράκο! Οι Τούρκοι τον έχουν ακόμα στις κούτες!
Μόνο από την παράθεση των προαναφερθέντων αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει ενσωματώσει στην αεράμυνά της αμερικανικά και ρωσικά οπλικά συστήματα, που τα έχει λειτουργικά και με έμπειρο προσωπικό, καλύπτοντας όλα τα ύψη, από τα πολύ χαμηλά μέχρι τα πολύ υψηλά.
Και σε όλα αυτά δεν έχουμε συμπεριλάβει δύο ακόμα στοιχεία:
Πρώτον τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεράμυνας, που αποτελούν το καλύτερο επί μέρους στοιχείο της από πλευράς επιχειρησιακής ευελιξίας και ταχύτητας και προφανώς αποτελεσματικότητας.
Δεύτερον, την εισαγωγή στη σκακιέρα από το 2025 και μετά του βλήματος επιφανείας – αέρος Aster-30 που θα φέρουν οι φρεγάτες FDI-HN Belh@rra, κλάσης «Κίμων» του ΠΝ, που με την ακτίνα δράσης τους μπορούν να «κλείσουν» το Αιγαίο!
Αυτά βλέπουν (και ξέρουν) οι Τούρκοι και γι’ αυτό βαυκαλίζονται έχοντας πέσει με τη μούρη στα βλήματα “Tayfun”!
«Ιχνηλάτης»