Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη. Ένας άνδρας σκοτώθηκε, στην προσπάθειά του να φτάσει στην πλατεία Ταξίμ, μς την αστυνομία από νωρίς το πρωί να κάνεςι χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού εναντίον των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους.
Πρόκειται για έναν άντρα ηλικίας 54 ετών ο οποίος χτυπήθηκε από όχημα με κανόνι εκτόξευσης νερού, προσπαθώντας να πλησιάσει στην πλατεία Ταξίμ. Ο διαδηλωτής μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ όπου και φέτος έχει απαγορευτεί η διενέργεια συγκέντρωσης. Είχε δοθεί άδεια για συγκέντρωση στο Μπακίρκοϊ.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ πολλοί συνελήφθησαν.
Ο εορτασμός στις υπόλοιπες χώρες
Τους εργατικούς αγώνες τιμά η υφδήλιος την Κυριακή, με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Η Πρωτομαγιά γίνεται αφορμή για κινητοποιήσεις με τη Γαλλία να είναι φέτος ιδιαίτερα θερμή λόγω των αλλαγών στα εργασιακά. Στο Παρίσι, ο γαλλικός νόμος που προωθείται για τα εργασιακά έχει φέρει την κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς μπροστά στο ισχυρότερο μέχρι στιγμής κύμα αντιδράσεων.
Ισχυρά συνδικάτα και κινήματα νεολαίας έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο απέναντι στο νόμο Ελ Κομρί, ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες η Place de la Republique έχει γίνει μόνιμο σκηνικό νυχτερινών συγκεντρώσεων.
Για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια, τα συνδικάτα διοργάνωσαν μια κοινή πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 15.30 ώρα Ελλάδας, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ταραχές ξέσπασαν λίγο αργότερα.
Ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να πετούν αντικείμενα- κουτιά αλλά και μπουκάλια που είχαν πάρει από κάδους απορριμμάτων- εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης φωνάζοντας «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία». Τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση.
Πολύχρονη και εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση στην Ρωσία. Σχεδόν 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στη Μόσχα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία.
Στην Πολωνία, πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία έπειτα από το κάλεσμα του συνδικάτου OPZZ και του αριστερού κόμματος SLD.
Στη Μαδρίτη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) Αλμπέρτο Γκαρθόν βγήκαν στους δρόμους στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CCOO et UGT.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «κατά της μισθολογικής και κοινωνικής φτώχειας, (κατά της φτώχειας) στην απασχόληση και τα δικαιώματα».
Στην Ιταλία, πραγματοποίηθηκε μια κοινή διαδήλωση νωρίτερα σήμερα, την οποία διοργάνωσαν τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις (CGIL, CISL et UIL) υπό βροχή και χωρίς να υπάρξουν επεισόδια στους δρόμους της Γένοβας, με τη συμμετοχή 5.000 ανθρώπων.
Πλήθος κόσμου στις συγκεντρώσεις στην Ινδονησία
Μαχητικοί οι αυστριακοί
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά
Ξεκίνησε ως παγκόσμια ημέρα των εργατών. Συμπίπτει όμως με την γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης και έτσι η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως επίσημη αργία.
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα των εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν.
Ωθούμενοι από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συντρόφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886.
Βασικό τους αίτημα η καθιέρωση της οχτάωρης εργασίας, καθώς μέχρι τότε οι εργάτες ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται διψήφιο αριθμό ωρών ακόμα και τις Κυριακές, καθώς και η διασφάλιση τω εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Ο επίσημος τραγικός απολογισμός από τις ταραχές είναι 4 διαδηλωτές και 8 αστυνομικοί νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από το σύνολο των κινητοποιήσεων να παραμένει αδιευκρίνιστος.
Στην Ελλάδα η πρώτη κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά πραγματοποιείται το 1893 από τον σοσιαλιστικό σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδρομή της τουρκικής Αστυνομίας στο σπίτι υπόπτου για τη σημερινή βομβιστική επίθεση
Τουρκία: Νεκρός αστυνομικός και πολλοί τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου