Το Συμβούλιο της Επικρατείας επαναφέρει προς συζήτηση το ζήτημα της συνταγματικότητας και της συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της ανάθεσης υπηρεσιών στο Δημόσιο τομέα μέσω ατομικών συμβάσεων έργου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε μπλοκάρει το διαγωνισμό των καθαριστριών των νοσοκομείων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, στις 10 Αυγούστου 2016 το θερινό Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 205 και 206/2016 αποφάσεις του (ασφαλιστικά μέτρα) «μπλόκαρε» όλους τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Ακόμη, με τι ίδιες αποφάσεις του το ΣτΕ είχε «μπλοκάρει» και το διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συβάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας, κ.λπ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας το περασμένο καλοκαίρι είχαν καταλήξει στο ότι «η ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας μέσω συνάψεως ατομικών συμβάσεων έργου κατά το άρθρο 97 ν. 4368/2016 δεν είναι συμβατή με διατάξεις του ενωσιακού δικαίου».
Τώρα, το ΣτΕ επαναφέρει και πάλι προς συζήτηση το όλο θέμα και ειδικότερα, θα κριθεί εάν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι διατάξεις του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016. Αναλυτικότερα, με αφορμή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εταιρείας παροχής ασφαλείας (Security) σχετικά με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των εγκαταστάσεων του γενικού νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», τίθεται και πάλι προς νέα κρίση το όλο ζήτημα, κατά τη διαδικασία του νόμου 3900/2010, με την αιτιολογία, ότι «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».