Στις 14 Μαΐου η συνέχεια της δίκης για το «σχέδιο Πυθία»-Η ύποπτη παρέμβαση της ΕΥΠ

 
Στις 14 Μαΐου η συνέχεια της δίκης για το «σχέδιο Πυθία»-Η ύποπτη παρέμβαση της ΕΥΠ

Ενημερώθηκε: 20/04/19 - 01:05

Στις 14 Μαΐου αναμένεται να κριθεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η υπόθεση για το λεγόμενο «σχέδιο Πυθία» που αφορά τις καταγγελίες, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Κώστα Καραμανλή και τις τηλεφωνικές υποκλοπές επί πρωθυπουργίας του.

Αίσθηση, πάντως, έχει προκαλέσει η απρόκλητη και ύποπτη παρέμβαση της ΕΥΠ στην υπόθεση αυτή και μάλιστα μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη της πολύκροτης δίκης.

Με μια διαρροή σε δύο αντίπαλες -ιδεολογικά και πολιτικά- εφημερίδες οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έβγαλαν απόφαση, πριν το δικαστήριο, ότι η υπόθεση είναι μυθοπλασία, χωρίς μάλιστα να μπουν στον κόπο να καταθέσουν στη δικαιοσύνη τα όποια στοιχεία, που μπορεί να έχει η ΕΥΠ για την υπόθεση.

Γιώργος Λακόπουλος, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Ανοιχτό Παράθυρο»

Μάλιστα, ο, λέει για το θέμα της διαρροής της ΕΥΠ ότι «σ’ αυτούς του πονηρούς καιρούς, τίποτε δεν γίνεται τυχαία». Και κλείνει το άρθρο του ρωτώντας αν «έχει άποψη για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας».

Πάντως κάποιοι σημείωναν ότι πριν αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ ο Γιάννης Ρουμπάτης άλλα έλεγε για την υπόθεση αυτή.

«Δεν ξέρουμε τι συνέβη μετά το Βουκουρέστι, τι συνέβη στο Βουκουρέστι, τι συνέβη με τα ενεργειακά με τους Ρώσους,Τι συμβαίνει σε ανθρώπους που ακολουθούν διαφορετική πολιτική από εκείνη που επιθυμεί η Αμερική ή η Ευρώπη» ανέφερε τότε ο κ. Ρουμπάτης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Τρεις διαφορετικές δικογραφίες

«σχέδιο Πυθία»

Η δίκη αφορά τρεις ξεχωριστές δικογραφίες που συνενώθηκαν. Η πρώτη αφορά το λεγόμενο και τις καταγγελίες για «επιχείρηση δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής προσέγγισης της κυβέρνησης του με την Ρωσία».

Διαβάστε ακόμα: Τι λέει το πόρισμα της δικαιοσύνης για το σχέδιο «Πυθία», που είχε στόχο την δολοφονία του Κ. Καραμανλή

Η δικογραφία έχει σχηματιστεί κατά αγνώστων δραστών. Η δεύτερη με κατηγορούμενο πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας, απών και χωρίς εκπροσώπηση σήμερα στο δικαστήριο, αφορά παρακολουθήσεις τηλεφώνων την περίοδο Φεβρουάριο 2004 έως Μάρτιο του 2005.

Η κατηγορία αφορά το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας, ενώ σε βάρος του 68χρονου κατηγορουμένου, ελληνικής καταγωγής, εκκρεμεί από το 2015 ένταλμα σύλληψης.

Ο λόγος για τον πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείαςWilliam Basil, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού, με άγνωστους δράστες, κατ’ εξακολούθηση, που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005.