Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις των πολυεθνικών στο επίκεντρο του 48ο συνεδρίου European International Business Academy

 
Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις των πολυεθνικών στο επίκεντρο του 48ο συνεδρίου European International Business Academy

Ενημερώθηκε: 16/12/22 - 11:58

Oλοκληρώθηκε το 48ο επιστημονικό συνέδριο της European International Business Academy (EIBA). Πρόκειται για μια κοινότητα η οποία απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον τομέα των Διεθνών Επιχειρήσεων (IB).

Στην φετινή έναρξη του συνεδρίου (ΕΙΒΑ2022), δόθηκε έμφαση στα ζητήματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η ανάγκη για εστίαση σε βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, δημιουργεί πολυάριθμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η ΕΙΒΑ προωθεί την έρευνα, την παγκόσμια επικοινωνία, τη μεταφορά γνώσης, τη δια βίου μάθηση και τις ανταλλαγές ιδεών. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και συμμετέχουν άτομα της επιστημονικής κοινότητας από όλο τον κόσμο. Φέτος την διοργάνωση ανέλαβε το BI Norwegian Business School στο Oslo, η μεγαλύτερη σχολή επιχειρήσεων στη Νορβηγία και η δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.

Μερικές βασικές διαπιστώσεις για τα ζητήματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης από το φετινό συνέδριο, ήταν πώς έχουμε λιγότερο από 7 χρόνια για να περάσουμε την “κόκκινη” γραμμή (υψηλού κινδύνου) για την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όρια αντοχής του πλανήτη για τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, το νερό και τη ρύπανση.

Οι πολυεθνικές ευθύνονται για το 80% του παγκόσμιου εμπορίου. Σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον, έχει υπολογιστεί ότι:

· 1 στις 5 θέσεις εργασίας συνδέονται με τις πολυεθνικές (μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού τους). Οι αλυσίδες εφοδιασμού των πολυεθνικών επιχειρήσεων ευθύνονται για το 1/5 των εκπομπών άνθρακα.

· Oι 12 μεγαλύτερες εταιρείες εκπομπών άνθρακα στον κόσμο είναι αμερικανικές και οι εκπομπές τους, ισοδυναμούν με τις εκπομπές ολόκληρης της Βρετανικής οικονομίας.

· Οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στην χώρα καταγωγής τους κατά 29% γεγονός που είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο έχουν αυξήσει κατά 43% τις εκπομπές άνθρακα στις χώρες του εξωτερικού που έχουν παρουσία.

Tέλος ως γενική διαπίστωση τέθηκε στο τραπέζι η ανάγκη για περισσότερη έρευνα της σχέσης που έχει η Βιώσιμη Ανάπτυξη με την διεθνοποίηση των επιχειρήσεων καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει στην μεταφορά της παραγωγής μιας επιχείρησης από το εξωτερικό, πίσω στην χώρα που εδρεύει η εταιρεία.

Η Δάφνη Γρηγοριάδη Οικονομική Αναλύτρια παρευρέθηκε στο συνέδριο ΕΙΒΑ2022

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ