Τον τρόπο που λειτουργούσε την υπόθεση της Novartis ο αποκαλούμενος «Ρασπούτιν» περιγράφει στην κατάθεση του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής χωρίς όμως να τον κατονομάζει, «φωτογραφίζει» όμως ότι τον συγκεκριμένο ρόλο είχε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Σύμφωνα με διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στην κατάθεση, η οποία περιλαμβάνεται στην δικογραφία και έφτασε στην Βουλή, ο αντιεισαγγελέας φέρεται να δήλωσε ότι η Ελένη Τουλουπάκη «ήθελε μια fast track δίωξη χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων» στην υπόθεση της .
«Η κ. Δημητρίου γνωρίζει ποιος είναι ο “Ρασπούτιν” και μου είχε γνωστοποιήσει το όνομά του. Η κ. Δημητρίου μου είχε πει ότι ο “Ρασπούτιν” επικοινωνούσε με την κ. Τουλουπάκη μέσω τρίτου προσώπου. Στην εισαγγελία πρωτοδικών ο “Ρασπούτιν” είχε την δική του ομάδα», αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του που είναι στη δικογραφία της Novartis.
Μάλιστα, ο κ. Αγγελής φέρεται να έχει πει: «Ηταν υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ταυτοχρόνως. Σε συσκέψεις που γίνονταν με τον Καλογήρου ήταν έξαλλος με “Ρασπούτιν” και Τουλουπάκη».
Οταν ερωτάται ποιος είναι ο Ρασπούτιν, ο κ. Αγγελής αναφέρει: «Μέλος της κυβέρνησης που είχε την δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».
Ακόμα, ο κ. Αγγελής μιλά και για την κ. Τουλουπάκη. «Κάθε εντολή που έδινα στην Τουλουπάκη για να εκτελεστεί θα έπρεπε να τελεί υπό την έγκριση αυτής της ανώτερης δύναμης που λέγεται Ρασπούτιν. Στη Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν στοχοποιημένη και προαποφασισμένη στα πρόσωπα των κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά και Αδωνι Γεωργιάδη».
Ο ρόλος της Μαρίας Παπασπύρου και τα κλάματα της Τουλουπάκη
Ο κ. Αγγελής φέρεται να αναφέρεται και στον ρόλο της πρώην γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου υποστηρίζοντας ότι μετείχε σε συναντήσεις και συσκέψεις χωρίς να έχει αρμοδιότητα.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κυρία Παπασπύρου ήταν αυτή που τον πίεσε να μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ αν και ο ίδιος δεν το επιθυμούσε καθώς δεν ήταν ομόλογοί του. Προσθέτει δε ότι μετά το ταξίδι στη Βιέννη και πηγαίνοντας στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να τον ενημερώσει συνάντησε στο υπουργικό γραφείο την κυρία Παπασπύρου.
Επίσης, ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι η κ. Τουλουπάκη απέφευγε να τον ενημερώνει για την πορεία των ερευνών και να του διαβιβάζει τα στοιχεία ενώ σε κάποιο σημείο υποστηρίζει πως όταν της άσκησε πίεση για τη συνέπειά της, εκείνη έβαλε τα κλάματα.
Από την πλευρά της η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν έδινε αναφορές στον προϊστάμενό της λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς και για λόγους ασφάλειας.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Αγγελής αναφέρει στην κατάθεσή του ότι όταν ρώτησε την κυρία Τουλουπάκη κατ΄ εντολή τίνος προσώπου ενεργεί, εκείνη του απάντησε ότι πρόκειται για υπουργό «που το ένα του πόδι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ» .