Δικαστήριο του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας καταδίκασε τον Έλληνα υπήκοο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα -είναι συριακής καταγωγής -σε κάθειρξη 12 ετών και 3 μηνών για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας. Με ένα αστείο κατηγορητήριο, χωρίς στοιχεία και χωρίς μάρτυρες.
Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί κατασκοπείας. Σύμφωνα πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Αθήνα εκτιμά ότι η καταδίκη του Αμπάρα περισσότερο έχει ως αποδέκτη τις ΗΠΑ, εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης για τα F-16 και λιγότερο για την Ελλάδα.
Στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας – ΜΙΤ είχαν ακινητοποιήσει τον 67χρονο έμπορο σε κεντρικό δρόμο της πόλης Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 9 το βράδυ της 18ης Μαΐου 2022. Του είχαν φορέσει κουκούλα και τον είχαν επιβιβάσει με τη βία σε ένα σκουρόχρωμο βαν λέγοντάς του «μη μιλάς, Ελληνα κατάσκοπε». Ο Αμπάρα κρατούνταν έκτοτε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας έξω από την Αγκυρα, αντιμετωπίζοντας βαριά δίωξη για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είχε δραστηριοποιηθεί μεταξύ άλλων στην εμπορία χαλιών μαζί με έναν Ελληνα συνεταίρο. Για τις ανάγκες της νέας επαγγελματικής δραστηριότητάς του ο 67χρονος και ο συνεταίρος του πραγματοποιούσαν συχνά πηγαινέλα στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου λειτουργούν εργοστάσια χαλιών. Ενα τέτοιο ταξίδι πραγματοποίησαν και φέτος τον Μάιο, με αφορμή την έκθεση Domotex που φιλοξενούνταν στο διάστημα 14-17 Μαΐου στο Γκαζιαντέπ όπου και συνελήφθη.
Για 38 ημέρες η οικογένειά του είχε χάσει τα ίχνη του, ώσπου έμαθαν ότι ο Αμπάρα κατηγορείται για κατασκοπεία.
Όταν έγινε γνωστή η εξαφάνισή του, η οποία είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, η Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση. Η μοναδική απάντηση, που δόθηκε ήταν πως ο Αμπάρα, «συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών». Από την πλευρά, ο Αμπάρα έχει δηλώσει ότι είχε επαφή με δυο Έλληνες αστυνομικούς όταν πήγαινε να επισκεφθεί στη Ράκα της Βόρειας Συρίας τη σύζυγό του, την περίοδο 2014-2017.