Παραμένει το «χάσμα» μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, όπως προειδοποιεί ανώτατη πηγή της Ευρωζώνης, που επισημαίνει ότι ούτε τον Απρίλιο θα πρέπει να περιμένουμε συνολική λύση καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο ακόμη να επιτευχθεί.
Και όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως είναι εφικτή μια συμφωνία στις 7 Απριλίου.
«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν μεγάλη διαφορά απόψεων σε αρκετά ζητήματα» δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Εφικτή είναι η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) σε μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ωστόσο, σημειώνοντας, ότι «αυτό που είναι τεχνικά εφικτό δεν είναι πάντα και πολιτικά δυνατό».
Ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 20 Μαρτίου, ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι για μία σειρά από θέματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών που πρόσφατα επισκέφτηκαν την Αθήνα και τις ελληνικές Αρχές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τεχνικά θα ήταν δυνατή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε μικρό χρονικό διάστημα.
Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε ο αξιωματούχος. Τόνισε, δε, ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε προς τη συμφωνία, τόσο το καλύτερο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Eurogroup, το οποίο θα αποτιμήσει την κατάσταση.
Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης απάντησε ότι ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν εν μέρει το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, αλλά και με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.
Σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου, επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά όσον αφορά το συνταξιοδοτικό είπε ότι υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα. Για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ζητούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών. Απέκλεισε, πάντως, κάθε ενδεχόμενο τα εργασιακά να μεταφερθούν στην τρίτη αξιολόγηση.
Εξάλλου, ανοιχτά παραμένουν και τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, συγκεκριμένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέματα τα οποία, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος, αν δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Τέλος, όσον αφορά την παραμονή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Πρόσθεσε ότι επί της αρχής ο πρόεδρος του Eurogoup πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών κράτους-μέλους, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ.
Σχετικά Θέματα:
Ευ.Τσακαλώτος: Εφικτή μια συνολική συμφωνία στις 7 Απριλίου
Βούτσης: Το μόνο ζητούμενο στην τρέχουσα διαπραγμάτευση είναι η εφαρμογή της γενικής συμφωνίας
Πετρόπουλος: Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Κυβερνητικές πηγές: Η ύφεση του 4ου τριμήνου δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Χρ. Σταϊκούρας: «Τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν τον πρωθυπουργό»
Κομισιόν: «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης»