Μπορεί να είναι από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, όλοι οι ηγέτες του πλανήτη θα καθίσουν σε δεύτερη σειραά –πίσω από την Αργεντινή και την Ιταλία– και υπό τους όρους του γαλλικού αλφαβήτου.
Περίπου 130 επίσημες ξένες αποστολές έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους στη λειτουργία του Αγίου Πέτρου, ενώ περίπου 50 αρχηγοί κρατών αναμένεται να παραστούν, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς και 10 εν ενεργεία μονάρχες.
Η τελετή ξεκινά στις 10 π.μ. (ώρα Ρώμης), με τις ιταλικές αρχές να εφαρμόζουν ένα από τα πιο εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών.

Αλφαβητική διπλωματία και πρωτόκολλο μοναρχών
Οι επίσημες αντιπροσωπείες θα καθίσουν δεξιά του βωμού, στο πάνω μέρος των σκαλιών που οδηγούν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Πρώτη θέση δικαιωματικά για την Αργεντινή, πατρίδα του εκλιπόντος Ποντίφικα, με τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι στην πρώτη σειρά, παρά το γεγονός ότι το 2023 τον είχε αποκαλέσει «ηλίθιο που υπερασπίζεται τη σοσιαλδημοκρατία», πριν αλλάξει στάση μετά την εκλογή του.
Δεύτερη η Ιταλία, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και θεσμικού ρόλου, καθώς ο Πάπας είναι και επίσκοπος Ρώμης.
Από εκεί και πέρα, τηρείται αυστηρά το γαλλικό αλφάβητο, παραδοσιακή γλώσσα της διπλωματίας:
- États-Unis αντί United States,
- Allemagne αντί Deutschland,
- Pays-Bas αντί Nederland, κ.ο.κ.
Οι εν ενεργεία μονάρχες θα προηγηθούν όλων των άλλων ηγετών, ανεξαρτήτως θρησκείας. Στις πρώτες θέσεις αναμένεται να καθίσουν, μεταξύ άλλων, οι βασιλείς Ισπανίας και Βελγίου και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Πού κάθεται ο Τραμπ, πού ο Μπάιντεν
Ο Τραμπ, αν και είχε επικριθεί στο παρελθόν από τον Πάπα για τις μεταναστευτικές του πολιτικές, θα καθίσει στις πρώτες σειρές, καθώς οι États-Unis εμφανίζονται νωρίς στο γαλλικό αλφάβητο.
Ο Τζο Μπάιντεν, αν και καθολικός διά βίου, δεν αποτελεί μέρος της επίσημης αμερικανικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να καθίσει πιο πίσω, μαζί με άλλους VIP προσκεκλημένους εκτός πρωτοκόλλου.
Στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Μακρόν δεν θα έχει διπλωματικές επαφές
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει καμία διπλωματική συνάντηση στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η τοποθέτηση της γαλλικής προεδρίας γίνεται καθώς δεκάδες ηγέτες κρατών και μονάρχες αναμένονται στη Ρώμη για την τελετή του Σαββάτου, γεγονός που έχει πυροδοτήσει διπλωματικές προσδοκίες και ανεπίσημες επαφές στα παρασκήνια.
Πάνω από 150.000 προσκυνητές εισήλθαν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν προσκυνήσει το σκήνωμα του Αγίου Πατέρα των καθολικών πάνω από 150.000 προσκυνητές. Στις οκτώ το βράδυ πρόκειται να κλείσει το φέρετρο του «Πάπα των φτωχών». Οπως έγινε γνωστό, η τελετή θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία φωτογράφων και εικονοληπτών, διότι πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή.
Η αυριανή πομπή με το φέρετρο του Αργεντινού Πάπα πρόκειται να διαρκέσει περίπου μισή ώρα, μέχρι να φτάσει στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε.
Στο μεταξύ, με μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, μπορεί να αποφασιστεί να γραφτεί με πιο έντονους χαρακτήρες το όνομα του Φραγκίσκου στα λατινικά (Franciscus) διότι έχει σκαλιστεί στο μάρμαρο με πολύ αχνό τρόπο και διακρίνεται με δυσκολία.
Μεθαύριο, Κυριακή, το απόγευμα, όλοι οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας πρόκειται να μεταβούν στη Βασιλική, για να προσευχηθούν μπροστά στον τάφο του πρώτου Λατινοαμερικανού Ποντίφικα στην Ιστορία.
Πώς συντηρείται η σορός του Πάπα Φραγκίσκου για το λαϊκό προσκύνημα - Τι είναι η θανατοπραξία
Μετά το θάνατό του το σώμα του Ποντίφικα υποβλήθηκε στη διαδικασία της θανατοπραξίας, μια τεχνική συντήρησης που επιτρέπει το λαϊκό προσκύνημα χωρίς να χρειαστούν πιο επεμβατικές μέθοδοι.
Η σορός του εκτίθεται σε ένα απλό φέρετρο από ψευδάργυρο μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο. Ήταν εξάλλου δική του επιθυμία να μην εκτεθεί το σώμα του σε καταπέλτη, ούτε μέσα στο συνηθισμένο τριπλό φέρετρο.
Τι είναι η θανατοπραξία
Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, η θανατοπραξία δεν είναι ταρίχευση.
Σύμφωνα με το euronews, πρόκειται για μια τεχνική συντήρησης σώματος που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημόσια έκθεση σορών. Η πρακτική αυτή, που ρυθμίζεται στην Ιταλία με νόμο του 2022, θεωρείται σύγχρονη εξέλιξη της ταρίχευσης και διακρίνεται από τη χρήση λιγότερο επεμβατικών ουσιών που σέβονται περισσότερο το ανθρώπινο σώμα.
Αποτελείται από μια επεξεργασία υγιεινής-συντήρησης που επιβραδύνει τις διαδικασίες αποσύνθεσης, επιτρέποντας τη διατήρηση της φυσικής εμφάνισης του νεκρού για αρκετές ημέρες. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση συντηρητικών υγρών στο αρτηριακό σύστημα, την πλήρη απολύμανση του σώματος, το διορθωτικό μακιγιάζ και τη διευθέτηση των χεριών και του προσώπου ώστε να εξασφαλίζεται μια γαλήνια και συγκροτημένη εμφάνιση.
Θανατοπραξία: Μια παράδοση αιώνων στην παπική ιστορία
Η χρήση της θανατοπραξίας έχει τις ρίζες της στη μακρά παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας. Για αιώνες, στην πραγματικότητα, οι πάπες υποβάλλονται σε συντηρητική θεραπεία, τόσο για πνευματικούς λόγους όσο και για πρακτικές ανάγκες που σχετίζονται με τη δημόσια λατρεία και τη διάρκεια των νεκρικών τελετών.
Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν η ταρίχευση, μια πιο επεμβατική τεχνική που περιλαμβάνει την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων και τη χρήση ουσιών όπως η φορμόλη και το οινόπνευμα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στην αξιοπρέπεια του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που ώθησε την Εκκλησία να υιοθετήσει πιο διακριτικές και σεβαστές μεθόδους, όπως η θανατοπραξία.