Σχεδόν πανικός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν μπορούν να βρουν τρόπο για να καλύψουν την τεράστια τρύπα που έχει δημιουργηθεί με τις κρατικές οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του έτους δημιουργήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία 531 εκατ. ευρώ καινούργια χρέη (300 εκατ. από τον Οργανισμό, 223 από το ΕΣΥ και 8,1 από τα στρατιωτικά). Το δε σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις επιχερήσεις είναι απελπιστικό! Ανέρχεται πλέον σε 1,341 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, μέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχει ενταλματοποιηθεί από την πρόσφατη δόση ποσό 270 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχει ήδη εκταμιευθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες το ποσό 85 εκατ.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, έως το τέλος Αυγούστου το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει απορροφηθεί πλήρως, μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν τόσο οφειλές που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του καθώς και οφειλές που "κληρονόμησε" ως καθολικός διάδοχος από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς.
Στελέχη της αγοράς φαρμάκου επισημαίνουν εντούτοις πως το ποσό αυτό αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό" μπροστά στις συσσωρευμένες οφειλές του δημοσίου, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία της αποπληρωμής τους επόμενους μήνες, τη στιγμή μάλιστα που κάθε μήνα που περνά δημιουργείται νέα "τρύπα" εξαιτίας της ζήτησης σε φάρμακα, τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους ανασφάλιστους πολίτες.
Είναι δε ενδεικτικό πως από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο η ενδονοσοκομειακή δαπάνη κατέγραψε υπέρβαση άνω των 65 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά εκτιμούν πως εάν ακολουθηθεί ο ίδιος ρυθμός, στο τέλος της χρονιάς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου για τα δημόσια νοσοκομεία θα ξεπεράσει τα 200 εκατ.
Μόνο την προηγούμενη χρονιά, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις για επιστροφές clawback (επιστροφή για την υπερβάλλουσα δαπάνη) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ με κλιμακούμενο ποσοστό επί του αιτουμένου ποσού, είτε η φαρμακευτική δαπάνη έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό είτε όχι) ήταν αυξημένες κατά 200 εκατ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο "λογαριασμός" θα είναι ακόμη μεγαλύτερος το 2016, αγγίζοντας ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων, ειδικά στο κομμάτι των κλινικών ερευνών που παραμένουν καθηλωμένες στα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Πηγή: Capital.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληρωμές από ΕΟΠΥΥ σε νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρίες
Υπ. Υγείας: Αμετάκλητη επιλογή η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία