Κυριακάτικη Δημοκρατία: Δημόσιο - Πώς θα μονιμοποιηθούν 18.000 συμβασιούχοι

 
Κυριακάτικη Δημοκρατία: Δημόσιο - Πώς θα  μονιμοποιηθούν  18.000 συμβασιούχοι

Ενημερώθηκε: 08/10/17 - 18:20

Η Κυριακάτικη Δημοκρατία που κυκλοφόρησε σήμερα Κυριακή 8 Οκτωβρίου, αποκαλύπτει το πώς θα μονιμοποιηθούν 18.000 συμβασιούχοι στο Δημόσιο.

Το σχέδιο για τους διαγωνισμούς, που θα γίνουν στις αρχές του 2018, αλλάζει το νομικό πλαίσιο του ΑΣΕΠ για να μοριοδοτηθούν εργαζόμενοι σε καθαριότητα, «Βοήθεια στο Σπίτι», βρεφονηπιακούς σταθμούς, που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία.

Στις αρχές του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση 18.000 συμβασιούχων που υπηρετούν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εντός του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των συμβάσεων με τις οποίες εργάζεται το εποχικό προσωπικό σε όλο τον δημόσιο τομέα και κατόπιν θα αναρτηθούν σε ηλεκτρονική μορφή τα περιγράμματα θέσης εργασίας, τα οργανογράμματα και οι εργαζόμενοι σε κάθε υπηρεσία του δημόσιου τομέα ανά ειδικότητα, προκειμένου να είναι σε κοινή θέα και να μπορεί να τις δει κάθε πολίτης. Κατόπιν αιτημάτων των φορέων του Δημοσίου που θα αιτιολογήσουν την αίτηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού -όπως έχει πράξει, αντίστοιχα, το υπουργείο Εσωτερικών για λογαριασμό των ΟΤΑ, προκειμένου να μονιμοποιηθούν περίπου 5.000 συμβασιούχοι-, θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις συγκεκριμένες ειδικότητες, στις οποίες σήμερα υπηρετούν συμβασιούχοι.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως πρόσφατο δημοσίευμα της «δημοκρατίας», οι διαγωνισμοί θα γίνουν με τον νόμο που διέπει το ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με τη διαφορά ότι θα έχει προηγηθεί αλλαγή του νομικού πλαισίου, επαναφέροντας την έξτρα μοριοδότηση για την προϋπηρεσία, προκειμένου να ευνοηθούν οι ήδη συμβασιούχοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ειδικότητες στις οποίες θα προκηρυχτούν μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο αφορούν τους εργάτες καθαριότητας, τους εργαζομένους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και συμβασιούχους σε άλλα υπουργεία, οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς του συμβασιούχου επί 10 ή 12 χρόνια.

Κλειδί για τη συμμετοχή των συμβασιούχων στους διαγωνισμούς -πέραν όσων εργάζονται στην καθαριότητα- θα αποτελεί η περίπτωση που χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και παράλληλα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» όπου υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις έως και 12 έτη και καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα πρέπει να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να διεκδικήσουν την μονιμοποίηση τους. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τον διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσει συναίνεση τόσο για την αλλαγή του νόμου του ΑΣΕΠ όσο και για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Αναλυτικά, το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», περιλαμβάνει τέσσερα βήματα για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών:

Ολοκλήρωση της καταγραφής των συμβάσεων και των απασχολουμένων ως εποχικό προσωπικό ανά ειδικότητα εντός του Οκτωβρίου.

Ανάρτηση στο διαδίκτυο της ηλεκτρονικής «ακτινογραφίας» του Δημοσίου εντός του Δεκεμβρίου. Θα αναρτηθούν τα νέα οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και οι απασχολούμενοι ανά διεύθυνση και σχέση εργασίας, στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Παράλληλα, αναμένεται να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, όπου θα επαναφέρεται το καθεστώς της ενισχυμένης μοριοδότησης της προϋπηρεσίας. Στόχος του μέτρου είναι να σωθεί ακόμα ένα πλεονέκτημα στους συμβασιούχους του Δημοσίου προκειμένου να μονιμοποιηθούν. Οπως, όμως, ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα γίνουν ανοιχτοί διαγωνισμοί με τη συμμετοχή πολιτών που έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, εάν, για παράδειγμα, διαγωνιστούν για μία θέση βρεφονηπιοκόμου μία συμβασιούχος σε δήμο που έχει προϋπηρεσία 10 μήνες και μία συνάδελφός της που έχει αντίστοιχη προϋπηρεσία σε ιδιωτικό σταθμό, τότε θα κερδίσει τη θέση η υποψήφια που υπερτερεί στα υπόλοιπα κοινωνικά κριτήρια, που είναι η οικογενειακή κατάσταση, δηλαδή π.χ. πόσα παιδιά έχει ένας υποψήφιος, που προσθέτουν μόρια στην τελική κατάταξη.

Από τις αρχές του νέου έτους η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει από τους φορείς να αιτιολογήσουν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες τους. Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων θα προκηρυχτούν οι νέες θέσεις περίπου στο τέλος του Ιανουαρίου ή και στις αρχές Φεβρουαρίου και η διαδικασία των προσλήψεων ενδέχεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου, εάν όλα κυλήσουν ομαλά. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, καθώς δεν θα γίνει μετατροπή συμβάσεων, η οποία απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα αλλά και από το Κοινοτικό Δίκαιο.

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η μνημονιακή δέσμευση της αναλογίας

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει εάν οι δανειστές θα εγκρίνουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση έως και 18.000 συμβασιούχων στο Δημόσιο. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι έχει σχεδόν κλειδώσει η κυβερνητική πρόταση, καθώς δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος στον βαθμό που για κάθε μόνιμο που θα προσλαμβάνεται να μειώνεται αντίστοιχα ο αριθμός των συμβασιούχων. Έτσι, εάν μονιμοποιηθούν 10.000 συμβασιούχοι, την επόμενη χρονιά δεν θα προσληφθούν 72.000 εποχικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, αλλά 62.000 στις αντίστοιχες θέσεις.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να υπερβεί τον σκόπελο της αναλογίας μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις παρουσιάζοντας όμως και μηδενικό κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφέρουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι η τρόικα δύσκολα θα δεχτεί την κυβερνητική πρόταση, καθώς έχει θέσει ενστάσεις στο παρελθόν για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, αλλά και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, επιμένοντας ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και η κινητικότητα των υπαλλήλων, προκειμένου να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε μόνιμο προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση -εκτιμούν οι ίδιες πηγές- οι θεσμοί δεν θα εξετάσουν μόνο το δημοσιονομικό τμήμα της ελληνικής πρότασης, αλλά θα δουν κυρίως την αύξηση του μόνιμου προσωπικού, την οποία ποτέ δεν αντιμετώπισαν θετικά. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει μία πολιτική συμφωνία και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να πιέσει τους δανειστές να αποδεχτούν την πρόταση για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Του Νίκου Β. Τσίτσα