Τη «σημαντική ενίσχυση των μέτρων και των οικονομικών μέσων» για την επιβίωση και την προσαρμογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπροέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού επικροτεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που λαμβάνει η Κομισιόν για την προστασία των θέσεων εργασίας στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία, επισημαίνει την έλλειψη μέριμνας για τη μακροπρόθεσμη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που, όπως αναφέρει, «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εθνικών οικονομιών και αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των επιπτώσεων».
Για το λόγο αυτό, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να περιγράψει με σαφήνεια τις προβλεπόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και «να εξετάσει τη σημαντική ενίσχυση των μέτρων και οικονομικών μέσων για τη στήριξή τους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στην εποχή μετά τον κορονοϊό».
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα τη συγκρότηση ενός νέου μηχανισμού (SURE- Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, παρέχοντας χρηματοδοτική συνδρομή, ύψους έως 100 δισ. ευρώ συνολικά, υπό μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας βραχυπρόθεσμο μέτρο, που έχει στόχο τον περιορισμό της ανεργίας χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητά τους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εθνικών οικονομιών των κρατών μελών, αναμένεται να δεχθούν βαρύ πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και η στήριξή τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι απαραίτητη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου ζητώ από την Επιτροπή:
1) Να περιγράψει με σαφήνεια τις προβλεπόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
2) να εξετάσει τη σημαντική ενίσχυση των μέτρων και οικονομικών μέσων για τη στήριξή τους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στην εποχή μετά τον κορονοϊό».