«Βρείτε δικηγόρο»: Τα αμερικανικά πανεπιστήμια συμβουλεύουν φοιτητές που απειλούνται με απέλαση

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: Jose Luis Magana /AP

Ενημερώθηκε: 25/04/25 - 20:13

Προσπάθεια να βοηθήσουν τους ξένους φοιτητές, που απειλούνται με απέλαση από τις ΗΠΑ, κάνουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς αυξάνεται η καταστολή εναντίον φοιτητών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα.

Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει από προειδοποιήσεις να μην εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι οδηγίες για τον τρόπο ολοκλήρωσης των σπουδών τους, καθώς είναι σε εξέλιξη το κύμα διώξεων κατά φοιτητών, με συλλήψεις αλλά και απελάσεις.

Ορισμένοι πανεπιστημιακοί σύμβουλοι λένε σιωπηλά στους φοιτητές από το εξωτερικό να προσλάβουν δικηγόρο και να συνεχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα όσο εκκρεμούν οι νομικές προσφυγές, σύμφωνα με φοιτητές, δικηγόρους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης και αξιωματούχους πανεπιστημίων με τους οποίους μίλησε το Reuters.

Ομάδες ακαδημαϊκών έχουν επίσης προσφύγει στα δικαστήρια για να αμφισβητήσουν τη στοχοποίηση των φοιτητών τους από την κυβέρνηση Τραμπ. Η Συμμαχία των Προέδρων για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη Μετανάστευση, η οποία εκπροσωπεί επικεφαλής αμερικανικών κολεγίων και πανεπιστημίων, υπέβαλε αγωγή στη Βοστώνη αμφισβητώντας τον τερματισμό του νόμιμου καθεστώτος των ξένων φοιτητών.

Η Ενωση Αμερικανικών Πανεπιστημίων επισημαίνει ότι στις ΗΠΑ, όπου καταγράφεται ρεκόρ 1,1 εκατομμυρίου ξένων φοιτητώνδιακυβεύονται 44 δισ. δολάρια για την αμερικανικά οικονομία. Αυτή ήταν η συνεισφορά των ξένων φοιτητών το 2024.

Αλλά, σύμφωνα με τη Σάλι Κόρνμπλαθ, πρόεδρο του ΜΙΤ, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Επισημαίνει ότι χάνεται και παγκόσμιο ταλέντο. Ειδικά για το ΜΙΤ λέει ότι «είναι ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, υπερήφανο γι’ αυτό. Αλλά θα ήμασταν σοβαρά υποδεέστεροι χωρίς τους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς που μας έρχονται σε μας από άλλες χώρες».

Μεγάλο πλήγμα για τους Ινδούς

Περισσότεροι από τους μισούς ξένους φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από την Ινδία και την Κίνα, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ έχει διαγράψει περισσότερα από 4.700 ονόματα από τη βάση δεδομένων των Συστημάτων Πληροφοριών Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής των κατόχων βίζας (SEVIS), συχνά επικαλούμενη εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Δικηγόρων Μετανάστευσης.

Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί είναι Ινδοί φοιτητές, πολλοί από τους οποίους έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στο πλαίσιο του προγράμματος Προαιρετικής Πρακτικής Κατάρτισης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τρίσια ΜακΛάφλιν, προέτρεψε τους φοιτητές των οποίων η βίζα έχει ανακληθεί να φύγουν. «Εάν βρίσκεστε παράνομα στη χώρα μας, θα σας συλλάβουμε, θα σας απελάσουμε και δεν θα επιστρέψετε ποτέ», δήλωσε.

«Βρείτε δικηγόρο»

Οι διοικητικοί των πανεπιστημίων λένε στους φοιτητές πλήρους φοίτησης να προσλάβουν δικηγόρο. Οσοι αμφισβητήσουν τη διαγραφή τους από το SEVIS θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους, δήλωσε αξιωματούχος που συμβουλεύει ξένους φοιτητές σε μεγάλο πανεπιστήμιο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ως επί το πλείστον, οι φοιτητές με τους οποίους έχω μιλήσει, οι σχολές τους τούς επιτρέπουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα», δήλωσε επίσης ο δικηγόρος μετανάστευσης της Νέας Υόρκης, Κλέι Γκρίνμπεργκ, ο οποίος εκπροσωπεί φοιτητές που έχουν αποβληθεί από το SEVIS.

Πάνω από 200 φοιτητές έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες απαγορεύουν προσωρινά στη διοίκηση να λάβει μέτρα εναντίον τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Το Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια είπε στους φοιτητές να επικοινωνήσουν με συμβούλους για να συζητήσουν τρόπους ολοκλήρωσης των μαθημάτων. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αναζητά τρόπους για να συνεχίσουν οι φοιτητές την εκπαίδευσή τους, δήλωσε η Ρέιτσελ Ζάεντζ, εκπρόσωπος του Γραφείου του Προέδρου του πανεπιστημίου.

Και καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές απέχουν μερικές εβδομάδες, το Πανεπιστήμιο Duke προειδοποίησε τους ξένους φοιτητές του να μη φύγουν από τις ΗΠΑ, διότι υπάρχει κίνδυνος να μην τους επιτραπεί να επιστρέψουν το φθινόπωρο.

Φόβος και «αυτοαπελάσεις»

Μετά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, με φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές να συλλαμβάνονται από ομοσπονδιακούς πράκτορες, οι ξένοι φοιτητές φοβούνται ότι θα μπορούσαν να απελαθούν ακόμη και για μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα, σύμφωνα με Ινδό μεταπτυχιακό φοιτητή πληροφορικής σε πανεπιστήμιο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κάποιοι έχουν φύγει μόνοι τους από τη χώρα.

Ο Μομαντού Τάαλ, ο οποίος ηγήθηκε των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, «αυτοαπελάθηκε» τον Μάρτιο, εγκαταλείποντας τη χώρα όταν τον κάλεσαν να παραδοθεί στις αρχές μετανάστευσης.

«Θα μπορώ να ολοκληρώσω τις σπουδές μου εξ αποστάσεως», δήλωσε ο Τάαλ, που έχει διπλή υπηκοότητα, βρετανική και της Γκάμπια. Είπε ότι σχεδίαζε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ινδός φοιτητής στην Τζόρτζια δήλωσε ότι ανακλήθηκε η βίζα του, διότι έχει «ποινικό μητρώο»: είχε κατηγορηθεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Υποστήριξε ότι η κατηγορία αυτή απορρίφθηκε στο δικαστήριο.

«Η σχολή μου μού επιτρέπει να συνεχίσω», είπε ο φοιτητής πληροφορικής, προσθέτοντας ότι παραμένει πολύ προσεκτικός. «Αν δω κάποιον με στολή, αλλάζω δρόμο», είπε, ζητώντας επίσης να μην κατονομαστεί.

Πηγή: Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ