Με τη θέση της Αγκυρας περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συμφωνούν τα 193 μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πλην της Τουρκίας, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπρος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και τονίζει: Εκλιπούσα από το πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως «ψευδοκράτος», το οποίο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.
Η δήλωση του κ. Κασουλίδη έγινε με αφορμή έγραφο της Αγκυρας, αυτή τη φορά προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το οποίο χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα» και το οποίο φερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».
Στο έγγραφο της Αγκυρας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης η Αγκυρα επιχείρησε την αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εγείροντας με ιδιαίτερα προσβλητικό ύφος ζήτημα «εκλιπούσας» (defunct)Δημοκρατάις και παραπέμποντας σε «πολιτικό μακαρισμό» του νόμιμου κράτους της Κύπρου. Η Τουρκία υπέβαλε γραπτώς δύο επιφυλάξεις κατά την επικύρωση ισάριθμων διεθνών συμβάσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης που προσποιείται ότι εκπροσωπεί την εκλιπούσα «Κυπριακή Δημοκρατία»» (τα εισαγωγικά στην Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκαν από το τουρκικό ΥΠΕΞ).
Οπωςς γράφει «Ο Φιλελεύθερος»:
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», οι τουρκικές επιφυλάξεις κοινοποιήθηκαν επίσημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 2 Μαΐου και καταδεικνύουν το μένος της Άγκυρας να ροκανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι δύο διεθνείς συμβάσεις δεν αφορούν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε θέματα που άπτονται της ανθρώπινης υπόστασης, όπως η «Σύμβαση κατά της Εμπορίας Προσώπων» και η «Προστασία Προσώπων» σε σχέση με την αυτοματοποιημένη παροχή προσωπικών δεδομένων. Οι δύο τουρκικές επιφυλάξεις αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία δηλώνει ότι η επικύρωσή της, επί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Προσώπων (σ.σ. και στην περίπτωση της Προστασίας Προσώπων) δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης που προσποιείται ότι εκπροσωπεί την εκλιπούσα «Κυπριακή Δημοκρατία» ως μέρος αυτής της Σύμβασης, αλλά ούτε υπονοεί οποιανδήποτε υποχρέωση εκ μέρους της Τουρκίας να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή με την ούτω καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της προαναφερθείσας Σύμβασης».