Η Καλιφόρνια ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ, προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο των δασμών στην ακμάζουσα τεχνολογική βιομηχανία της περιοχής.
Το ΑΕΠ της Καλιφόρνιας ανήλθε στα 4,1 τρισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία, ξεπερνώντας το μέγεθος της ιαπωνικής οικονομίας στα 4,02 τρισ. δολάρια το ίδιο διάστημα, βάσει της ανάλυσης του ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία έχουν πλέον μεγαλύτερες οικονομίες από την Καλιφόρνια, η οποία εμφάνισε ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και από τις τρεις πέρυσι.
«Η Καλιφόρνια δεν ακολουθεί απλώς τον ρυθμό του κόσμου, ορίζει τον ρυθμό», είπε ο Νιούσομ αυτή την εβδομάδα. «Η οικονομία μας ανθίζει, διότι επενδύουμε στους ανθρώπους, προτεραιοποιούμε τη βιωσιμότητα και πιστεύουμε στη δύναμη της καινοτομίας», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο Νιούσομ προειδοποίησε ότι η οικονομική ισχύ της πολιτείας απειλείται από «τις απερίσκεπτες πολιτικές δασμών της τρέχουσας ομοσπονδιακής κυβέρνησης». «Η οικονομία της Καλιφόρνιας τροφοδοτεί το έθνος και πρέπει να προστατευθεί», τόνισε.
Η Καλιφόρνια, η πολιτεία με τους περισσότερους κατοίκους στις ΗΠΑ, συνεισέφερε το 14% του εθνικού ΑΕΠ το 2024, χάρη στη Σίλικον Βάλει και τους τομείς των ακινήτων και των χρηματοοικονομικών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Νιούσομ κινήθηκε νομικά εναντίον του Τραμπ για την εκμετάλλευση των μέτρων έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενεργοποιήσει σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς, οι οποίοι σύμφωνα με τον κυβερνήτη έχουν επηρεάσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Οι δασμοί αυτοί, σύμφωνα με τον Νιούσομ, δημιουργούν «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία στην Καλιφόρνια, την πολιτεία με τη μεγαλύτερη οικονομία, βιομηχανία και γεωργία στη χώρα» και «έχουν αναστατώσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, έχουν ανεβάσει τα κόστη» και «έχουν προκαλέσει ζημίες δισεκατομμυρίων». Στην αγωγή του, υποστηρίζει ότι η χρήση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης για μονομερή επιβολή δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο είναι «παράνομη και πρωτοφανής» και ότι τέτοιου είδους ενέργειες απαιτούν πρότερη έγκριση του Κογκρέσου.
Σημειώνεται ότι το εμπόριο της Καλιφόρνιας έφτασε το 2024 στα 675 δισ. δολάρια με μεγαλύτερους εταίρους το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα. Πάνω από το 40% των εισαγωγών προήλθε από αυτές τις χώρες, με την αξία τους να φτάνει τα 203 δισ. δολάρια από τα εισαγόμενα προϊόντα αξίας περίπου 491 δισ. δολάρια.
Πηγή: MoneyReview