Σαν σήμερα 24 Ιουλίου: Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία.
1567 Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, κι ενώ βρίσκεται φυλακισμένη στο κάστρο Λοχλέβεν της Σκοτίας εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, ο οποίος αργότερα θα στεφθεί βασιλιάς.
1701 Ο Γάλλος μεγαλέμπορος, Αντουάν ντε λα Μοτ, ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία “Fort Detroit” (“Οχυρό του Πορθμού”).
1783 Γεννήθηκε ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών. ,
1802 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατήρ, και “πατέρας” των “Τριών Σωματοφυλάκων”
1879 Πέθανε ο ποιητής, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
1909 Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζορζ Κλεμανσό, παραιτείται αγανακτισμένος, μετά από μια βίαιη διαμάχη στη Βουλή, εγκαταλείποντας μια πολιτική καριέρα δεκαετιών
1909 Ιδρύεται στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία, γνωστή και ως «Φεντερασιόν».
1920 Κατόπιν εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, η Γαλλία καταλαμβάνει τη Δαμασκό, μετά την άρνηση του εμίρη Φεϊζάλ να μειώσει το στρατό του και να αναγνωρίσει τους Γάλλους ως εντολοδόχους στη Συρία.
1923 Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο. Ακόμα με το άρθρο 20 της Συνθήκης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ’ αυτήν.
1929 Γεννήθηκε η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, Οριάνα Φαλάτσι
1934 Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου: Επί κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας. Στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου στάλθηκαν 120 κομμουνιστές φαντάροι. Επί κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους οι 785 καταδικάστηκαν συνολικά σε 570 χρόνια φυλακής και 436 χρόνια εξορίας. Στο Καλπάκι στάλθηκαν 54 φαντάροι. Βασανίστηκαν επίσης 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305, απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128, ενώ έγιναν και 138 επιδρομές σε γραφεία σωματείων, τυπογραφεία, κλπ.
1935 Το πρώτο ευχετήριο τηλεγράφημα αποστέλλεται στη Βρετανία.
1936 Γεννήθηκε ο ηθοποιός, Ανδρέας Μπάρκουλης
1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Ράιχ προσαρτά την Αλσατία και τη Λορραίνη στη Γαλλία.
1943 Όντας στα πρόθυρα της στρατιωτικής και οικονομικής κατάρρευσης, το Μεγάλο Συμβούλιο της φασιστικής Ιταλίας ψηφίζει την απομάκρυνση του Μπενίτο Μουσολίνι από την εξουσία και την μεταφορά ορισμένων από τις εξουσίες του στον Βασιλιά Βίκτορ Εμμανουέλε. Την επόμενη μέρα ο ίδιος ο Μουσολίνι θα συλληφθεί
1944 Περίπου 1.000 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την Καλλιθέα και τους γύρω συνοικισμούς για να πιάσουν ομήρους. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομάδα 8 ΕΛΑΣιτών περικυκλώθηκαν στο σπίτι αρ.10 της οδού Μπιζανίου και επί 5 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις του εχθρού απορρίπτοντας κάθε πρόταση για παράδοση. Όλοι προτίμησαν να πέσουν νεκροί.
1953 Αρχίζει στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. Μαζί του δικάστηκε ερήμην σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ και μια σειρά άλλα στελέχη. Παρά τη προσπάθεια των Αρχών να εκμεταλλευτούν την άδικη κατηγορία του Κόμματος και να αξιοποιήσουν τη δίκη εναντίον του, ο Πλουμπίδης παρέμεινε αταλάντευτος, υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ και δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας.
1959 Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ενόσω ξεναγείται στην Αμερικανική Εθνική Έκθεση στη Μόσχα, “πέφτει πάνω” στον Νικήτα Χρουστσόφ με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις για τα οφέλη του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. Φόντο το σκηνικό μιας κουζίνας, που θα δώσει και το όνομα στην ιστορική συνάντηση, η οποία θα μείνει γνωστή ως η “αντιπαράθεση της κουζίνας” (kitchen debate).
1969 Τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, το οποίο με επιβάτες τους πρώτους αστροναύτες που πάτησαν στο φεγγάρι, επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.
1971 Αποφασίζεται να κατεδαφιστούν οι φυλακές Αβέρωφ και στη θέση τους να ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο.
1974 Καταρρέει η δικτατορία. Αποφασίζεται ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που βρίσκεται στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ’ Εσταίν του διαθέτει το προσωπικό του αεροσκάφος για την άμεση επιστροφή του. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού τον υποδέχονται στις 2 π.μ. Στις 4:15 π.μ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η μεταπολίτευση είναι γεγονός.
1980 Πέθανε ο Άγγλος ηθοποιός, Πίτερ Σέλερς.
1981 Πλημμύρες σαρώνουν πάνω από 700 άτομα στην επαρχία Σετσουάν στην Κίνα. 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι.
1982 Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.