Δεν θα υπάρξει αποστολή γαλλικών στρατευμάτων σε εμπόλεμη ζώνη, διαμηνύει ο Εμανουέλ Μακρόν, πριν αρχίσει η δεύτερη άτυπη σύνοδος για το Ουκρανικό στην οποία μετέχουν με τηλεδιάσκεψη η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.
Η γαλλική κυβέρνηση δεν κατανοεί γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι υπεύθυνος για τη ρωσική εισβολή στη χώρα του και τον πόλεμο που προέκυψε, δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης την Τετάρτη. «Δεν καταλαβαίνουμε τη λογική πολύ καλά», σημείωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Σοφί Πριμά, περιγράφοντας «τα ποικίλα, και συχνά ακατανόητα σχόλια του Προέδρου Τραμπ».
Έκκληση ενότητας από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό, χαρακτηρίζεται η δήλωσή του ότι η Ρωσία αποφάσισε να κάνει την Ευρώπη εχθρό της, ενώ τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας υπενθυμίζοντας ότι το 2014, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν αδύναμοι και δεν προσέφεραν στο Κίεβο εγγυήσεις που θα εμπόδιζαν την επιθετικότητα της Μόσχας.
«Η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος μιλώντας στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία,τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπέμψει το μήνυμα ότι λαμβάνει σοβαρά την άμυνά της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα και επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ντ. Τραμπ: Οι ευθύνες στην Ουκρανία για τον πόλεμο
Μία ημέρα μετά την ιστορική εκκίνηση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ επέρριψε την ευθύνη στην Ουκρανία για τον πόλεμο ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσε «να είχε κάνει μια συμφωνία» για να τον αποτρέψει. Οι δηλώσεις Τραμπ ακολούθησαν τη διαμαρτυρία Ζελένσκι για τον αποκλεισμό του Κιέβου από τις διαπραγματεύσεις στο Ριάντ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του αμερικανού προέδρου τον οποίο χαρακτήρισε «παγιδευμένο σε φούσκα παραπληροφόρησης» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, ενώ η Μόσχα δεν δέχεται δυτικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ανοιχτά πως ένας λόγος της ουκρανικής σύγκρουσης ήταν η υποστήριξη που είχε δώσει προηγουμένως η Ουάσινγκτον στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Είναι ο πρώτος και μέχρι τώρα ο μοναδικός Δυτικός ηγέτης που είπε ανοιχτά ότι μια βαθιά αιτία της ουκρανικής κατάστασης ήταν η θέση της προηγούμενης (αμερικανικής) κυβέρνησης που ήθελε να φέρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λαβρόφ στην Κρατική Δούμα.