Reuters: Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι τώρα του Τραμπ

 
λλ

Ενημερώθηκε: 18/07/24 - 21:12

Πέντε ημέρες μετά τη δολοφονία που διέφυγε, ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποδεχθεί την προεδρική υποψηφιότητά του την Πέμπτη ενώπιον ενός λατρεμένου πλήθους υποστηρικτών, την τελευταία πράξη στη μετατροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε κόμμα του Τραμπ.

Η απόπειρα δολοφονίας τροφοδότησε την αυξανόμενη οιονεί θρησκευτική ζέση μεταξύ των πιστών του κόμματος, αναδεικνύοντάς τον από πολιτικό ηγέτη σε άνθρωπο που πιστεύουν ότι προστατεύεται από τον Θεό.

«Τραμπ, Τραμπ, Τραμπ», φώναξαν οι παρευρισκόμενοι στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, όταν εμφανιζόταν κάθε βράδυ αυτή την εβδομάδα, με δεμένο το δεξί του αυτί, για να ακούει τον ομιλητή μετά τον ομιλητή να τον λέει ευλαβικά και να αναφερθεί στο χέρι του Θεού για την επιβίωσή του. -να είναι η σφαίρα του δολοφόνου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ενώνονται πίσω του αυτή την εβδομάδα. Με την καταστολή των περισσότερων διαφωνιών και τον έλεγχο του στο κόμμα ποτέ πιο σφιχτό, ο Τραμπ θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι στη θητεία του 2017-2021 για να συνεχίσει στην ατζέντα του εάν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου .

Ανεξέλεγκτος από τις εσωτερικές διαιρέσεις που τον εμπόδιζαν μερικές φορές στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ θα ήταν πιο ελεύθερος να ακολουθήσει αυστηρές πολιτικές που περιλαμβάνουν μαζικές απελάσεις ως μέρος της καταστολής της παράνομης μετανάστευσης, επιθετικών εμπορικών πολιτικών και απολύσεων κυβερνητικών αξιωματούχων που θεωρούνται ανεπαρκώς πιστοί.

Ακόμη και αν ο Τραμπ ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο και των δύο βουλών του Κογκρέσου και οι συντηρητικοί συνεχίσουν να διατηρούν την υπερπλειονότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν θεσμικοί έλεγχοι για μια δεύτερη θητεία Τραμπ.

Θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο από το Κογκρέσο, τα δικαστήρια και ένα κοινό που εκλέγει ένα νέο Κογκρέσο κάθε δύο χρόνια και έναν πρόεδρο κάθε τέσσερα χρόνια, λένε συνταγματικοί εμπειρογνώμονες.

Για τους επικριτές και τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ, αυτή είναι μια σκοτεινή και ανησυχητική στιγμή: βλέπουν το σύγχρονο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως λατρεία προσωπικότητας, μια βάση από την οποία ο Τραμπ θα μπορούσε να ακολουθήσει ακραίες πολιτικές και να δημιουργήσει την πρώτη πραγματικά αυτοκρατορική προεδρία της Αμερικής, απειλώντας το μέλλον του δημοκρατικού της κανόνες.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τον τερματισμό του Συντάγματος, υποσχέθηκε ότι θα είναι «δικτάτορας» «την πρώτη μέρα» και τώρα οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου λένε ότι μπορεί να αποφανθεί χωρίς κανέναν έλεγχο της εξουσίας του», δήλωσε ο Ammar Moussa, εκπρόσωπος του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Ο Τραμπ είναι ψεύτης, αλλά τον πιστεύουμε όταν λέει ότι θα κυβερνήσει ως δικτάτορας», είπε ο Μούσα.

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί των Δημοκρατικών ότι ο Τραμπ απειλεί την αμερικανική δημοκρατία και ότι θα μπορούσε να γίνει αυταρχικός αν επανεκλεγεί, είναι «προκαλώντας φόβο» και «κατάφωρη προσπάθεια εξαπάτησης του αμερικανικού λαού».

ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΣ ΤΡΑΜΠ
Στο Μιλγουόκι, σχεδόν και οι 30 εκπρόσωποι, προσκεκλημένοι και εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι που πήραν συνέντευξη από το Reuters για αυτήν την ιστορία, αναγνώρισαν ότι το κόμμα τους είχε γίνει το κόμμα του Τραμπ, αλλά απέρριψαν κάθε πρόταση ότι είχε γίνει λατρευτικό.

«Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι μια μεταμορφωτική φιγούρα, ένας άνθρωπος της μοίρας που ο Θεός έσωσε προνοιακά από τον θάνατο το Σάββατο», είπε ο εκπρόσωπος της Λουιζιάνα Εντ Τάρπλεϊ. "Του έχει δοθεί μια ειδική αποστολή στη χώρα μας. Το προνοητικό χέρι του Θεού έχει ανυψώσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε ένα διαφορετικό καθεστώς".
Οι ερωτηθέντες είπαν ότι ήθελαν έναν Πρόεδρο Τραμπ που δεν περιοριζόταν από τη γραφειοκρατία ή το Κογκρέσο να εκτελέσει την ατζέντα του.

Ήταν υπέρ της πιο εκτεταμένης χρήσης της εκτελεστικής δράσης - αποφάσεις που λαμβάνονται από έναν πρόεδρο που δεν χρειάζονται έγκριση από το Κογκρέσο.
Δεν θέλουν τίποτα να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του να απελάσει παράνομα εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα και να μειώσει το μέγεθος της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας. Στην πρώτη του θητεία ο Τραμπ συχνά παραπονέθηκε για γραφειοκράτες «βαθιάς πολιτείας» που είπε ότι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν.

«Πρέπει να επιτραπεί στον Πρόεδρο να εφαρμόσει τις πολιτικές του χωρίς μια γραφειοκρατία που τους αντιστέκεται και μη εκλεγμένους αξιωματούχους που δεν συμφωνούν μαζί τους», είπε ο Τάρπλεϊ.
Ωστόσο, υπάρχουν συνταγματικά όρια στο τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ μέσω της εξουσίας του γραφείου του, και οποιεσδήποτε πολιτικές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αγωγές.

«Νομίζω ότι οι φόβοι των επικριτών είναι υπερβολικοί, με την έννοια ότι ανησυχούν περισσότερο για την ουσία των πιθανών πολιτικών του παρά για την πιθανότητα να υιοθετηθούν μέσω μονομερούς εκτελεστικής δράσης», δήλωσε ο Stewart Baker, πρώην γενικός σύμβουλος του Είπε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αν ο Τραμπ πάει πολύ μακριά, λένε οι αντίπαλοί του, μπορεί ακόμα να μπορούν να βασίζονται στα ομοσπονδιακά δικαστήρια για να τον ελέγξουν.

"Έχουμε υπόψη το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά αυτό που βρήκαμε είναι ότι ακόμη και δικαστές που διορίστηκαν από τον Τραμπ έχουν αποφανθεί κατά των πολιτικών του και τις βρήκαν παράνομες", δήλωσε η Κίτσα Μάτος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Νομικής Μετανάστευσης. .

Οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι που απάντησαν σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη δήλωση ότι "η χώρα βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται έναν ισχυρό πρόεδρο που θα πρέπει να επιτρέπεται να κυβερνά χωρίς υπερβολική παρέμβαση από τα δικαστήρια και το Κογκρέσο."|

Αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από το 35% των Δημοκρατικών και το 33% των ανεξάρτητων που συμφώνησαν με το αίσθημα.Μόνο ένας συμμετέχων στο συνέδριο που πήρε συνέντευξη από το Reuters, ένας ανώτερος Ρεπουμπλικανός από μια πολιτεία του νότου, είπε ότι ανησυχεί για μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.

Είπε ότι φοβόταν ότι ο Τραμπ θα γινόταν αυταρχικός, θα γεμίσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες με ναι και θα επιδιώξει εκδίκηση από τους πολιτικούς του εχθρούς.Αναφερόμενος στη δέσμευση του Τραμπ προς τους υποστηρικτές ότι θα είναι η «αντίποι» τους, ο Ρεπουμπλικανός, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε: «Αυτή η προσπάθεια θα είναι φρικτή».

Ο Τραμπ επικρίθηκε ευρέως επειδή είπε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι αν κερδίσει, θα είναι «δικτάτορας» - έστω και για μια μέρα, ένα σχόλιο που αργότερα είπε ότι ήταν αστείο.

Οι Δημοκρατικοί τον επέπληξαν επειδή υποσχέθηκε να δώσει χάρη στους υποστηρικτές του που φυλακίστηκαν για τη θανατηφόρα εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ που προκλήθηκε από την άρνησή του να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε για πληρωμές σιωπηλών χρημάτων σε πρώην πορνοστάρ και αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με τις προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν, έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να καταδιώξει αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν. Ο Τραμπ δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες.

Ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Άσα Χάτσινσον δήλωσε ότι ανησυχεί για την έλλειψη περιορισμών στον Τραμπ σε μια δεύτερη θητεία.

"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πιθανώς το τέλειο παράδειγμα αυτού. Σαφώς, ένας Πρόεδρος Τραμπ θα είχε στενό χέρι στη διεύθυνση των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης", δήλωσε στο Reuters ο Χάτσινσον, πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας.

Οι συνέπειες μιας δεύτερης θητείας Τραμπ είναι βαθιά ανησυχητικές για την Αμερική και τον κόσμο, δήλωσε ο προεδρικός ιστορικός Τίμοθι Ναφτάλι, πρώην διευθυντής στην προεδρική βιβλιοθήκη του Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος παραιτήθηκε ντροπιασμένος από το αξίωμα το 1974 μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Ο Ναφτάλι είπε ότι μια πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που χορηγεί σαρωτική ασυλία σε έναν πρόεδρο για τις περισσότερες πράξεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε συνδυασμό με ένα ευέλικτο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένοι περιορισμοί στον Τραμπ εάν ενεργήσει κακόβουλα και εκμεταλλευτεί το αξίωμα για τη δική του προσωπική εξουσία και πολιτική ανταπόδοση .

«Μπορεί να ξεσπάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να συμμετάσχει σε μια περιοδεία εκδίκησης που θα έκανε τον Νίξον να κοκκινίσει», είπε ο Ναφτάλι.Σίγουρα, ο Τραμπ δεν θα ήταν ο πρώτος πρόεδρος που θα δοκιμάσει τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας. Οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των πρώην προέδρων των Δημοκρατικών, Φράνκλιν Ρούσβελτ και Μπαράκ Ομπάμα, έχουν λάβει εκτεταμένη άποψη για την εξουσία τους.

Ακόμη και με την απόφαση της 1ης Ιουλίου από το ανώτατο δικαστήριο για την προεδρική ασυλία, ο Τραμπ φαινομενικά θα εξακολουθούσε να δεσμεύεται από τη διάκριση των εξουσιών του Συντάγματος των ΗΠΑ που επιφυλάσσει βασικές λειτουργίες στο Κογκρέσο και το δικαστικό σώμα.Η Λάρα Τραμπ, η συμπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και νύφη του Τραμπ, αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα ότι η διακυβέρνηση με εκτελεστικές ενέργειες -η οποία μπορεί να ανατραπεί στα δικαστήρια ή από διάδοχο- δεν ήταν ιδανική.

Γι' αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρήσουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο και να πάρουμε τη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς, είπε, «έτσι δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε εκτελεστικές ενέργειες και μπορούμε να δούμε πραγματικά κάποια μόνιμη αλλαγή».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ