Ν.Δένδιας: «Η ανακατάληψη βραχονησίδας είναι από τα βασικά σενάρια τα οποία εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις»

 
Ν.Δένδιας: «Η ανακατάληψη βραχονησίδας είναι από τα βασικά σενάρια τα οποία εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις»

Ενημερώθηκε: 27/09/24 - 13:46

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Άσκηση νυχτερινής ανακαταλήψεως βραχονησίδος παρακολούθησε κάτω από άκρως ρεαλιστικές συνθήκες χθες αργά το βράδυ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος με την ευκαιρία αυτή και μετά το πέρας της, δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι «Η βραχονησίδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα, είναι κυριαρχία. Η ανακατάληψη βραχονησίδας είναι από τα βασικά σενάρια τα οποία εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Πιο συγκεκριμένα.

Ο ΥΕΘΑ χθες, μετά την εκδήλωση στη Λέρο για την 81η επέτειο της βυθίσεως του αντιτορπιλλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», μετέβη με ελικόπτερο σε βραχονησίδα της περιοχής, στην περιοχής ευθύνης της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ), όπου και παρακολούθησε φάση της Τακτικής Ασκήσεως Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την κωδική ονομασία «Ιάσων – Ποσειδών 24 Β’».

Τον Υπουργό συνόδευαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης αντιστοίχως, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου και ο Διοικητής της (τοπικής) 80ης ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Παύλος Ανδρικόπουλος.

  «Η ΤΑΜΣ «Ιάσων – Ποσειδών 24 Β’» πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ, όπου εξετάσθηκαν Σχέδια Επιχειρήσεων του Σχηματισμού και εκτελέσθηκε νυχτερινή δραστηριότητα δυνάμεων εθνοφυλακής» συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ.

  Μετά το πέρας της ασκήσεως, ο κ. Δένδιας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 «…Θέλω να πω ότι η αποψινή άσκηση ήταν εντυπωσιακή στην ακρίβεια του χρόνου, στην εκτέλεση του σεναρίου και δημιούργησε μια αυτοπεποίθηση για τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση σε Περιοχές Ευθύνης των Μονάδων μας, στα ανατολικά όρια της χώρας μας.

Άρα λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή θέλω να συγχαρώ εσάς και τους Επιτελείς σας. Να συγχαρώ τα στελέχη, τους άνδρες και τις γυναίκες που μετείχαν στην άσκηση, τους πιλότους των ελικοπτέρων, τους πιλότους των αεροσκαφών, τον κυβερνήτη της Κανονιοφόρου, το Πολεμικό Ναυτικό».

Ο ίδιος πρόσθεσε με έμφαση: «Επαναλαμβάνοντας, νομίζω ότι ο τρόπος που εκτελέστηκε αυτή η άσκηση δημιουργεί την πεποίθηση ότι η Πατρίδα μπορεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, εάν αυτές παρουσιαστούν, να υπερασπίσει την κυριαρχία της, γιατί βεβαίως εδώ μιλάμε για βραχονησίδα. Η βραχονησίδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα, είναι κυριαρχία. Η ανακατάληψη βραχονησίδας είναι από τα βασικά σενάρια τα οποία εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, κατά συνέπεια η εκτέλεσή τους με αυτόν τον άψογο τρόπο νομίζω ότι συνιστά βασική μας υποχρέωση και βασικό μας καθήκον.»

Καταλήγοντας και αφού επανέλαβε τα συγχαρητήριά του προς τους ασκηθέντες στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα, τόνισε: «Θα ήθελα όμως να πω είναι ότι αυτό το οποίο είναι φρόνιμο και αυτό το οποίο θα συμβαίνει, είναι οι ασκήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται διαρκώς, ώστε να καταστούμε τέλειοι. Να μπορούμε δηλαδή να εκτελέσουμε το συνταγματικό μας καθήκον, αναφέρομαι στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας, υπό οιεσδήποτε δυσχερείς συνθήκες…»

Τέλος, νωρίτερα το απόγευμα, πριν παρακολουθήσει την άσκηση που ως προελέχθη ήταν νυχτερινή, ο κ. Δένδιας μετέβη στην Κίναρο, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στο όρος Παπάς, στο σημείο δηλαδή όπου το 2016 συνετρίβη, το ελικόπτερο ΑΒ-212 «ΠΝ-28» και έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος ο κυβερνήτης του Υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης ΠΝ, ο συγκυβερνήτης του Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς ΠΝ και ο χειριστής σόναρ Ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου ΠΝ. Επίσης στην Κίναρο, συναντήθηκε και με τη μοναδική κάτοικο της νήσου, την κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε και τη Λέβιθα, όπου συναντήθηκε με την οικογένεια Καμπόσου, η οποία κατοικεί στο νησί ανελλιπώς από το 1820, αποτελώντας τους μοναδικούς κατοίκους του νησιού, όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβιώσεώς τους στη νησίδα και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του διότι διατηρούνται με την εκεί παρουσία τους ζωντανά τα δικαιώματα της Πατρίδος μας, όπως τόνισε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ