Μας δουλεύουν και από πάνω. Επιβεβαιώνουν τις αποφάσεις τους, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ… Και μετά μας μιλούν για Διεθνές Δίκαιο, ανθρώπινα δικαιώματα και για Δημοκρατία…
Δεν ισχύει τίποτα στη νέα τάξη πραγμάτων. Ισχύει ο «νόμος» του αδιάντροπου και του ισχυρού. Μόνο που η Τουρκία δεν είναι μία ισχυρή χώρα. Αδιάντροπη είναι, που έχει καταφέρει να τη φοβούνται, καθώς δεν λαμβάνει κανείς την πρωτοβουλία να τη σταματήσει…
Τα νέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των απαξιωμένων Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, σχετικά καλά είναι, υπό την έννοια της καταδίκης. Θα μπορούσαν βεβαίως να είναι πολύ καλύτερα -και έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα-, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν πέταξε στα σκουπίδια δύο από τα πιο σημαντικά ψηφίσματα του Σ.Α., το 550 του 1984 και το 789 του 1992. Αλλά, βλέπετε, η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε ικανοποιημένη.
Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και των εταίρων μας, των Ευρωπαίων, με την Τουρκία δεν υπάρχει μαστίγιο. Υπάρχουν μόνο χρήματα και υπόθαλψη των παράνομων πράξεων της.
Το Σ.Α., που συνεδρίασε την Παρασκευή σε κλειστή συνεδρίαση, έκανε αυτό που περιμέναμε. Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για το παράνομο άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται τίποτα σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη που δεν προβλέπεται από τα δύο ψηφίσματα. Και τι σημαίνει δεν πρέπει να γίνει τίποτα, δηλαδή. Και γιατί δεν φρόντισαν να αποτρέψουν την Τουρκία;
Άρα το Σ.Α. έκανε το αυτονόητο. Να υποστηρίξει τα ψηφίσματά του. Δεν μας λέει όμως, πως θα στηρίξει αυτές τις αποφάσεις του. Πως θα τις υλοποιήσει. Είναι αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν από τρεις δεκαετίες, και δεν έχουν εφαρμοστεί. Άρα η επανάληψη δεν ωφελεί σε τίποτα. Ούτε θα αλλάξει την κατάσταση επί του εδάφους, ούτε στο διπλωματικό πεδίο.
Πάντα το ερώτημα είναι πως θα εξαναγκαστεί ο Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση για την Αμμόχωστο και πως θα τερματιστεί η κατοχή. Και όλες οι λύσεις που πρότειναν στους Ελληνοκύπριους είναι λύσεις παράδοσης.
Είδαμε και τι έγινε με το Μπαρμπαρός την Παρασκευή…
Αντιλαμβάνομαι ότι η αποχώρηση του τουρκικού πλοίου από την κυπριακή ΑΟΖ ήταν υπόσχεση της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, για να δεχθούν να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ ο Ερντογάν απέσυρε το Γιαβούζ, το όποιο ήταν προγραμματισμένο έτσι κι αλλιώς να φύγει, το Μπαρμπαρός παρέμεινε και στη συνέχεια έλαβε νέα εντολή, αυτή τη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ προς τη θαλάσσια περιοχή της Πάφου.
Που βρισκόμαστε; Η Άγκυρα θα συμμετέχει στο διάλογο με την Ελλάδα και στη διάρκεια των συναντήσεων των αντιπροσωπειών ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις. Θα φέρει στα όριά του τον κ. Μητσοτάκη, για να τον αναγκάσει να φύγει από το τραπέζι. Γι’ αυτό μήπως είναι προτιμότερο να μην λάβει μέρος στο διάλογο η Αθήνα μέχρις ότου η κατοχική δύναμη υλοποιήσει τη συμφωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο.
Βεβαίως, ο Ερντογάν δεν απειλείται από κανένα για να τερματίσει την επιθετικότητά του. Οι καταδικαστικές δηλώσεις δεν σημαίνουν πια τίποτα για την κατοχική Τουρκία. Από το ένα αυτί του Ερντογάν μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιπροσωπεύονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Ποιο μήνυμα έστειλαν στον Ερντογάν την Παρασκευή; Είναι ως να μαλώνεις ένα παιδί που έκανε αταξία. Και του λες να μην το …ξανακάνει.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης εξαπατήθηκαν από την κ. Μέρκελ στο θέμα της αποκλιμάκωσης και ελπίζω το πάθημα να τους έχει γίνει μάθημα.
Η Τουρκία θα συνετιστεί μόνο με οικονομικές κυρώσεις, αλλά οι Ευρωπαίοι και ο πρόεδρος Τραμπ βλέπουν μόνο τα συμφέροντα τους.
Ξεκίνησε βέβαια στην Αμερική μαζική προσπάθεια για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τη λειτουργία του ρωσικού συστήματος S-400 αλλά ο Λευκός Οίκος δεν ασχολείται με το θέμα τώρα. Ο κ. Τραμπ έχει στο μυαλό του μόνο την επανεκλογή του.
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε μία κινητικότητα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο είναι πλέον διαφορετικές.
Ερευνάται το περιστατικό του περασμένου Αυγούστου όταν η Τουρκία ενεργοποίησε το ρωσικό σύστημα εναντίον των ελληνικών F-16 που επέστρεφαν από την Κύπρο.
Στο Κογκρέσο λένε -και έχουν δίκιο- ότι η ενεργοποίηση των S-400 σημαίνει άμεσες κυρώσεις.
Θα έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις, καθώς στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους γερουσιαστές, εάν όντως η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 εναντίον των ελληνικών F-16… Εάν επιβεβαιωθεί η ενεργοποίηση, θα πρόκειται για την απόλυτη παραβίαση των αμερικανικών νόμων…
Πηγή: