Δήμαρχος Κιέβου: Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει γη για την ειρήνη - Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με τα ρωσικά πλήγματα

 
Δήμαρχος Κιέβου: Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει γη για την ειρήνη - Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με τα ρωσικά πλήγματα

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ενημερώθηκε: 25/04/25 - 09:49

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις.

«Ένα από τα σενάρια είναι… η παραχώρηση εδαφών. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά για την ειρήνη, την προσωρινή ειρήνη, ίσως μπορεί να είναι μια λύση, προσωρινή», δήλωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ουκρανικός λαός «δεν θα δεχθεί ποτέ κατοχή» από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η δήλωσή του έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση με ρωσικό πύραυλο και μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κίεβο, από την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 80. Ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα εδώ και μήνες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και η Μόσχα ελέγχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους.

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 από το γραφείο του στο κέντρο του Κιέβου την Πέμπτη, ο Κλίτσκο σημείωσε ότι είναι «υπεύθυνος για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας», χαρακτηρίζοντάς την «την καρδιά» της εμπόλεμης χώρας.

Είπε ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ίσως αναγκαστεί να λάβει μια «επώδυνη λύση» για την επίτευξη ειρήνης.

Ο δήμαρχος του Κιέβου είναι πλέον ένας από τους πιο υψηλόβαθμους Ουκρανούς πολιτικούς που ανέφερε δημοσίως ότι η χώρα του ίσως χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη, έστω και προσωρινά.

Δήμαρχος Κιέβου: Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει γη για την ειρήνη – Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με τα ρωσικά πλήγματα
Βιτάλι Κλίτσκο (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Όταν ρωτήθηκε αν ο Ζελένσκι έχει συζητήσει μαζί του λεπτομέρειες μιας πιθανής διευθέτησης, ο Κλίτσκο απάντησε ευθέως: «Όχι». «Ο πρόεδρος Zelensky το κάνει [αυτό] ο ίδιος. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», πρόσθεσε.

Ο Κλίτσκο και ο Ζελένσκι είναι πολιτικοί αντίπαλοι. Ο δήμαρχος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρόεδρο και την ομάδα του ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εξουσία του.

Αναφερόμενος στον δημόσιο καβγά μεταξύ του Ζελένσκι και του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, ο δήμαρχος πρότεινε ότι τα βασικά ζητήματα μεταξύ κορυφαίων πολιτικών θα ήταν καλύτερα να συζητούνται «χωρίς βιντεοκάμερες».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αφού ο Ουκρανός ηγέτης απέκλεισε και πάλι την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου της Κριμαίας, μιας νότιας ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κριμαία «χάθηκε πριν από χρόνια» και ότι επί του παρόντος «δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης».

Αλλά ο Ζελένσκι επισήμανε μια «δήλωση για την Κριμαία» του 2018 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Trump, Mike Pompeo, που έλεγε ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν την απόπειρα προσάρτησης της Ρωσίας».

Ο Τραμπ λέει ότι δεν είναι «ευχαριστημένος» με τα φονικά ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» με τα θανατηφόρα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να «σταματήσει» – αλλά δεν είπε αν θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα κατά της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ασκεί μεγάλη πίεση» και στις δύο πλευρές για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τις φονικότερες επιθέσεις που έχει δει το Κίεβο από τον περασμένο Ιούλιο.

Δήμαρχος Κιέβου: Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει γη για την ειρήνη – Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με τα ρωσικά πλήγματα
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Πρόκειται για το τελευταίο εμπόδιο στις προσπάθειες να προωθηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών – κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα μπορούσε να κάνει γρήγορα στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι.

Σε μια σπάνια κριτική προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social: «Δεν είναι απαραίτητο και πολύ κακή στιγμή. Βλαντιμίρ, ΣΤΟΠ!»

Η επίθεση ήρθε σε μια περίοδο αυξανόμενων πιέσεων προς την Ουκρανία και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί τη ρωσική κατοχή του εδάφους της στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Την Πέμπτη, ο Τραμπ εμφανίστηκε μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε στον Λευκό Οίκο και δήλωσε ότι δεν έχει «καμία υποταγή σε κανέναν» παρά μόνο «υποταγή στη διάσωση ζωών».

Ενώ παραδέχτηκε την απογοήτευσή του από τον Πούτιν, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα περιμένει μια εβδομάδα «για να δει αν έχουμε συμφωνία» – αλλά ότι «θα συμβούν πράγματα» αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πούτιν στη Μόσχα αργότερα σήμερα.

Ουκρανία: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην πόλη Πάβλοχραντ

Τα χτυπήματα της Ρωσίας συνεχίζονται, καθώς τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη Πάβλοχραντ, στην κεντρική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

«Ο επιτιθέμενος εξαπέλυσε ξανά μαζική επίθεση εναντίον της επαρχίας με drones», έγραψε στο Telegram ο Σέρχιι Λισάκ κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, προσθέτοντας ότι 11 drones καταστράφηκαν στον εναέριο χώρο της επαρχίας.

Ο Λισάκ δήλωσε ότι στην πόλη έχουν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές και ανήρτησε φωτογραφία από μία πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, έξι από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, ενώ δύο ακόμη, ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι, έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου.

Από τη ρωσική επίθεση ξέσπασαν πυρκαγιές και σε επιχειρήσεις στις συνοικίες Σινελνικίφκσι και Σαμαρίφσκι.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ