Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να αποδεχτεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει το δικό της στρατό και αμυντική βιομηχανία, ως μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.
Οπως σημειώνεται, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τον τερματισμό του πολέμου, Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται να θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στην επόμενη συνάντησή τους.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιτραπεί στο Κίεβο να έχει έναν επαρκώς εξοπλισμένο και επανδρωμένο στρατό. Μια τέτοια εξέλιξη, θα απαιτούσε την εγκατάλειψη του στόχου της Ρωσίας για μια αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία, μετά το πέρας του πολέμου. Η αποστρατιωτικοποίηση συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους βασικούς πολεμικούς στόχους της Μόσχας.
Το Bloomberg σχολιάζει τις εν λόγω πληροφορίες εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα σημάδι πως η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να πάρει κάποιες παραχωρήσεις και από το Κρεμλίνο εκτός από την Ουκρανία, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη.
Τους τελευταίους μήνες, επικριτές των χειρισμών της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα μιλούν για προτάσεις οι οποίες τείνουν να ευνοούν τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής του Τραμπ η Ουκρανία να εγκαταλείψει πλήρως τις φιλοδοξίες της περί ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει επίσης η Μόσχα να παραχωρήσει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια της Ουκρανίας, τον οποίο ελέγχει από το 2022. Η εγκατάσταση θα περιέλθει στη συνέχεια υπό τον έλεγχο των Αμερικανών, οι οποίοι θα διαχειρίζονται και θα δίνουν την παραγόμενη ενέργεια και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις πηγές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι λεπτομέρειες των σχεδίων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και θα μπορούσαν προσεχώς να αλλάξουν.
Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει διέλευση από τον ποταμό Δνείπερο και ότι θα επιστραφούν τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην περιοχή του Χαρκόβου. Ο Πούτιν από την πλευρά του έχει απαιτήσει την αναγνώριση του συνόλου των περιφερειών Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Χερσώνα, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός δεν τις ελέγχει πλήρως.