«Πίεση», ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους συμμάχους, να αυξήσουν περαιτέρω τις αμυντικές τους δαπάνες ασκεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, μέσω της ετήσιας έκθεσής του για το 2024.
«Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς πρέπει να κάνουν ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά τις συνεισφορές και τις δυνατότητές τους», σημειώνει ο Μαρκ Ρούτε στο ειδικό κεφάλαιο «Επενδύοντας στην άμυνα: Πόροι για το μέλλον» της έκθεσης.
«Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σημαντικά περισσότερα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει να αναζωογονήσουμε την αμυντική βιομηχανική βάση σε ολόκληρη τη Συμμαχία και να επενδύσουμε μαζικά στην ικανότητά μας να καινοτομούμε και να παράγουμε, σε κλίμακα και ταχύτητα», σημειώνει.
«Πρέπει να επιταχύνουμε τη δουλειά ώστε να στηρίξουμε μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική και καινοτόμο αμυντική βιομηχανική βάση», προσθέτει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο Μαρκ Ρούτε εξάλλου υπογραμμίζει ότι προτεραιότητά του θα είναι να υπερτροφοδοτήσει αυτή την προσαρμογή, έτσι ώστε «το ΝΑΤΟ να γίνει ακόμα πιο ισχυρό, πιο ευέλικτο και έτοιμο να αποτρέψει όλες τις απειλές για την ασφάλειά μας».
Σύμφωνα με την έκθεση, πάντως, το 2024 συνολικά οι σύμμαχοι αύξησαν τις δαπάνες τους στην άμυνα. Συγκεκριμένα, οι νατοϊκοί Σύμμαχοι στην Ευρώπη και τον Καναδά επένδυσαν συνολικά 486 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα, καταγράφοντας αύξηση 19,4% «σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το 2023». Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αύξηση.
Ο αριθμός των κρατών–μελών του ΝΑΤΟ που έφτασε τον συμπεφωνημένο από το 2014 στόχο του 2% του ΑΕΠ αυξήθηκε πλέον σε 22. Ανάμεσά τους είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, που πλέον ξεπέρασαν το 2% σε σύγκριση με το 2023. Αντιθέτως, Ιταλία, Καναδάς, Βέλγιο παραμένουν κάτω του ορίου, με την Ισπανία να έρχεται τελευταία με 1,24%.
Σταθερά πρώτη στις αμυντικές δαπάνες έρχεται η Πολωνία με ποσοστό 4,07% και ακολουθείται από τις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία (3,41%) και Λετονία (3,39%) που όχι τυχαία συνορεύουν και εκείνες με τη Ρωσία, και ακολουθούν οι ΗΠΑ (3,19%), η Λιθουανία (3,11%) και η Ελλάδα (2,99%).
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Χάγη τον Ιούνιο, ο στόχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 5% του ΑΕΠ, το τελικό ποσοστό που θα συμφωνηθεί ίσως είναι 3,5%.
Και καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον, ειδικά στην Ευρώπη, έχει γίνει το πλέον επικίνδυνο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημειώνει στον πρόλογό του ότι «το 2024, το ΝΑΤΟ συνέχισε να ενισχύει τη συλλογική αποτρεπτική και αμυντική του στάση», ενώ η Συμμαχία αύξησε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας. «Οι Σύμμαχοι συνέχισαν να διαθέτουν ισχυρές, επί τόπου και ικανές για μάχη δυνάμεις κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ» αναφέρει. UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen
Τονίζει, παράλληλα τη συνεχή υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, καθώς και το έργο της Συμμαχίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών καθώς και των κρίσιμων για την άμυνα αλυσίδων εφοδιασμού.
Πηγή: kathimerini.gr