Με βασικό θέμα την Ουκρανία η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου – Διαβουλεύσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Κιέβου

 
ξξ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Matthias Schrader

Ενημερώθηκε: 14/02/25 - 16:06

Στον απόηχο της πρωτοβουλίας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του ρωσοουκρανικού πολέμου, το ουκρανικό και οι διατλαντικές σχέσεις κυριαρχούν στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο.

Σε τριμερή συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας καλεί ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμμετέχει.

Πάντως, το Κίεβο διαψεύδει ότι θα έχει συνομιλίες με Ρώσους εκπροσώπους ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρεθούν Ρώσοι αξιωματούχοι στη διάσκεψη.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο θα συνομιλήσει με τη Μόσχα όταν η χώρα του καταλήξει σε κοινές θέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο.

Σημειώνεται πως ο Τζέι Ντι Βανς είχε συνάντηση στο Μόναχο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ζελένσκι από Μόναχο: Θα συνομιλήσουμε όταν έχουμε κοινές θέσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν έχει οριστικοποιήσει το σχέδιό του για το πώς θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Είπε ακόμη ότι το Κίεβο θα συνομιλήσει με τη Μόσχα, όταν η χώρα του καταλήξει σε κοινές θέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για το τέλος αυτού του πολέμου.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο του είπε ότι μία κίβδηλη, μία ψεύτικη ειρήνη οδηγεί σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός νωρίτερα είχε πει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς να είναι παρούσα η Ουκρανία και εξέφρασε την προσήλωσή του στη μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Κρίσιμες συνομιλίες στο Μόναχο

Έντονες διεργασίες για το ουκρανικό αναμένονται στο Κέντρο Τύπου της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στη Γερμανία, Γιώργος Παππάς, oι διεργασίες είναι το κατεξοχήν κρίσιμο θέμα αυτής της διάσκεψης για την ασφάλεια, διότι οι αποφάσεις δεν παίρνονται από τους 500 περίπου προσκεκλημένους και τους 60 ηγέτες χωρών και κινήσεων.

Ενώ πρόσθεσε:

«Στην ουσία, αυτή η διάσκεψη δίνει τη δυνατότητα ζυμώσεων, διαβουλεύσεων, συναντήσεων, πέρα βεβαίως από τις επίσημες δηλώσεις που γίνονται και τις επίσημες ομιλίες.

Ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Προφανώς ήταν η πρώτη συνάντηση που είχε μαζί του.

Συζήτησε μαζί του και για το θέμα των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία και για το θέμα της ενίσχυσης της στρατηγικής των αμυντικών δαπανών των Ευρωπαίων. «Πήραμε το μήνυμα εδώ και πολύ καιρό» είπε ο Σταϊνμάιερ.

«Το μήνυμα ότι από τα τρία χρόνια του πολέμου θα ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες και οι αμυντικές δυνατότητες των Ευρωπαίων, της Γερμανίας και των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων».

Δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική -έμμεσα βεβαίως- στον Τραμπ, για τις δηλώσεις του για τη Γάζα, λέγοντας ότι βρισκόταν στην Ιορδανία όταν έγιναν αυτές οι δηλώσεις και εκεί έζησε, βίωσε τις ανησυχίες του κόσμου της Ουκρανίας, της Ιορδανίας για το τι περιμένει να γίνει από αυτή την απόφαση, με την πρόταση του Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης διασαφηνίζει ότι δεν είχε προσκληθεί κανένας Ρώσος επίσημος στην Διάσκεψη, ενώ ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει βίζα σε Ρώσους εκπροσώπους να έρθουν στην Γερμανία.

Βεβαίως υπάρχει η διπλωματική εκπροσώπηση της Ρωσίας στην Γερμανία με την πρέσβη της, αλλά στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου δεν προβλέπεται κάποια τέτοια συνάντηση.

Η σημαντικότερη συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται απόψε το βράδυ (14/2) ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον νέο Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων

Για μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με δεκάδες drones κάνει λόγο το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι ρωσικό drone προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη νέα σαρκοφάγο, που προστατεύει ό,τι έχει απομείνει από τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, η Ρωσία πραγματοποίησε ευρεία επίθεση με drones – καμικάζι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εκτόξευσαν 133 drones, εκ των οποίων τα περισσότερα αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας.

Ενα από τα drones, σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς, χτύπησε πάνω στην προστατευτική σαρκοφάγο του αντιδραστήρα νούμερο 4 στο Τσερνόμπιλ, ο οποίος είναι ο τραγικός αντιδραστήρας ο οποίος είχε εκραγεί το 1986, προκαλώντας το μεγαλύτερο ατύχημα της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, διαβεβαιώνουν οι αρχές.

Πραγματοποιούνται επισκευές στο σημείο που υπέστησαν φθορές, ενώ στη συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε πει ότι το συγκεκριμένο drone πετούσε πάρα πολύ χαμηλά, οπότε δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας.

Επίσης, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε πει ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, έχουν επιτυχίες στο πολύ δύσκολο και κρίσιμο σημείο του μετώπου, ενώ και πηγές του ΕΡΤNews στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι υπάρχουν διάφορες επιτυχίες ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σε διάφορα σημεία του μετώπου.

Δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για αναχαίτιση της προώθησης των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο, η εικόνα έχει βελτιωθεί.

Στο μεταξύ, σήμερα δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, ο οποίος λέει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση υβριδικού πολέμου με την Ουκρανία, με τη Ρωσία και μπορεί να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτή την αντιπαράθεση χωρίς την βοήθεια της Ουκρανίας, η οποία έχει και την εμπειρία της μάχης κατά του υβριδικού πολέμου της Ουκρανίας της Ρωσίας.

Ο Τζέι Ντι Βανς κατηγόρησε την Ευρώπη για λογοκρισία 


Ο Τζέι Ντι Βανς επέκρινε το κατεστημένο της ΕΕ για «αλαζονικές δηλώσεις» σχετικά με τη δημοκρατία, την κατανόηση των δικαιωμάτων

«Η απειλή για την οποία ανησυχώ περισσότερο απέναντι στην Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι κάποιος άλλος εξωτερικός παράγοντας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η απειλή εκ των έσω, η υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της, αξίες κοινές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη Διάσκεψη του Μονάχου. 

Επέκρινε έναν πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο – δεν τον κατονομάζει, αλλά εννοεί τον Τιερί Μπρετόν – ο οποίος «πήγε πρόσφατα στην τηλεόραση και ακουγόταν χαρούμενος που η ρουμανική κυβέρνηση ακύρωσε ολόκληρες εκλογές» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί στη Γερμανία».

«Τώρα αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις είναι σοκαριστικές στα αυτιά των Αμερικανών. Για χρόνια, μάς λένε ότι όλα όσα χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε είναι στο όνομα των κοινών μας δημοκρατικών αξιών, από την πολιτική μας στην Ουκρανία έως την ψηφιακή λογοκρισία, θεωρούνται υπεράσπιση της δημοκρατίας. Αλλά όταν βλέπουμε τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να ακυρώνουν εκλογές και ανώτερους αξιωματούχους να απειλούν να ακυρώσουν άλλες, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν είμαστε στο κατάλληλα υψηλό επίπεδο» τόνισε. 

Ο Τζέι Ντι Βανς κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για λογοκρισία: 

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να μιλάμε για δημοκρατικές αξίες. Πρέπει να τις εφαρμόζουμε. Όπως αποδεικνύεται, δεν μπορείτε να επιβάλετε την καινοτομία ή τη δημιουργικότητα, όπως δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ανθρώπους τι να σκεφτούν, τι να αισθανθούν ή τι να πιστέψουν, και πιστεύουμε ότι αυτά τα πράγματα συνδέονται σίγουρα» σημείωσε.

«Και δυστυχώς, όταν κοιτάζω την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν είναι τόσο ξεκάθαρο τι συνέβη σε ορισμένους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου».

«Βασικά πιστεύω ότι είμαστε στην ίδια ομάδα» σημείωσε πάντως. 

Φον ντερ Λάιεν: Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Διάσκεψη του Μονάχου. 

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ συμφωνούν ότι για να τερματιστεί η αιματοχυσία, η Ουκρανία χρειάζεται ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας δήλωσε τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Oι εμπορικοί πόλεμοι και οι τιμωρητικοί δασμοί δεν έχουν νόημα» τόνισε απαντώντας στις χθεσινές ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

«Λειτουργούν σαν φόρος, οδηγούν στον πληθωρισμό» και χτυπούν τους εργαζομένους και στις δύο πλευρές.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτές είναι καλές business και θέλουμε να αποφύγουμε έναν παγκόσμιο αγώνα προς τον πάτο» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ξεκαθάρισε ότι «οι αδικαιολόγητοι δασμοί… δεν θα μείνουν αναπάντητοι», καθώς η ΕΕ θα «προστατέψει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας σε κάθε βήμα».null

Σταϊνμάιερ: Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ έχει μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τους καθιερωμένους κανόνες

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε πριν από λίγο τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ' όψιν τους καθιερωμένους κανόνες» και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.

Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ'όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».

Ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν ασφαλώς να αλλάξουν την αναδιάταξη της πολιτικής στην Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ«Πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αυτή η κοσμοθεωρία να γίνει το μοναδικό κυρίαρχο παράδειγμα», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για την συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ. Εκεί, «εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συγκέντρωση τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος η οποία είναι, πιστεύω, ιστορικά άνευ προηγουμένου». Ως δημοκράτης, συνέχισε, «ανησυχώ, ανησυχώ πολύ, όταν μια μικρή επιχειρηματική ελίτ έχει την δύναμη, τα μέσα και την βούληση να επαναπροσδιορίσει ένα ουσιαστικό μέρος των κανόνων του παιχνιδιού στις φιλελεύθερες δημοκρατίες».

Παρά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους για αξιοπιστία και σταθερότητα. «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», υπογράμμισε και, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκλογές διενεργούνται έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επισήμανε ότι «πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στη σταθερότητα, μια χώρα που αγαπά τα σχέδια, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

«Λέω στους εταίρους και τους φίλους μας: η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας παραμένει ευρωπαϊκή, παραμένει διατλαντική και παραμένει πολυμερής. Ακόμη και σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης ισχύουν τα εξής: Επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας, αναζητούμε κοινές λύσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάιερ«Η Ευρώπη παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, πρέπει θα προσανατολίσει τις ενέργειές της προς τον σεβασμό και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ευρωπαϊκή πολιτική σπάνια προκύπτει από μια προκαθορισμένη συναίνεση, αλλά από τη συνεχή αναζήτηση και διεύρυνση κοινού εδάφους. Και ακόμα κι αν αυτό παραμένει επίπονο - να είστε σίγουροι: η καρδιά της Γερμανίας θα συνεχίσει να χτυπάει και στο μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Με τον Κιθ Κέλογκ συναντήθηκε ο προσωπάρχης του Ζελένσκι - «Δεν θα λειτουργήσει καμία συμφωνία με τη Ρωσία χωρίς εξαναγκασμό»

Με τον Κιθ Κέλογκ συναντήθηκε ο προσωπάρχης του Ζελένσκι - «Δεν θα λειτουργήσει καμία συμφωνία με τη Ρωσία χωρίς εξαναγκασμό»

Ένας κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Κιθ Κέλογκ, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου στη Γερμανία.

Ο Αντρί Γέρμακ, προσωπάρχης του Ζελένσκι, δήλωσε ότι η συνομιλία του με τον Κέλογκ επικεντρώθηκε στις «κοινές προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

«Ο Πούτιν δεν παίζει ποτέ με δίκαιους κανόνες. Οι Ρώσοι σέβονται μόνο τη βία και περιφρονούν όσους δεν τη χρησιμοποιούν. Οποιεσδήποτε συμφωνίες χωρίς ισχυρό εξαναγκασμό της Ρωσίας δεν θα λειτουργήσουν - ο έλεγχος της Ουκρανίας παραμένει η βάση των αυτοκρατορικών φιλοδοξιών του Κρεμλίνου», έγραψε ο Γέρμακ στο Telegram, τονίζοντας ακόμα ότι είναι «κοινό μας καθήκον να διασφαλίσουμε πως ο επιτιθέμενος θα πληρώσει ένα πραγματικό τίμημα για όσα έχει κάνει».

Μαρκ Ρούτε: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει πάνω από 3% για την άμυνα

Περισσότερες δαπάνες για την άμυνα από τις χώρες της Ευρώπης ζήτησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ανέλθουν σε πάνω από 3%.

Ο επικεφαλής της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας απέφυγε να δεσμευτεί για το ακριβές ποσοστό, όμως έθεσε ζήτημα ασφαλείας.

«Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα. Το ευρωπαϊκό τμήμα του ΝΑΤΟ πρέπει να δαπανήσει περισσότερα. Πρέπει να ανεβάσουμε το ποσοστό, όπως είπα προηγουμένως, πιθανώς άνω του 3%. Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε έναν αριθμό τώρα, αλλά θα το κάνουμε με βάση τα γεγονότα και τα στοιχεία που βασίζονται στη διαδικασία στόχευσης των δυνατοτήτων», ανέφερε.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι εάν οι χώρες της Ευρώπης επιμείνουν στις σημερινές δαπάνες τίθεται ζήτημα ασφάλειας για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ