Το Foreign Affairs σε άρθρο γνώμης του Jacub Grygiel με τίτλο The Right Way to Quickly End the War in Ukraine αναφέρει ότι η παραπαίουσα απόδοση της Ουκρανίας τον περασμένο χρόνο έχει αυξήσει τη ζοφερή προοπτική μιας ρωσικής νίκης, η οποία θα έβλεπε το Κίεβο να πέσει κάτω από την αυτοκρατορική κυριαρχία της Μόσχας.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αλλάξει την προσέγγιση των ΗΠΑ εάν κερδίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, επιμένοντας ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες». Και ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Βανς, έχει γράψει ότι η Ουκρανία πρέπει να περιοριστεί σε μια «αμυντική στρατηγική» για «να διατηρήσει το πολύτιμο στρατιωτικό της δυναμικό, να σταματήσει την αιμορραγία και να δώσει χρόνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Η λύση που φαίνεται να προτιμούν τόσο ο Τραμπ όσο και ο Βανς είναι μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να εστιάσει την προσοχή και τους πόρους της αλλού.
Για να σταματήσουν οι αδιάλειπτες δαπάνες των ΗΠΑ και να διατηρηθεί η ανεξαρτησία και η ασφάλεια της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να δώσουν στο Κίεβο μια τελευταία σοβαρή ευκαιρία νίκης – που δεν ορίζεται ως επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 2013 (όπως θα προτιμούσε το Κίεβο) αλλά ως βιώσιμη αποκατάσταση περίπου των συνόρων του 2021.
Για να καταστεί δυνατό αυτό το αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να βελτιώσουν ουσιαστικά και γρήγορα τη στρατιωτική θέση της Ουκρανίας με μεγάλη ενίσχυση όπλων – και να μην θέτουν περιορισμούς στη χρήση τους. Η πιο ρεαλιστική ευκαιρία για ειρήνη θα έρθει εάν τα ουκρανικά στρατεύματα μπορέσουν να ξεκινήσουν μια αποφασιστική ώθηση, που θα στείλει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στις συνοριακές γραμμές πριν από το 2022. […]
Αντί να επιμηκύνουν αυτόν τον πόλεμο, στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να είναι να τον τερματίσουν γρήγορα, βοηθώντας την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία και να αποτρέψουν τη Μόσχα από την επιδίωξη περαιτέρω αυτοκρατορικών φιλοδοξιών. Η σταθεροποίηση της Ευρώπης πρώτα θα επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο ασιατικό θέατρο, όπου αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη απειλή από την Κίνα, ακολουθώντας τη στρατηγική της αντί να διακινδυνεύει την αντιπαράθεση με δύο ρεβιζιονιστικές δυνάμεις ταυτόχρονα.
Ο πιο εύλογος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να μεταφερθούν όπλα στην Ουκρανία και να μην τεθούν περιορισμοί στη χρήση τους. Η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό, τεθωρακισμένα και αεροπορική δύναμη και πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, όπως αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων και στρατιωτικά εργοστάσια. Με την άρση των περιορισμών χρήσης στα δυτικά όπλα, ειδικά στους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, η Ουάσιγκτον θα δώσει στο Κίεβο την ευκαιρία να υποβαθμίσει τις ρωσικές δυνάμεις και να αποτρέψει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας.
Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει μόνο 31 τανκς στην Ουκρανία, ως επί το πλείστον για να αναγκάσουν το Βερολίνο να παρέχει άρματα μάχης, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες άλλα σε αποθήκες που θα μπορούσαν να ανακαινιστούν και να αποσταλούν. Η Ουκρανία χρειάζεται σαφώς περισσότερα από όσα έχει λάβει, καθώς οι απώλειες μειώνουν γρήγορα το απόθεμα τεθωρακισμένων της. Ένας μικρός αριθμός δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στα χέρια Ουκρανών πιλότων έχει επίσης προγραμματιστεί να συμμετάσχει στον αγώνα τους επόμενους μήνες, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Κίεβο.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, σκέφτεται να δώσει αρκετές δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη (jets).
Μα ταχεία και σημαντική προμήθεια δυτικών όπλων θα έδινε στην Ουκρανία την καλύτερη ευκαιρία να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να δημιουργήσει τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται για να ανοικοδομήσει, να επανατοποθετήσει και να αποτρέψει μια άλλη ρωσική προέλαση. Δεν υπάρχει στρατηγική λογική για την Ουάσιγκτον να παρατείνει τη σύγκρουση με την παράδοση των προμηθειών σταγόνα-σταγόνα. Οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την αποφυγή της κλιμάκωσης δεν θα σώσουν την Ουκρανία ούτε θα σταθεροποιήσουν τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αντίθετα, είναι καιρός ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να αναλάβει αποφασιστική δράση.
Ο Jacub Grygiel eίναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, Ανώτερος Σύμβουλος στο Marathon Initiative και Επισκέπτης Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hoover. Το 2017-2018 ήταν ανώτερος σύμβουλος στο Γραφείο Σχεδιασμού Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Πηγή: Hellasjournal.com