Ορκίστηκαν οι πρωτοετείς Ευέλπιδες της Τάξεως 2027 (ή Ευέλπιδες Ι Τάξεως, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους), που φέρει την τιμητική ονομασία του Ήρωος Καταδρομέως της Κύπρου «Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα» αποφοίτου της Σχολής, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής.
Όπως παραδοσιακώς γίνεται, η ορκωμοσία των Πρωτοετών τελείται κάθε 21 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση του γεγονότος της εισόδου των πρώτων νέων Ευελπίδων στη νέα τότε Σχολή, στις 21 Δεκεμβρίου 1828.
Στην τελετή παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης κ.κ. Αντώνιος, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ (απόφοιτος της ΣΣΕ) ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Γεωργίου Τσιτσικώστα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ.Σταύρος Αυγουστίδης, συγγενείς του Ήρωα της Τάξεως 2027 «Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα», ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης κ.Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ, τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛΑΣ.
Συνολικώς, ορκίσθηκαν 199 πρωτοετείς Ευέλπιδες, άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων 168 από την Ελλάδα, 21 από την Κύπρο, 1 από την Αλβανία, 3 από Αρμενία, 2 από την Ιορδανία, 2 από τη Σενεγάλη και 2 από τη Τυνησία.
Ο Διοικητής της Σχολής Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονου στην ημερήσια διαταγή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ορκωμοσία των πρωτοετών Ευελπίδων αποτελεί ημέρα τιμής και γιορτής για τη Σχολή, ενώ απευθυνόμενος προς τους νέους Ευέλπιδες επισήμανε ότι «ο όρκος τους αποτελεί την αρχή μιας νέας διαδρομής» και προτρέποντάς τους «να αισθάνονται υπερήφανοι, καθόσον γίνονται επίσημα μέλη της οικογένειας της Σχολής των Ευελπίδων, μιας Σχολής με ειδικό βάρος, τιμημένη ιστορία και απαράμιλλη προσφορά στην πατρίδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.
Ποιος ήταν ο Ήρως – Αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας
Ο Νικόλαος Κατούντας γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 11 Ιανουαρίου 1943 και αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1967. Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Σεπτέμβριο του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο, στην 33η Μοίρα Καταδρομών (33 ΜΚ), ως Διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως, που έδρευε στην Κερύνεια.
Στις 5 Αυγούστου 1974, του απονεμήθηκε «Αριστείο Ανδραγαθείας», διότι ως Διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33 ΜΚ την νύκτα 20/21 Ιουλίου 1974, εισχώρησε αθόρυβα ηγούμενος του Λόχου του στα μετόπισθεν της εχθρικής τοποθεσίας και κατέλαβε τον τεθέντα στον Λόχο του αντικειμενικό σκοπό.
Στις 22 Ιουλίου 1974, κατά την επιχείρηση της Μοίρας στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας πολέμησε ηρωικά μαχόμενος, αφού προηγουμένως πέτυχε να εξουδετερώσει σημαντικό αριθμό εχθρικών αρμάτων.
Είναι αγνοούμενος από τις 22 Ιουλίου 1974.
Με Προεδρικό Διάταγμα της 12ης Δεκεμβρίου του 2008 προήχθη μεταθανατίως στο βαθμό του Αντιστράτηγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας, παρέλασε για πρώτη φορά η «Ίλη Ιππικού» με 12 ιππείς, οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακές ιστορικές στολές του Ιππικού του ελληνικού Στρατού, πριν την παρέλαση του Συντάγματος των Ευελπίδων, με επικεφαλής την ιστορική Πολεμική Σημαία της Σχολής.
Τέλος στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ακόλουθοι Αμύνης και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι ξένων κρατών, αντιπροσωπείες αξιωματικών από την Αρμενία και τη Σερβία, εν αποστρατεία αξιωματικοί, ακαδημαϊκές αρχές, καθώς και οι οικείοι των ορκισθέντων πρωτοετών Ευελπίδων.