Κορωνοϊός: Η Ινδία αναστέλλει τις εξαγωγές εμβολίων μέχρι τον Οκτώβριο

 
Κορωνοϊός: Η Ινδία αναστέλλει τις εξαγωγές εμβολίων μέχρι τον Οκτώβριο

Ενημερώθηκε: 18/05/21 - 11:31

Η Ινδία αποφάσισε να μην επαναρχίσει τις μαζικές εξαγωγές εμβολίων και να διαθέσει τα σκευάσματα που παράγει στον χειμαζόμενο από τον κορωνοϊό πληθυσμό της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλέστηκε την Τρίτη το πρακτορείο Reuters.

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα έφθασαν τα 278.719, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν το όριο των 25 εκατομμυρίων, καθώς το ινδικό στέλεχος συνεχίζει να καλπάζει και το επίπεδο των κρουσμάτων και των θανάτων ακόμη δεν έχει ισορροπήσει, συνεχίζοντας να σπάει ημερήσια ρεκόρ.

Προ της τραγικής αυτής κατάστασης η κορυφαία παραγωγός χώρα εμβολίων, χάρη στις ξένες φαρμακοβιομηχανίες εγκατεστημένες εκεί λόγω φθηνών εργατικών χεριών, σκοπεύει να αναστείλει τις μαζικές εξαγωγές σκευασμάτων κατά της Covid-19, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τρεις πηγές από την κυβέρνηση της χώρας.

Οι μαζικές εξαγωγές έχουν σταματήσει εδώ κι έναν μήνα, ώστε να διοχετευθούν τα εμβόλια στον εγχώριο πληθυσμό, με προτεραιότητα στη λήψη μιας δόσης από περισσότερους πολίτες και όχι στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις. Το πρόγραμμα εξαγωγών επρόκειτο να επανεκκινήσει τον Ιούνιο.

Μέχρι τον Απρίλιο η Ινδία είχε προσφέρει ή πωλήσει 66 εκατομμύρια δόσεις. Η διακοπή των εξαγωγών υποχρέωσε γειτονικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και η Σρι Λάνκα αλλά και πολλές αφρικανικές χώρες να αναζητήσουν αλλού προσφορά εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έχει οργανώσει και διευθύνει το πρόγραμμα COVAX για την παροχή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, ζήτησε τη Δευτέρα τους παραγωγούς εμβολίων εκτός Ινδίας να αυξήσουν τις προσφορές τους δεδομένης της έλλειψης από την Ινδία.

Περίπου 140 εκατομμύρια δόσεις που επρόκειτο να κατευθυνθούν από την Ινδία στο πρόγραμμα COVAX έως τα τέλη Μαΐου πλέον θα μείνουν εντός Ινδίας.

«Χρειαζόμαστε δόσεις αυτή τη στιγμή», είπε σε δραματική του έκκληση ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, προσθέτοντας ότι θα φτάσουν εκατομμύρια εμβόλια στις λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά αυτό θα γίνει στο δεύτερο μισό του 2021.