Πάπας Φραγκίσκος: Ατελείωτες ουρές στο λαϊκό προσκύνημα - Στην κηδεία πάνω από 130 ξένες αντιπροσωπείες, αρχηγοί κρατών και εν ενεργεία μονάρχες

 
Πάπας Φραγκίσκος: Ατελείωτες ουρές στο λαϊκό προσκύνημα - Στην κηδεία πάνω από 130 ξένες αντιπροσωπείες, αρχηγοί κρατών και εν ενεργεία μονάρχες

Ενημερώθηκε: 25/04/25 - 08:54

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν καθημερινά στο Βατικανό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πάπα Φραγκίσκο, έναν Ποντίφικα που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς παποσύνης του, με μηνύματα ταπεινότητας, ενσυναίσθησης και ένταξης.

Το λαϊκο προσκύνημα συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη -θα διαρκέσει έως σήμερα Παρασκευή-, με περισσότερους από 90.000 ανθρώπους να έχουν ήδη αποχαιρετήσει τον πάπα.

Φωτογραφία: Reuters

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Βατικανού, 130 ξένες αντιπροσωπείες έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην κηδεία που θα τελεστεί το πρωί του Σαββάτου. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται «περίπου 50 αρχηγοί κρατών και 10 εν ενεργεία μονάρχες», ανέφερε το Βατικανό.

Στην είσοδο της Βασιλικής της Σάντα Μαρία Ματζόρε, πριν από την ταφή, θα παρευρεθεί και μια ομάδα «φτωχών και απόρων» της Ρώμης για να τιμήσει τον πάπα Φραγκίσκο.

«Οι φτωχοί έχουν μια προνομιακή θέση στην καρδιά του Θεού», υπογράμμισε το Βατικανό. «Όπως ακριβώς είχαν και στην καρδιά και το έργο διδασκαλίας του Αγίου Πατέρα, ο οποίος επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος για να μην τους ξεχνά ποτέ».

ΔΕΙΤΕ live εικόνα μέσα από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Η κηδεία

Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, υπό τον καρδινάλιο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, κοσμήτορα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναμένεται να παραστούν, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, με 2.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός και χιλιάδες ακόμη από τις ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας.

Φωτογραφία: Reuters

Η επιτήρηση των δυνάμεων θα περιλαμβάνει περιπολίες στον Τίβερη, drones και ελεύθερους σκοπευτές. Το Σάββατο, οι δρόμοι γύρω από το Βατικανό θα είναι κλειστοί για την κυκλοφορία.

«Είναι σαν να έχασα ένα κομμάτι του εαυτού μου»

Το πλήθος που κατευθυνόταν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ήταν τόσο μεγάλο που το Βατικανό, αν και είχε προγραμματίσει να κλείσει το ναό από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης, τον κράτησε τελικά ανοιχτό μέχρι τις 5:30 π.μ., προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι περίμεναν επί ώρες.

Οι ουρές εκτείνονταν σε μήκος μεγαλύτερο του μισού χιλιομέτρου, βόρεια του Βατικανού, και αρκετοί επισκέπτες ανέφεραν ότι χρειάστηκε να περιμένουν έως και τρεις ώρες για να μπουν στη βασιλική.

Φωτογραφία: Reuters

«Ήταν ένας υπέροχος Πάπας», δήλωσε η Αλεσάντρα Κακάμο από τη Ρώμη καθώς περίμενε έξω από το Βατικανό. «Θα μου λείψει τόσο πολύ, γιατί είναι σαν να έχασα ένα κομμάτι του εαυτού μου».

«Όταν τον είδα μέσα στο ξύλινο φέρετρο… απλώς είπα στον Κύριο: “Ευχαριστώ γι’ αυτόν τον άνθρωπο, έναν πολύ ταπεινό Πάπα”», δήλωσε δακρυσμένη η αδελφή Μαρτσεντίτα από μία μονή στην Ταϊβάν.

«Είναι ένα καλό πρότυπο για εμάς, τους δούλους του Θεού. Είναι ο πνευματικός μας ηγέτης και μας έδειξε πώς πρέπει να φέρεσαι στους Χριστιανούς».

Φωτογραφία: Reuters

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, οι επισκέπτες δεν είχαν πολύ χρόνο για να σταθούν μπροστά από τη σορό του Πάπα. Εξαίρεση αποτελούσαν οι κληρικοί και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι οποίοι μπορούσαν να καθίσουν για λίγο στα στασίδια πλάι στο φέρετρο – ανάμεσά τους και παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρόμα.

Ο Ρίτσαρντ Λαμπ και η σύζυγός του Πέγκι, αφοσιωμένοι Καθολικοί από το Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσαν πως περίμεναν στην ουρά 3,5 ώρες. «Αλλά είδαμε τον Φραγκίσκο, και η εμπειρία, αν και εξαντλητική, ήταν πνευματικά καθηλωτική», είπε ο Ρίτσαρντ Λαμπ.

Το Κονκλάβιο

Καθώς το Βατικανό, η Ρώμη και ολόκληρος ο κόσμος προετοιμάζονται για την κηδεία του Σαββάτου, το βλέμμα στρέφεται ήδη στον διάδοχό του.

Μια επιτροπή καρδιναλίων διαχειρίζεται προσωρινά τις υποθέσεις του Βατικανού μέχρι να εκλεγεί νέος Πάπας κατά τη διάρκεια του Κονκλάβιου, που αναμένεται να ξεκινήσει τουλάχιστον μετά τις 6 Μαΐου.

Το Κονκλάβιο θα διεξαχθεί στην Καπέλα Σιστίνα, όπου πραγματοποιούνται οι μυστικές ψηφοφορίες.

Πηγή: Βατικανό

Αν οι Καρδινάλιοι δεν καταλήξουν σε έναν υποψήφιο έπειτα από τρεις ημέρες ψηφοφορίας, προβλέπεται διάλειμμα έως και μίας ημέρας για προσευχή, «ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των ψηφοφόρων και μια σύντομη πνευματική παρότρυνση από τον επικεφαλής Καρδινάλιο», όπως αναφέρει το Βατικανό.

Οι Καρδινάλιοι που βρίσκονται ήδη στη Ρώμη πραγματοποιούν καθημερινές συναντήσεις εν όψει του Κονκλάβιου, κυρίως για να ρυθμίσουν οργανωτικά θέματα. Η συνάντηση της Πέμπτης διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και συμμετείχαν 113 καρδινάλιοι.

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής, ενώ την ημέρα της κηδείας δεν θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη.

Φωτογραφία: AP

«Αν και οι προοδευτικοί Καθολικοί σίγουρα ήλπιζαν σε μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, όπως στην ιεροσύνη και τις διδασκαλίες της Εκκλησίας για τη σεξουαλικότητα, η κληρονομιά του Φραγκίσκου θα μείνει ως μια περίοδος ταπεινότητας και σταθερότητας σε μια δεκαετία τεράστιων αλλαγών», δήλωσε η Γκρέις Γιούκιτς, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας της θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Quinnipiac.

Όπως σημείωσε, αυτό «δεν είναι μικρό κατόρθωμα εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων μεγάλων κρίσεων».

Πηγή: enikos.gr, Vatican Media

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ