Διχάζουν τους δημοσιογράφους και το διαδίκτυο οι ποινές της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους για τη στάση τους στο δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015. Ο δε πρόεδρος ρτης Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την απόφαση απαράδεκτη.
Συγκεκριμένα, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ διέγραψε μέλη της Ενωσης Συντακτών για τον τρόπο κάλυψης του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015.
Ποινή διαγραφής 18 μηνών επέβαλε στον Σταμάτη Μαλέλη, γενικό διευθυντή ενημέρωσης του ΣΚΑΪ. Στον Άρη Πορτοσάλτε επιβλήθηκε ποινή διαγραφής ενός έτους και στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» (παρουσιαστής Κωνσταντίνος Μπογδάνο, μη μέλος της ΕΣΗΕΑ) ποινή διαγραφής έξι μηνών.
Επίπληξη έλαβαν η Όλγα Τρέμη, η Μαρία Σαράφογλου, ο Μανώλης Καψής και η Μαρία Χούκλη, ενώ δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της δεοντολογίας για τους, Γιάννη Πρετεντέρη και Δημήτρη Οικονόμου.
Εκτός από τις ανακοινώσεις «διεγραμμένων» που κάνουν λόγο για φίμωση και αντιδημοκραιτκή, στην υπόθεση παρενέβησαν και πολιτικοί με δηλώσεις τους. Ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δ. Παπαδημούλης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε πως το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να φτάσει αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Τέλος ο ευρωβουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Μίλτος Κύρκος κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωβουλή στην οποία χαρακτηρίζει την απόφαση ως προσπάθεια χειραγώγησης.
Γεγονός είναι ότι η απόφαση πυροδότησε, όχι μόνο στους δημοσιογράφους, μια γενικότερη συζήτηση για το ρόλο των δημοσιογράφων και την ελευθερία έκφρασης.