Ο Donald Trump έριξε τις πρώτες βολές σε αυτό που απειλεί να εξελιχθεί σε καταστροφικό εμπορικό πόλεμο. Οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ στο Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα θα προκαλέσουν άμεσο σοκ στις οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και του κόσμου.
Θέτουν σε κίνδυνο δεκαετίες προόδου προς την οικονομική ολοκλήρωση που έχει ενισχύσει την ευημερία των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας. Ένα παράλογο είναι ότι αυτά τα μέτρα είναι εντελώς απρόκλητα από εμπορική άποψη και απλά. χρησιμοποιούνται ως καταναγκαστικό εργαλείο για την προώθηση της εγχώριας πολιτικής ατζέντας του Trump και την απόσπαση παραχωρήσεων από τους Αμερικανούς γείτονες που μπορεί να είναι πέρα από τις δυνάμεις τους να δώσουν. Ένα άλλο είναι ότι οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα κύρια θύματα — στην επακόλουθη ζημιά για τη δική τους οικονομία και τη θέση τους στον κόσμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διατυμπανίσει διάφορες απατηλές εξηγήσεις για την αγάπη του για τους δασμούς. Θα αποκαταστήσουν, λέει, τη βιομηχανική βάση της Αμερικής, θα αντικαταστήσουν τον φόρο εισοδήματος και θα αποπληρώσουν το χρέος των ΗΠΑ. Το φαινομενικό κίνητρο για τους δασμούς του αυτό το Σαββατοκύριακο είναι να περιορίσει τη «μείζονα απειλή παράνομων αλλοδαπών και θανατηφόρων ναρκωτικών», συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης.
Η απειλή του Τραμπ για κυρώσεις είχε, είναι αλήθεια, ήδη ωθήσει βήματα από τον Καναδά και το Μεξικό για να ενισχύσουν τα σύνορά τους. Αλλά αυτά αναμφίβολα θα είχαν συνεχιστεί αν ο πρόεδρος είχε επιλέξει να μην καταφύγει σε δασμούς. Και υπάρχουν πρακτικά όρια σε ό,τι άλλο μπορούν να κάνουν – ειδικά ο Καναδάς, πηγή μόνο ενός κλάσματος της παράτυπης μετανάστευσης ή της φαιντανύλης που περνά από το Μεξικό.
Το νομικό πρόσχημα για την κίνηση του Trump είναι επίσης αμφίβολο. Έκανε χρήση του Διεθνούς Νόμου Έκτακτης Ανάγκης για τις Οικονομικές Εξουσίες, μια εκτελεστική αρχή που του δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε έκτακτες οικονομικές απειλές ή απειλές για την ασφάλεια. Ωστόσο, ο νόμος αυτός δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την επιβολή δασμών. Τα δικαστήρια και το Κογκρέσο πρέπει να τους εμποδίσουν. Εάν δεν το κάνουν, η ζημιά θα είναι σοβαρή. Μόνο οι δασμοί του Trump θα τροφοδοτήσουν γρήγορα τον υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και θα μειώσουν την ανάπτυξη.
Τα δικαιολογημένα αντίποινα θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα. Ο Trump φαίνεται να στοιχηματίζει ότι εφόσον τα μέτρα του θα πλήξουν ακόμη πιο σκληρά τον Καναδά και το Μεξικό, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από το εμπόριο από την Αμερική, θα παραδώσουν τα όπλα. Αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αμφισβητεί απλώς την εμπορική βάση της ευημερίας τους, αλλά προκαλεί την περηφάνια τους ως κυρίαρχα έθνη. Η διάλυση του βορειοαμερικανικού ελεύθερου εμπορίου και των αλυσίδων εφοδιασμού που δημιουργήθηκαν εδώ και δεκαετίες θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα τόσο στους καταναλωτές των ΗΠΑ όσο και στην υπόλοιπη Αμερική – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διύλιση πετρελαίου, την παραγωγή αυτοκινήτων, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τη γεωργία.
Οι ενέργειες του Trump απέναντι στην Κίνα είναι λιγότερο δραματικές, αλλά μοιάζουν με προάγγελο εκτεταμένων ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Μαζί, οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών από τις ΗΠΑ. Τα εκτιμώμενα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετους δασμολογικούς δασμούς σίγουρα θα ισοσκελιστούν από το επιπρόσθετο οικονομικό κόστος.
Η ζημιά στην αμερικανική διπλωματική δύναμη δεν θα είναι λιγότερο βαθιά. Από τη δεκαετία του 1980, τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό άφησαν στην άκρη δεκαετίες σκεπτικισμού για να αποκτήσουν μια στρατηγική εταιρική σχέση ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τη συμφωνία Nafta του 1994. Τα οικονομικά οφέλη, ειδικά για τον Καναδά, ήταν άφθονα. Και οι δύο εξαναγκάστηκαν από τον Trump στην πρώτη του θητεία να επαναδιαπραγματευτούν αυτή τη συμφωνία. Το ότι ο Πρόεδρος είναι τώρα αγχωμένος ακόμη και για την αναθεωρημένη συμφωνία, το USMCA, στέλνει ένα μήνυμα ότι ο λόγος της Αμερικής δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος. Ο Καναδάς και το Μεξικό δεν πρέπει να αφήσουν αναπάντητες τις κινήσεις του Trump, αλλά η απάντησή τους πρέπει να είναι δημιουργική, συντονισμένη και επιλεκτική.
Η Chrystia Freeland, πρώην υπουργός Οικονομικών του Καναδά που διεκδικεί να αντικαταστήσει τον Justin Trudeau ως πρωθυπουργό, έχει προτείνει στοχευμένους δασμούς που θα πλήξουν βασικούς συμμάχους του προέδρου των ΗΠΑ, όπως τον Elon Musk. Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου ζητήματος στην Αμερική του Trump. Ο πρόεδρος μόνος αποφασίζει ποια θέματα είναι σημαντικά, υπερβάλλει τη διάγνωση και επιλέγει το φάρμακο. Ο εμπορικός του πόλεμος απειλεί να είναι καταστροφικός, αλλά το χάος δεν θα τελειώσει εκεί.
Πηγή: ft.com