Πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι κομμάτων εμφανίζονται να αναζητούν με κάποιον τρόπο την κολυμβήθρα του Σιλωάμ που θα ξεπλύνει παλιές… αμαρτίες και θα τους… δικαιώσει. Έτσι αδυνατούν να κάνουν την αυτοκριτική που απαιτείται και είναι και απαραίτητη για όσους θέλουν να εφαρμόσουν την τακτική του rebranding.
O Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται, για παράδειγμα, να αναζητεί τρόπο επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πέρασε μια βόλτα από το Χάρβαρντ και μέσω του ινστιτούτου που έχει ιδρύσει αλλά και μέσα από τρολ που παραμένουν πιστά στον… αρχηγό τους, δείχνει να επιδιώκει να ηγηθεί της… Κεντροαριστεράς.
Οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι έτοιμος να φτιάξει καινούργιο κόμμα αφού κατά την άποψη των συνεργατών του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον κύκλο του. Στο πλαίσιο αυτό κάνει παρεμβάσεις που ξεκινούν από το «ατού» του, δηλαδή την οικονομία και φτάνουν μέχρι τις εξωτερικές σχέσεις και τη διπλωματία.
Για ποιον λόγο θα αναρωτηθεί κάποιος; Μα διότι επιδιώκει όπως και άλλοι να δικαιωθεί για τις επιλογές του. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάνει αυτοκριτική παρά μόνο στο επίπεδο της επιλογής συνεργατών στο παρελθόν. Εκτιμά πως έσωσε τη χώρα παρά το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τη δημιουργική ασάφεια του Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο χαρακτήριζε ως asset.
Και μιας και ο λόγος για μνημόνια, ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός αναζητεί δικαίωση για το γεγονός ότι μέσα από τις πράξεις και τις παραλείψεις του οδήγησε τη χώρα στη μέγγενη των μνημονίων φέρνοντας στην Ελλάδα το ΔΝΤ. Ο λόγος φυσικά για τον Γιώργο Παπανδρέου που παραμονές της 15ης επετείου από την ημέρα που ανακοίνωσε το πρώτο μνημόνιο στο Καστελόριζο έδωσε συνέντευξη για να πείσει ότι και αυτός έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Ξεχνώντας πως έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού, επευφημούμενος από τους ίδιους τους βουλευτές του για την απόφαση αυτήν, κατηγόρησε όλους τους άλλους αφήνοντας πίσω στη λήθη του παρελθόντος το γεγονός πως έφτασε στο σημείο να διασύρει τη χώρα εμφανίζοντας την ως την πλέον διεφθαρμένη και τους πολίτες της σχεδόν ως τεμπέληδες μιας πλασματικά εύφορης κοιλάδας.
Για κάποιον λόγο όλοι θεωρούν πως οι πολίτες έχουν κοντή μνήμη. Και δείχνουν να πιστεύουν πως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο του εξαγνισμού. Μόνο που όσα έχουν γίνει είναι μια πραγματικότητα που βίωσαν όλοι και δύσκολα ξεχνιέται.
Πηγή: tomanifesto.gr