Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη έγινε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στη σύγκλιση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων» προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό. Όπως ξέρουμε η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του πιστοποιητικού. «Η απόφαση λοιπόν του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».
Επισήμανε ότι «στο τέλος Ιανουαρίου τα κράτη μέλη με τη στήριξη της Κομισιόν συμφώνησαν τι είδους δεδομένα χρειάζονται για τέτοιου είδους πιστοποιητικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Πολύ απλά είναι μία φόρμα περιεχομένου, ποιο είδος εμβολίου χρησιμοποιήθηκε , υπάρχει μοναδικός κωδικός αναγνώρισης και το μικρότερο ποσοστό δεδομένων που χρειάζεται για κάθε πιστοποιητικό. Τώρα τα κράτη-μέλη πρέπει να τα εφαρμόσουν στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους για να διαβεβαιώσουν ότι τα συστήματα υγείας είναι κατάλληλα γι' αυτό το σκοπό» συμπληρώνοντας ότι «η Κομισιόν προσφέρει τη συνεργασία για τα δεδομένα όπως έγινε και με την ιχνηλάτηση και να δημιουργηθεί μία πύλη η οποία συνδέει τις διαφορετικές εθνικές λύσεις τη μία με την άλλη έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο Συμβούλιο αναμένουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα» επισημαίνοντας ότι λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο.
Θετική η Μέρκελ
Θετικότερη σε σχέση με το παρελθόν ήταν και η στάση του Βερολίνου, με την Αγκελα Μέρκελ, μάλιστα να τονίζει μετά το πέρας της Συνόδου πως όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα πιστοποιητικό, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί πριν το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε, η Κομισιόν θα χρειαζόταν περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει τις τεχνικές βάσεις για τα συγκεκριμένα έγγραφα.
Πάντως, αστερίσκοι εξακολουθούν να τίθενται και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν, ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Eνστάσεις Μακρόν
Πιο ισχυρές είναι, όπως φαίνεται, οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί η «κατάλληλη ισορροπία» για το πλαίσιο των πιστοποιητικών, προσθέτοντας πως ηθικά ζητήματα γύρω από το ζήτημα παραμένουν αναπάντητα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα «διαβατήρια εμβολιασμού» θα είναι ένα άδικο καθεστώς για τους νέους, οι οποίοι ακόμη θα περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο.
Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα.
Κυρ. Μητσοτάκης: Αν δεν «τρέξει» η Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος
Από την πλευρά του, ταχύτερες διαδικασίες ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, άλλωστε προ μηνών είχε θέσει πρώτος το ζήτημα στο ευρωπαϊκό τραπέζι.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις, τόσο καλύτερα για την Ε.Ε., καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε, ενώ ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.
Διευκρίνισε δε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα