Πονοκέφαλο έχουν δημιουργήσει στην κυβέρνηση, αλλά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι εξαιρετικά αδύναμες επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας στα πρόσφατα stress tests, που οφείλονται σε συνεχόμενες αστοχίες της διοίκησης της, παρότι η τελευταία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα…
Η ΕΤΕ που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας με βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, μπορεί να γλύτωσε προς το παρόν τα χειρότερα, αλλά προς μεγάλη κατάπληξη της αγοράς βρέθηκε στην… δεύτερη ταχύτητα των ασκήσεων προσομοίωσης με οριακές επιδόσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Για τους γνωρίζοντες βεβαίως η… χαμηλή πτήση της ιστορικής Τράπεζας ήταν απολύτως αναμενόμενη μετά το ανεπανάληπτο φιάσκο με την (λογιστικά προεξοφλημένη) πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και την αποτυχία της διοίκησης Φραγκιαδάκη να μεταβιβάσει την θυγατρική της ΕΤΕ στη Ρουμανία, καθώς η επιχειρούμενη συναλλαγή σκόνταψε σε βέτο των εκεί εποπτικών αρχών.
Τα δύο αυτά στραβοπατήματα του άλλοτε «πολλά υποσχόμενου μάνατζερ», Λεωνίδα Φραγκιαδάκη υπέσκαψαν την κεφαλαιουχική επάρκεια της Εθνικής που βρέθηκε να «αγκομαχάει» στα ακραία σενάρια, ακριβώς επειδή είχε προεξοφλήσει ως ένεση άντλησης εσόδων τις πωλήσεις «ασημικών» που ποτέ δεν έγιναν.
Ακάλυπτη η Εθνική Τράπεζα από την κατάπτωσης της εγγυητικής
Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής η διοίκηση Φραγκιαδάκη βρέθηκε πλήρως εκτεθειμένη, καθώς η επικείμενη εξαγορά από επενδυτικό σχήμα-φάντασμα, ναυάγησε έπειτα από εννιά ολόκληρους μήνες υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων, χωρίς η μητρική Τράπεζα να έχει προνοήσει την στοιχειώδη αποζημίωσή της μέσω κατάπτωσης εγγυητικής επιστολής του ενδιαφερόμενου αγοραστή.
Έπειτα από αρκετά 24ωρα σιωπής και υπό το βάρος διαδοχικών δημοσιευμάτων, μεταξύ των οποίων και αναλυτικά ρεπορτάζ του thepressroom.gr η Εθνική εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιοριζόταν απλώς να επιβεβαιώσει το ναυάγιο και να αναγγείλει ότι η διαδικασία για την πώληση της υπερκερδοφόρου θυγατρικής ξεκινάει άμεσα… απ΄την αρχή! Το γεγονός ότι μέσω διαρροών αποκαλύφθηκε πώς δεν τίθεται θέμα κατάπτωσης εγγυητικής και η Τράπεζα έμεινε εντελώς ακάλυπτη έναντι ανυπόληπτων δήθεν επενδυτών που δεν είχαν τα κεφάλαια για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, εξετάζεται ακόμη από τις αρμόδιες αρχές όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το thepressroom.gr.
Ειδικότερα προσμετράται η δυνητική ζημία που υπέστη η , ενώ ταυτόχρονα διερευνάται το γεγονός ότι δεν είχε απαιτήσει στοιχειώδεις διασφαλίσεις όπως κατά κανόνα γίνεται σε τέτοιους διαγωνισμούς. Η τακτική του… «ούτε γάτα ούτε ζημιά» του κ. Φραγκιαδάκη προκάλεσε οργή ωστόσο και στη κυβέρνηση καθώς κάποιοι διέρρεαν, ότι στελέχη της ήταν αυτά που πίεσαν τον διοικητή της ΕΤΕ να προκρίνει το αφερέγγυο σχήμα των Ελληνοαμερικανών επενδυτών, έναντι του Κινεζικού κολοσσού της Fosun.
Σε κάθε περίπτωση όμως η ανυπαρξία εγγυητικής με ρήτρα κατάπτωσης, που θεωρείται αυτονόητη σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως ανορθόδοξη, ενώ κατ΄ άλλους συνιστά «καραμπινάτη» εκδοχή, αν όχι απιστίας, βαρύτατης αμέλειας.
«Αφωνία» της διοίκησης Φραγκιαδάκη για το ζήτημα των εξασφαλίσεων
Η «αφωνία» της Εθνικής για το ζήτημα των εξασφαλίσεων από την πλευρά των επενδυτών, επιχειρήθηκε να καλυφθεί από διαδοχικές ανακοινώσεις σχετικά με την «άμεση επανέναρξη της διαδικασίας» για την όσο το δυνατόν ταχύτερη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον Φραγκιαδάκη να απαξιώνουν το γεγονός ότι χάθηκαν εννιά μήνες και ότι η Τράπεζα βρέθηκε να πληρώνει συμβούλους και νομικά γραφεία και να εκτίθεται διεθνώς συναλλασσόμενη με πρόσωπα που στερούνται σοβαρότητας. Οι καιροί ωστόσο άλλαξαν και δικαίως πλέον οι συνδικαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής διερωτώνται γιατί πρέπει να δοθεί σε ξένα χέρια η μεγαλύτερη και υπερκερδοφόρος ελληνική ασφαλιστική εταιρεία.
Η χώρα, σε λίγες εβδομάδες εξέρχεται από τον στενό κλοιό το μνημονίου, η Εθνική κουτσά-στραβά πέρασε τα stress test, επομένως η «υποχρέωση» για εκποίηση των ασημικών (η λεγόμενη «αποεπένδυση») την οποία επικαλείτο ο κ. Φραγκιαδάκης παύει να είναι επιτακτική.
Εις πείσμα όμως των νέων εξελίξεων, η διοίκηση της ΕΤΕ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα πουλήσει την χρυσοφόρο θυγατρική της το συντομότερο δυνατόν, προφανώς για να καλύψει και την κεφαλαιουχική αδυναμία που κατέδειξαν τα δυσμενή σενάρια των stress tests.
Προβληματισμός για τις νέες διαδικασίες
Ολως περιέργως πάντως και οι νέες διαδικασίες που δρομολογούνται είναι εξόχως ανορθόδοξες, όπως αυτό προέκυψε και από τις αποφάσεις του πρόσφατου Δ.Σ. της Εθνικής. Αντι να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός όπως ορθά υπέδειξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η Εθνική ξεκίνησε (στα χαρτιά) συζητήσεις με τον δεύτερο πλειοδότη, δηλαδή τον κινεζικό όμιλο της Fosun, αλλά ως μη όφειλε θέλησε να βάλει στο παιχνίδι και τρίτο διαγωνιζόμενο πολύ μικρότερου βεληνεκούς (την επίσης Κινεζική Gongbao).
H Fosun από την πλευρά της, εξέφρασε ένα γενικό ενδιαφέρον, επισημαίνοντας ωστόσο με νόημα ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να φτάσει στο τίμημα των 640 εκ ευρώ που προσέφερε έναντι των 718 εκ των αφερέγγυων Ελληνο-αμερικανών που πλειοδότησαν. Η διοίκηση της Εθνικής ωστόσο που έχασε τότε μοναδική ευκαιρία για μία συγκριτικά αξιοπρεπή μεταβίβαση της θυγατρικής της, γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να δεχτεί τίμημα ούτε ένα σέντ κατώτερο του προσφερθέντος παλαιού, γιατί κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες.
Πηγές της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά το νέο σήριαλ με την Εθνική Ασφαλιστική εξέφραζαν την απορία για την εμμονή του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να απευθυνθεί και σε δεύτερο Κινέζο ενδιαφερόμενο ο οποίος όμως δεν διαθέτει ούτε το βεληνεκές ούτε τα κεφάλαια της Fosun. Και αυτό γιατί η νέα καταληκτική ημερομηνία για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων λήγει στις 15 Ιουνίου και αν η ημερομηνία αυτή παρέλθει άκαρπη προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός.
«Αν ήθελε πράγματι να βιαστεί θα συζητούσε μόνο με την Fosun ως δεύτερη επιλαχούσα πλειοδότρια στον διαγωνισμό και θα προσπαθούσε να κλείσει το deal με ένα τίμημα μεταξύ αυτού που προσέφεραν αρχικά οι Κινέζοι και αυτού που προσέφεραν (αλλά δεν…έφεραν) οι Ελληνοαμερικανοί», εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι σπασμωδικές και αλληλοαναιρούμενες κινήσεις του κ. Φραγκιαδάκη προδίδουν νευρικότητα και απειρία, αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στο να κερδηθεί χρόνος μέχρι την Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, που θα κρίνει την ανανέωση της θητείας του.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το… θόλωμα των νερών με την πρόσκληση σε τρίτο υποψήφιο, γεγονός που έχει επισύρει σφοδρή δυσαρέσκεια και από την πλευρά της Fosun, που ως δεύτερη επιλαχούσα bidder, ζητούσε ευλόγως αποκλειστικότητα στις διαπραγμάτεύσεις.
Απογοήτευση για τις επιδόσεις Φραγκιαδάκη
Πάντως ο σημερινός επικεφαλής της Εθνικής, γνωστός σε κάποιους τραπεζικούς κύκλους με το... προσωνύμιο «Βig Leo» διαρρέει σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ότι έχει εξασφαλίσει μία ακόμη «τριετία» στο τσεπάκι με την πλήρη ανοχή κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα, ενώ για το ΤΧΣ που στελέχη του έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την επάρκεια του, προβλέπει ότι δεν θα τολμήσουν να τον αμφισβητήσουν.
Πηγές ωστόσο της Τράπεζας της Ελλάδας δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για τις επιδόσεις Φραγκιαδάκη, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση με
γνώμονα τις επιπτώσεις από τους χειρισμούς του επικεφαλής της ΕΤΕ στα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο, ας μην ξεχνούμε, παραμένει και ο κύριος μέτοχος στη συγκεκριμένη Τράπεζα…