Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ήταν σε φρενίτιδα σχετικά με την άνιση και περιπετειώδη απόδοση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αμφισβητώντας αν ο 81χρονος είναι ικανός να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια.
Όμως, ενώ αυτό είναι μια νόμιμη ανησυχία, δεν θα πρέπει να συγκαλύπτει τα ακόμη πιο ανησυχητικά πράγματα που είχε να πει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο - ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Ο Τραμπ επανέλαβε το ρεφρέν του ότι αν ήταν επικεφαλής, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν —ο οποίος είχε παραδεχτεί στον Τραμπ το «όνειρό» του να καταλάβει την Ουκρανία— δεν θα είχε ξεκινήσει τον πόλεμο εξαρχής. Υποστήριξε επίσης ότι, μόλις εκλεγεί, «θα είχε διευθετήσει αυτόν τον πόλεμο» πριν από την ορκωμοσία του.
Ως συνήθως, όμως, δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα το έκανε αυτό. Εκτός από το ότι το έκανε.
Ο Τραμπ επεσήμανε ότι σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ χωρίζονταν από την Ουκρανία από έναν ωκεανό και ότι ήταν καιρός οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν τον λογαριασμό για τον γείτονά τους. Μια δήλωση που υποδηλώνει ότι θα περικόψει τη μελλοντική βοήθεια για να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, στρατιωτική ή άλλη.
Και παρά την κατακραυγή που προκλήθηκε από την προηγούμενη δήλωσή του ότι η Ρωσία «θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει» στις χώρες του ΝΑΤΟ που ήταν «παραβατικές» στις αμυντικές δαπάνες, ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό για άλλη μια φορά, υποδηλώνοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν ήταν πλέον σιδερένια . Ερωτηθείς από τον Μπάιντεν εάν θα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ, ο πρώην πρόεδρος απλώς ανασήκωσε τους ώμους του.
Για τους φίλους της Αμερικής - καθώς και για τους πολλούς Αμερικανούς που πιστεύουν στις συμμαχίες και τη σημασία του ΝΑΤΟ - αυτές είναι βαθιά ανησυχητικές δηλώσεις - ιδιαίτερα καθώς οι 32 εθνικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να γιορτάσουν την 75η επέτειο της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία.
Θέτει επίσης το σημαντικό ερώτημα για το τι πιστεύουν πραγματικά οι Αμερικανοί για το ΝΑΤΟ και τις συμμαχίες — και σε αυτό το μέτωπο, τα νέα είναι πιο ανακουφιστικά. Έρευνες που έγιναν από το Συμβούλιο του Σικάγο τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι οι Αμερικανοί εκτιμούν τις συμμαχίες, με εννέα στους δέκα Αμερικανούς να λένε ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και ότι ωφελούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και τα συμμαχικά κράτη .
Πράγματι, μια νέα δημοσκόπηση του Συμβουλίου του Σικάγο που διεξήχθη από την Ipsos, και αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, δείχνει ότι σχεδόν 8 στους 10 Αμερικανούς είτε θέλουν να ενισχύσουν τις τρέχουσες συμμαχίες των ΗΠΑ (34%) είτε να τις επεκτείνουν (44%) — ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επιπλέον δεσμεύσεις ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, λιγότεροι από δύο στους 10 Αμερικανούς λένε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν ή να αποχωρήσουν από τις συμμαχίες με άλλες χώρες.
Η νέα έρευνα είναι εξίσου ωφέλιμη όταν πρόκειται ειδικά για το ΝΑΤΟ. Τα δύο τρίτα όλων των Αμερικανών λένε ότι το ΝΑΤΟ «είναι ακόμα απαραίτητο για την ασφάλεια των ΗΠΑ» — σχεδόν το ίδιο όπως ήταν το 2002 , όταν κάναμε για πρώτη φορά αυτή την ερώτηση. Η δημοσκόπησή μας δείχνει επίσης ότι μια ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία Αμερικανών (78 τοις εκατό) λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ — και πάλι, σχεδόν αμετάβλητη από το 2002 .
Όσο για τη δήλωση του Τραμπ ότι δεν θα υπερασπιζόταν συμμάχους που δεν ξοδεύουν αρκετά, οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τέτοιες απειλές είναι αντιπαραγωγικές. Όταν ρωτήθηκαν εάν οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν πειθώ και διπλωματία, ενώ θα διατηρήσουν τις αμυντικές τους δεσμεύσεις, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι πρόεδροι - ή να παρακρατήσουν αυτή τη δέσμευση έως ότου οι σύμμαχοι ξοδέψουν περισσότερα - όπως προτείνει ο Τραμπ - οι Αμερικανοί ευνοούν την πρώτη κατά σχεδόν δύο προς ένα (62 τοις εκατό έναντι 34 τοις εκατό).
Τέλος, η πλειονότητα των Αμερικανών (52 τοις εκατό) πιστεύει ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟ μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης κάνει τις ΗΠΑ πιο ασφαλείς, ξεπερνώντας αυτούς που πιστεύουν ότι η συνεργασία κάνει τη χώρα λιγότερο ασφαλή κατά πέντε προς έναν. Εν τω μεταξύ, περίπου το ένα τρίτο (35 τοις εκατό) πιστεύει ότι δεν έχει καμία διαφορά.
Όλα αυτά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα πρέπει να δώσουν στους συμμάχους της Αμερικής κάποια άνεση. Παρά τη βαθιά πόλωσή του, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί στο σύνολό τους παραμένουν προσηλωμένοι στην ενίσχυση των συμμαχιών και στην υποστήριξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για συλλογική ασφάλεια.
Τούτου λεχθέντος, τα δεδομένα υποδεικνύουν μια ανησυχητική τάση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, ιδίως του αμερικανικού κοινού που έχει μια «πολύ ευνοϊκή» άποψη για τον Τραμπ - 15 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, αλλά το 54 τοις εκατό όλων των αυτοαποκαλούμενων Ρεπουμπλικανών - ως σε αυτά τα ζητήματα, βρίσκονται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία.
Επί του παρόντος, μόνο το 52 τοις εκατό των Ρεπουμπλικανών Τραμπ - σε σύγκριση με το 71 τοις εκατό των άλλων Ρεπουμπλικανών και το 83 τοις εκατό των Δημοκρατικών - πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ είναι «ουσιώδες» για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Και αντί να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία, οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ προτιμούν να παρακρατήσουν τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους προκειμένου να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, με ποσοστό ανταπόκρισης 58% υπέρ έναντι 39% κατά — αυτό είναι σε σύγκριση με 32% έναντι 65% μεταξύ άλλων Ρεπουμπλικανών. και 18 τοις εκατό έναντι 79 τοις εκατό περιθώριο μεταξύ των Δημοκρατικών.
Επιπλέον, μόνο το ένα τρίτο (35 τοις εκατό) των Ρεπουμπλικανών Τραμπ πιστεύουν ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟ κάνει τις ΗΠΑ ασφαλέστερες, σε αντίθεση με σχεδόν το ήμισυ (48 τοις εκατό) των άλλων Ρεπουμπλικανών και τα δύο τρίτα (65 τοις εκατό) των Δημοκρατικών.
Άρα, υπάρχει, πράγματι, λόγος ανησυχίας. Όπως και η ίδια η κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής, η υποστήριξη για το ΝΑΤΟ - και γενικότερα τις συμμαχίες - αν και γενικά σταθερή, γίνεται ολοένα και πιο πολωμένη. Και αυτή η τάση είναι βέβαιο ότι θα είναι ανησυχητική για τους συμμάχους, οι οποίοι εδώ και καιρό βλέπουν την ασφάλειά τους να συνδέεται με αυτή των ΗΠΑ
Πηγή: POLITICO