Αυτή τη φορά ο Ερντογάν ξεπέρασε και τον εαυτό του! «Το 2021 θα είναι το έτος δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων όπως υποσχεθήκαμε» διακήρυξε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στο Εσκί Σεχίρ. Οι αναγκαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα να ξεφύγει από την οικονομική δυσχέρεια, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε άλλο βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε άλλη εκδήλωση στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι το «τρίγωνο του κακού» πρέπει να καταστραφεί.
Το «τρίγωνο του κακού» δεν είναι άλλο από την νέα άνοδο του βασικού επιτοκίου στο 17%, του πληθωρισμού και τις πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα.
«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ξένες επενδύσεις και πιθανώς οικονομική βοήθεια από τη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος για τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις από τον Ερντογάν» γράφει η γερμανική Tagesspiegel.
Αλλωστε για όλα τα κακά στην Τουρκία υπεύθυνη είναι η… αντιπολίτευση, την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε για «λαϊκισμό» και «άθλια νοοτροπία» γιατί δεν βλέπει -όπως είπε– «το νόημα των έργων και των υπηρεσιών που έχουμε φέρει στη χώρα μας τα τελευταία 18 χρόνια». Και πρόσθεσε με έμφαση ο Τούρκος πρόεδρος: «Το βέλος έφυγε από το τόξο και κινείται προς τον στόχο του»…
Οσο και αν έχει αρχίσει να κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «μεταρρυθμίσεις», τα ίδια τα γεγονότα, που είναι πεισματάρικα, διαψεύδουν συνεχώς τον Ερντογάν!
Τι κι αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του φυλακισμένου -εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη- ηγέτη του φιλο-Κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Ερντογάν απέρριψε πρώτος την απόφαση του ΕΔΑΔ κατηγορώντας το Ευρωπαικό Δικαστήριο ότι «υποστηρίζει έναν τρομοκράτη». Αμέσως μετά, το αρμόδιο δικαστήριο στην Αγκυρα… επικύρωσε την ετυμηγορία του Τούρκου Προέδρου με το γελοίο επιχείρημα ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν είχε μεταφραστεί.
«Οι συνήγοροι του Ντεμιρτάς έβαλαν στον φάκελο το αγγλικό αντίγραφο της απόφασης της ΕΔΑΔ και όχι στα Τουρκικά» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου της Αγκυρας.
Μόνο τη Σαρία υπολογίζουν
Τι κι αν η Τουρκία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση! Τόσο το χειρότερο για το Συμβούλιο της Ευρώπης!
Τη στάση της Αγκυρας απέναντι στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξηγεί πολύ παραστατικά ο γνωστός αρθρογράφος Γιουσούφ Καπλάν στην Yeni Safak: «Το ΕΔΑΔ είναι ένα δικαστήριο που επιβάλλει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να είναι αμερόληπτο με σαγηνευτικά συνθήματα, όπως «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»…
Το δικαστήριο των ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να κρίνει την ΤΟΥΡΚΙΑ! Το κάθε ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει την Τουρκία!
Το μόνο νομικό σύστημα που υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας είναι το ισλαμικό νομικό σύστημα» διακηρύσσει ο Τούρκος σχολιαστής εκφράζοντας φυσικά την κυρίαρχη άποψη στο καθεστώς Ερντογάν.
Καλά «η Ευρώπη δεν ενοχλείται με τον Ερντογάν;» διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Υπενθυμίζοντας μια άλλη ,πρόσφατη ενέργεια της Τουρκικής δικαιοσύνης να καταδικάσει ερήμην τον αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Τσαν Ντουντάρ σε ποινή κάθειρξης 27 ετών. Το έγκλημα του Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet;
Αποκάλυψε πριν τέσσερα χρόνια με αδιάσειστα στοιχεία ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρέδιδαν όπλα σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία. Άλλο παράδειγμα «δικαιοσύνης» στην Τουρκία; Η συνεχιζόμενη προδικαστική κράτηση έπί 1200 ημέρες περίπου, του Οσμάν Καβαλά, του Τούρκου επιχειρηματία και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγορείται για… κατασκοπεία επειδή στήριξε τις κινητοποιήσεις κατά της τσιμεντοποίησης του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη το 2013.
Να μην παραπονιόμαστε όμως! Η Ευρωπαϊκή Ενωση «καταδίκασε» τις ενέργειες αυτές!
Υπενθυμίζοντας στην Αγκυρα ότι «ως υποψήφια χώρα μέλος της ΕΕ και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και συνεχή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Τόσο… σκληρή ήταν η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ναμπίλα Μασράλ! Τόσο μα τόσο σκληρή…
Κλείνουν τηλεοπτικά δίκτυα που ενοχλούν
Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία είναι επίσης άλλος ένας τομέας που οι «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» του Ερντογάν βγάζουν… μάτια. Ανήμερα τα Χριστούγεννα έκλεισε το τηλεοπτικό δίκτυο «Olay Tv» μετά από μόλις 26 ημέρες λειτουργίας, γιατί απλά επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν. Όπως κατήγγειλε ο αρχισυντάκτης του δικτύου, Σουλεϊμάν Σαριλάρ ο ιδιοκτήτης του καναλιού δέχτηκε «μεγάλη πίεση» από την κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε πλέον να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας». Ο ιδιοκτήτης του σταθμού, Τσαβίτ Τσαγκλάρ είπε ότι «δεν μπορούσε να συνεχίσει λόγω της συνεχιζόμενης κρατικής παρέμβασης» τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος.
Ποιο ήταν το «έγκλημα» του καναλιού; Μετέδωσε αποσπάσματα από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του φιλο-Κουρδικού κόμματος HDP, όπως έγραψαν οι εφημερίδες Evrensel και Birgun. Οι 180 απολυμένοι δημοσιογράφοι του Olay Tv λένε πάντως ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μήπως και μεταπειστεί ο ιδιοκτήτης να ανοίξει πάλι το κανάλι.
«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ελεύθερη δημοσιογραφία» δήλωσε ο αρχισυντάκτης του καναλιού. Δύσκολα τα πράγματα. Η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία περιορίζεται αυστηρά.
Το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια εσωτερική έκθεση που διέρρευσε πριν λίγους μήνες, χαρακτήρισε τα τουρκικά έντυπα και τηλεοπτικά μέσα ως "σχεδόν πλήρως ευθυγραμμισμένα" με την κυβέρνηση, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί σταθερά τον έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Ελέγχονται πλέον όλα τα γραφεία σύνταξης» εκτιμά η Tagesspiegel. «Στο τουρκικό προεδρικό σύστημα, το οποίο είναι πλήρως προσαρμοσμένο στον Ερντογάν, δεν υπάρχουν εποπτικά όργανα που θα μπορούσαν να διορθώσουν αυτήν την τάση» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Το Παλάτι αποφασίζει τι θα παίξουν τα κανάλια
Ο δημοσιογράφος Ρουσέν Τσακίρ που ίδρυσε πριν τέσσερα χρόνια την ιστοσελίδα «Medyascope», επειδή -όπως λέει- η αληθινή δημοσιογραφία στην Τουρκία δεν είναι πλέον δυνατή στα παραδοσιακά μέσα, εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα με τον Τύπο: «Όταν συμβεί κάτι, δίδεται εντολή στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο αναφοράς του: οι εχθροί του κράτους θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για αυτό το γεγονός ή ότι το γεγονός αυτό θα αναφέρεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή θα το αποκρύψουν τελείως. Και τα μέσα ενημέρωσης στη συνέχεια πράττουν αναλόγως».
Ο Σιρίν Παϊζίν, επί χρόνια τηλεοπτικός αστέρας στο CNN Turk, φιλοξενούσε πολιτικές εκπομπές. Πριν από δύο χρόνια παραιτήθηκε απογοητευμένος. Είχαν μείνει μόνο πέντε ή έξι άτομα για να προσκαλέσει στην εκπομπή του, όλοι οι άλλοι ήταν στις απαγορευμένες λίστες του σταθμού.
«Λαμβάναμε αυτές τις λίστες από την διεύθυνση του CNN-Türk, αλλά κάποια στιγμή παρατηρήσαμε ότι προέρχονταν από τα γραφεία του καναλιού μας στην Άγκυρα. Κάποιοι συνάδελφοι μετέφεραν το περιεχόμενο των προγραμμάτων μας στο Προεδρικό Μέγαρο -και στη συνέχεια πήγαιναν στον ιδιοκτήτη του CNN-Türk και έλεγαν ότι αυτό δεν αρέσει στον Πρόεδρο ή εκείνο δεν πρέπει να ειπωθεί» λέει ο Σιρίν Παϊζίν. Εκφράζει μάλιστα το παράπονο ότι «οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν υπερασπίζονται αρκετά την ελευθερία του Τύπου και φυσικά φταίνε για την κατάσταση στα ΜΜΕ… Και πρέπει να μιλήσουμε και γι' αυτό».
Ο Τούρκος συνάδελφος σημειώνει πάντως ότι «οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία δεν μπορούν να κάνουν τη δική τους έρευνα σήμερα. Ουδείς αξιωματούχος ή διπλωμάτης μιλάει στους δημοσιογράφους σήμερα» λέει ο Παϊζίν σε ένα podcast. «Όλοι φοβούνται, τρέμουν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται. Ξένες πηγές επίσης δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν. Αν μιλήσουμε με έναν πρεσβευτή ως δημοσιογράφοι σήμερα, θα καταγγελθούμε δημόσια ως πράκτορες της Γερμανίας την επόμενη μέρα»…
Και η δικαιοσύνη; Τι κάνει, έρχεται αβίαστα το ερώτημα.
«Το δικαστικό σώμα λειτουργεί ως όργανο της κυβέρνησης και διώκει τους επικριτές του Τούρκου Προέδρου » υποστηρίζει η Tagesspiegel. «Δεν υπάρχουν σημάδια αλλαγής στη σκέψη αυτή. Η κυβέρνηση του Ερντογάν επεξεργάζεται “μεταρρυθμίσεις”, για τις οποίες αντιπολίτευση πιστεύει ότι θα φέρει την κοινωνία των πολιτών υπό κρατικό έλεγχο» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Πιο επιθετική η πολιτική Ερντογάν τη νέα χρονιά
Η Tagesspiegel εκτιμά μάλιστα ότι το καθεστώς Ερντογάν θα γίνεται όλο και πιο επιθετικό βλέποντας να φουντώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια και να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις. «Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να πείσει ότι ο ίδιος και η χώρα του περιβάλλονται από εχθρούς. Με αυτή τη νοοτροπία ,η εσωτερική κριτική μετατρέπεται σε προδοσία, οι συγκρούσεις συμφερόντων εξωτερικής πολιτικής, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο, εμφανίζονται δήθεν ως μια προσπάθεια να σταματήσει η άνοδος της Τουρκίας. Συνεπώς ,η Άγκυρα θα αντιδρά βάναυσα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει η Tagesspiegel.
Το σύνολο σχεδόν του ευρωπαικού Τύπου εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει πραγματική επανεκκίνηση στην Τουρκία. Αναμένεται ότι η πολιτική του Ερντογάν στη νέα χρονιά θα είναι τουλάχιστον τόσο επιθετική όσο και το 2020».
Η ιταλική Corriere della Sera εκφράζει την ελπίδα ότι «η νέα αμερικανική διοίκηση θα σηκώσει σύντομα τη σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αγώνα για την ελευθερία του Τύπου σε όλον τον κόσμο και στην Τουρκία. Η τακτική του «αγαπημένου δικτάτορα» που εφάρμοσε ο Τραμπ στη διάρκεια της θητείας του, πρέπει ν` αλλάξει… Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους σε αυτήν την εκστρατεία: δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά η υπεράσπιση των αξιών που κάνουν τη ζωή αξίζει να ζήσει. Το ζήτημα επιστρέφει στην ημερήσια διάταξη μετά και την καταδίκη του Τσαν Ντουντάρ σε 27 χρόνια κάθειρξη» τονίζει η ιταλική εφημερίδα.
Και προσθέτει: «Αυτή η ετυμηγορία αντικατοπτρίζει την προσωπική θέση του Ερντογάν να αποθαρρύνει δημοσιογράφους που γράφουν εναντίον του. Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, η Τουρκία είναι δεύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα με τις περισσότερες συλλήψεις δημοσιογράφων το 2020. Περίπου 73 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία».
Οσο για τις εξαγγελίες Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις; Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung το γράφει χωρίς περιστροφές: «Δεν έχει σημασία πόσο συχνά λέει τέτοια ο Ερντογάν. Ρίχνει στάχτη στα μάτια της Ευρώπης. Δεκαοκτώ χρόνια υποσχέσεων από τον Ερντογάν και στην Τουρκία δεν έχουν ούτε δικαιοσύνη, ούτε ελευθερία ούτε ψωμί». Ευρώπη ακούς;
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»