Σουηδία: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων»

 
monkeypox virus eulogia pithikon

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 15/08/24 - 19:58

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της mpox, μιας ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε λόγω της mpox, η παλιότερη ονομασία της οποίας ήταν «ευλογιά των πιθήκων», παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, έπειτα από μια έξαρση της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε την επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα κρούσμα στη Σουηδία του πιο σοβαρού τύπου της mpox, αυτού που ονομάστηκε Clade I», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ προσδιορίζοντας την επιδημία ευλογιάς των πιθήκων ως «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο» εντείνει τη διεθνή επαγρύπνηση, επιταχύνει την έρευνα, τη χρηματοδότηση και τα διεθνή μέτρα δημόσιας υγείας αλλά και τη συνεργασία για τον περιορισμό της επιδημίας.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής ασθένεια και μεταδίδεται εύκολα από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων μέσω της στενής επαφής (άγγιγμα, φιλί, σεξουαλική επαφή, μολυσμένες βελόνες και ρούχα). Προκαλεί πυρετό, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πονοκεφάλους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες και χαμηλή ενέργεια, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει την επείγουσα χρήση των δύο εμβολίων και έχει αναπτύξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης που απαιτεί 15 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι και πριν δυο χρόνια είχε σημάνει και πάλι συναγερμός παγκοσμίως, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ακόμα και σε Ασία και Ευρώπη.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ