Ένα περίπου μήνα μετά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, δύο Πτέραρχοι “χτύπησαν δυνατά καμπάνα κινδύνου”, για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της ΠΑ.
Ήταν Αύγουστος του 2012, όταν οι Πτέραρχοι Παπανικολάου και Πριόνας στις τελευταίες ημερήσιες διαταγές τους, αποχωρώντας από την ενεργό υπηρεσία είχαν πει “σημεία και τέρατα” για την παλαιότητα των εκπαιδευτικών αεροσκαφών.
Τι είχαν πει σε γενικές γραμμές:
Στην τελευταία του ημερήσια διαταγή (1-8-2012) ο αποστρατευθείς Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης Πτέραρχος ε.α. Κων/νος Πριόνας δήλωσε δημόσια ότι η διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων είναι πλέον εκτός επιθυμητών επιπέδων.
Στην τελευταία του ημερήσια διαταγή ο αποστρατευθείς Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης Πτέραρχος ε.α. Αθαν. Παπανικολάου είχε αποκαλύψει ότι:
α) Η εκπαίδευση των πρωτοετών Ικάρων γίνεται με αεροσκάφη τύπου Τ-41, ηλικίας 43 ετών, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ρωγμών στην περιοχή της έλικος, και μπορούν να υποστηρίζονται με ανταλλακτικά για 2 μόνο ακόμα έτη, λόγω μη παραγωγής και έλλειψης τους στην παγκόσμια αγορά.
β) Τον Μάρτιο του 2012 συνέβη σοβαρό ατύχημα με αεροσκάφος Τ-41, το οποίο από τύχη και μόνο δεν ήταν θανατηφόρο.
γ) Το κόστος συντήρησης ενός τέτοιου τύπου αεροσκάφους ανέρχεται σε 277.000 ΕΥΡΩ, όταν η αγορά ενός νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους δεν ξεπερνά τα 150.000 ΕΥΡΩ, με αποτέλεσμα την προφανή ζημία του ελληνικού Δημοσίου.
δ) ότι υπάρχει μελέτη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος εκπαίδευσης Ικάρων μέχρι το 2021, η οποία δεν υλοποιείται.
Τότε είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ,που ήταν αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκανε κάτι για να αλλάξει την κατάσταση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επίσης ακόμη δεν έχει κάνει κάτι. Συζητήσεις γίνονται, προτάσεις υπάρχουν, αλλά λύση δεν έχει δοθεί.
Χθες έγινε γνωστό ότι ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.
Τι αναφέρει σ΄ αυτή;
Ζητά από τον Υπουργό Άμυνας να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για το συνολικό αριθμό των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-2 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για το πόσα εξ’ αυτών είναι διαθέσιμα, αλλά και για το αν η υπάρχουσα διαθεσιμότητα και κατάστασή τους εξασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων, την επαρκή και προβλεπόμενη εκπαίδευση των Ιπταμένων Ανθυποσμηναγών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Τέλος, ο κ. Κικίλιας ρωτά αν υφίσταται θέμα έλλειψης πιστώσεων στον Προϋπολογισμό του ΓΕΑ, που απαιτούνται για την επαρκή και προβλεπόμενη συντήρηση του συγκεκριμένου τύπου εκπαιδευτικών αεροσκαφών, ώστε να επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητά τους.
Επισημαίνει σωστά ότι αυτά τα θέματα πρέπει να βρίσκονται πέρα και πάνω από κάθε κομματική αντιπαράθεση.
Mε δεδομένο το “καμπανάκι” των Πτεράρχων το 2012 ,η κατάσταση που επικρατεί στην ΠΑ σ΄ ότι αφορά στα εκπαιδευτικά μας αεροσκάφη είναι νομίζουμε κάτι παραπάνω από γνωστή στην ΝΔ. Οι απαντήσεις είναι γνωστές, όπως και οι λύσεις που ούτε το κόμμα του κ.Κικίλια όταν κυβερνούσε, ούτε η σημερινή κυβέρνηση έχουν τολμήσει να τις δώσουν.
Λύση δεν είναι να κάνουν ερωτήσεις όταν είναι αντιπολίτευση και να μην κάνουν τίποτα όταν γίνονται κυβέρνηση.
Πηγή: