Ολοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση. Ετσι, η διάσκεψη θα επαναληφθεί την Τετάρτη το απόγευμα όπου αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το κρίσιμο ζήτημα επί του οποίου κλήθηκαν να αποφασίσουν οι δικαστές είναι το κατά πόσο είναι συνταγματικό το «πέρασμα» για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και στη γενική γραμματεία ενημέρωσης, όπως επίσης και για τον περιορισμό που έθεσε η κυβέρνηση για μόλις τέσσερις άδειες. Ωστόσο δεν πάρθηκε καμιά απόφαση ούτε και το βράδυ της Δευτέρας, φού τα μέλη της ολομέλειας δεν προχώρησαν σε ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τα συνταγματικά και νομικά θέματα.
Ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι ο εισηγητής στη διάσκεψης της κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, ολοκλήρωσε την πρότασή του και, πληροφορίες αναφέρουν, πως τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, και των 5 υπουργικών αποφάσεων που έχουν προσβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Στη συνέχεια άρχισαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων επικρατείας για τα νομικά ζητήματα που τέθηκαν και φέρονται να ακούστηκαν απόψεις κι απο τις δυο πλευρές με σκληρή μάχη επιχειρημάτων. Μάλιστα η διάσκεψη φέρεται να ολοκληρώθηκε με τη διατύπωση απόψεων εκ μέρους των δικαστών -με αυτές θα ξεκινήσει και η διάσκεψη της Τετάρτης. Πάντως δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν νομικά οι μετέχοντες ανώτατοι δικαστές:
Η διάσκεψη έγινε μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό τοπίο, στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα, σε μια παρτίδα κόκκινο-μαύρο, όπου ή θα τα κερδίσει όλα ή θα τα χάσει όλα στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. «Είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Εως το τέλος της το πολιτικό τοπίο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό», παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες, επισημαίνοντας οτι όλα θα κριθούν έως την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει στον εορτασμό της.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παραδεκτές και νόμιμες τις προσφυγές των καναλιών, με τις οποίες ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται σε τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επικράτησης της κυβερνητικής θέσης έχουν περιοριστεί σημαντικά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τσίπρας: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις