Ποιοι είναι οι «Φρουροί της Επανάστασης» - Το μακρύ χέρι του Χαμενεΐ πίσω από το πυραυλικό πρόγραμμα

 
kk

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 02/10/24 - 11:01

Το Ιράν πανηγύρισε χθες για τη μεγάλη «επιτυχία» της πυραυλικής επίθεσης κατά του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε ενθουσιασμό σε μέρη του μουσουλμανικού κόσμου, παρά το γεγονός οτι ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι τα περσισότερα από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν με επιτυχία.

Για το ιρανικό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, η επίθεση αποτέλεσε μια σπάνια αφορμή εορτασμού μετά από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του υπέστησαν μια σειρά από ήττες, καθώς τα ισραηλινά χτυπήματα εξόντωσαν σχεδόν όλη την ανώτερη ηγεσία της οργάνωσης Χεζμπολάχ και πολλά στελέχη της Χαμάς.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) καυχήθηκε για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ και απείλησε να συνεχίσει με «συντριπτικές επιθέσεις» εναντίον του εβραϊκού έθνους, εάν αυτό απαντήσει. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ανέβασε στο Twitter μια εικόνα μιας μεγάλης υπόγειας κρύπτης όπλων, με το μήνυμα: «Η νίκη έρχεται από τον Αλλάχ και είναι κοντά».

Το IRGC ισχυρίστηκε ότι το 90% των 180 βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε προς το Ισραήλ πέτυχε τους επιδιωκόμενους στόχους τους, οι οποίοι είπε ότι ήταν τρεις στρατιωτικές βάσεις γύρω από την περιοχή του Τελ Αβίβ. Το IDF είπε, ωστόσο, ότι αναχαίτισε έναν «μεγάλο αριθμό» πυραύλων και ότι υπήρξαν μόνο «μεμονωμένες επιθέσεις» στο κεντρικό Ισραήλ και αρκετές στο νότιο Ισραήλ, αν και δεν διευκρίνισε τις ακριβείς τους θέσεις.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, ιδρύθηκε στον απόηχο της Ιρανικής Επανάστασης του 1979. Πρωταρχικός του ρόλος ήταν να προστατεύει το σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να παρέχει ένα αντίβαρο στον τακτικό στρατό, διασφαλίζοντας την επιβίωση της ηγεσίας.

Με τα χρόνια, μετεξελίχθηκε σε μια σύνθετη και ισχυρή οντότητα, επεκτείνοντας την επιρροή του σε διάφορους τομείς της ιρανικής κοινωνίας και πολιτικής, καθώς και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή γεωπολιτική.

Το Σώμα IRGC ιδρύθηκε επίσημα στις 22 Απριλίου 1979, από τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, τον ηγέτη της Ιρανικής Επανάστασης με σκοπό να εδραιώσει το νέο ισλαμικό καθεστώς και να το προστατεύσει από εσωτερικές αντεπαναστατικές δυνάμεις και εξωτερικές απειλές. Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988),αναδείχθηκε ως μια κρίσιμη μαχητική δύναμη, αποκτώντας στρατιωτική εμπειρία και επεκτείνοντας τις δυνατότητές του

Λειτουργεί εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και δίνει αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Το IRGC έχει περίπου 125.000 μέλη στρατό, ναυτικό και αεροπορικές μονάδες - ορισμένοι αναλυτές ωστόσο πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Διοικεί επίσης τη θρησκευτική πολιτοφυλακή Basij, μια εθελοντική παραστρατιωτική δύναμη πιστή στο κατεστημένο και η οποία χρησιμοποιείται συχνά για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Αναλυτές λένε ότι οι εθελοντές του Basij μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια.

Η δύναμη Quds είναι ο ξένος κατασκοπευτικός και παραστρατιωτικός βραχίονας του IRGC που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμμαχική πολιτοφυλακή του σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο ανώτατος διοικητής της, υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ σε επίθεση με drone στο Ιράκ το 2020.

Το IRGC, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, θέλει να διαμορφώσει τη Μέση Ανατολή και να επαναχαράξει τους χάρτες επιρροής στην περιοχή υπέρ της Τεχεράνης. Το 1982, ίδρυσε τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου για να εξάγει την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν και να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στον Λίβανο την ίδια χρονιά.

Ποιες είναι οι στρατιωτικές δυνατότητες του IRGC;

Το IRGC έχει επίγειες, αεροπορικές και ναυτικές δυνατότητες - και επιβλέπει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, το οποίο θεωρείται από τους ειδικούς ως το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Έχει χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που ελέγχει για να χτυπήσει μαχητές στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά έθνη και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ιράν για μια επίθεση με πυραύλους και drone το 2019, η οποία κατέστρεψε τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο στη Σαουδική Αραβία. Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

'Εχει τη δική του πτέρυγα πληροφοριών και διαθέτει εκτεταμένο συμβατικό εξοπλισμό μάχης που παρουσίασε κατά τη συμμετοχή του στις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το απόθεμα πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έχει την ικανότητα και το βεληνεκές να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ, το Ιράν είναι οπλισμένο με τον μεγαλύτερο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή.

Πηγή: newsbomb.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ