Η διαφυγή στην Αλεξανδρούπολη οκτώ Τούρκων αξιωματικών και υπαξιωματικών που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει "διπλωματικό πονοκέφαλο" στην Αθήνα, Η έκδοση ή μη των πραξικοπηματίων στην δεδομένη χρονική συγκυρία αποτελεί σημείο κλειδί για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πέρα όμως από το πολιτικο-διπλωματικό σκέλος της σοβαρής αυτής υπόθεσης υπάρχει και το νομικό ζήτημα. Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος με δήλωση του αναφέρθηκε στο θέμα αυτό:
"Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.
Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.
Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης".
Ολα τα σχετικά με το πραξικόπημα στην Τουρκία, μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ