Γαρδουμπάκια στο φούρνο: Μια παραδοσιακή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου για παραδοσιακά γαρδουμπάκια στο φούρνο με πατάτες λαδορίγανη. Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 συκωταριά
- 1 αντεριά
- 5-6 πατάτες
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 4-5 σκελίδες σκόρδο με το φύλλο τους
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. ρίγανη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τα παραδοσιακά γαρδουμπάκια στο φούρνο με πατάτες λαδορίγανη, πρώτα καθαρίζουμε τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της.
- Αφαιρούμε την καρδιά (δεν τη χρησιμοποιούμε στα γαρδουμπάκια). Κρατάμε το συκώτι, τον πνεύμονα και τα γλυκάδια.
- Τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, μήκος 8-10 εκ. και πάχος όσο ένα δάχτυλο.
- Πλένουμε και γυρνάμε τα μέσα έξω την αντεριά.
- Ενώνουμε μία λωρίδα συκώτι, μία λωρίδα πνευμόνι και λίγα γλυκάδια.
- Τα πιάνουμε με το ένα χέρι σε δεματάκι και τα τυλίγουμε με το άλλο γύρω γύρω με εντεράκι, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στερεώνουμε την άκρη από το εντεράκι για να μην ανοίξουν.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
- Τις βάζουμε σε βαθύ ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και τα σκόρδα με τα φύλλα τους.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια επάνω στις πατάτες.
- Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρασί και τη ρίγανη.
- Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό.
- Συμπληρώνουμε λίγο νερό ίσα που να μισοσκεπάζονται οι πατάτες.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα γαρδουμπάκια στο φούρνο στους 200 βαθμούς C σε αντιστάσεις για 1 ώρα και 15΄.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
ΠΗΓΗ: argiro.gr