O ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα και στην Ελλάδα, καθησυχάζοντας ωστόσο τους πολίτες. Το ίδιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι μικρός.
Ανδρας ο οποίος είχε ταξιδέψει προσφάτως στην Πορτογαλία, μετέβη στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων.
Μετά τον αρχικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ, ο άνδρας επιβεβαιώθηκε ότι όντως είναι θετικός στον ιό.
Ηλ. Μόσιαλος: Ελάχιστος ο κίνδυνος
Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας, αλλά ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση. Αυτό επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Επίσης επισημαίνει ότι:
-- Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1.000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.
-- Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
-- Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
-- Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
-- Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
-- Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση.
«Καμπανάκι» κινδύνου από ΠΟΥ
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απ' την πλευρά του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τονίζει ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων να καταστεί ενδημική.
Περισσότερα από 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλον τον κόσμο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας σε χώρες εκτός της Αφρικής. Μέχρι στιγμής, 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, αφού καταγράφηκαν οι πρώτοι ασθενείς, στις αρχές Μαΐου.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. «Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε.
Περισσότερα τα κρούσματα σε ομοφυλόφιλους άνδρες
Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους. Συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου.
Σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό -όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών-, ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους.
Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια, που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.