Κι εκεί που όλη η Παναθηναϊκή οικογένεια έχει εστιάσει την προσοχή και τις ελπίδες της στο θέμα της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού, έρχεται μία εξέλιξη που δύναται να προκαλέσει μία συνταρακτική ανατροπή στο γηπεδικό ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες (πια) το τριφύλλι.
Την ώρα που όλοι είχαν σχεδόν την βεβαιότητα ότι ο Γιάννης Αλαφούζος είναι υπέρμαχος της λύσης του Βοτανικού, εκεί που είχε εντυπωθεί η πεποίθηση πως ο ιδιοκτήτης της πράσινης ΠΑΕ έχει στρέψει το βλέμμα του, αν όχι κινεί τα νήματα, προς αυτή την κατεύθυνση, αίφνης υπάρχει μία πληροφορία απόλυτα επιβεβαιωμένη που αλλάζει θεαματικά το σκηνικό και θέτει νέα δεδομένα.
Κι αυτό γιατί ο Γιάννης Αλαφούζος προσανατολίζεται να προτείνει στην Πολιτεία την δημιουργία της και την παραμονή των πρασίνων στην φυσική τους έδρα, σε μία εντυπωσιακή ανατροπή στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το πλάνο του ιδιοκτήτη της πράσινης ΠΑΕ, στο τραπέζι της συζήτησης με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, δηλαδή Δήμο Αθηναίων και Κυβέρνηση, πέφτει η σκέψη να προχωρήσει η αναπροσαρμογή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ένα ολικό λίφτινγκ που θα περιλαμβάνει το γήπεδο ποδοσφαίρου, τον Τάφο του Ινδού, τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και την ανάπλαση της γύρω περιοχής, με ένα σχέδιο που θυμίζει που θυμίζει πολύ έντονα εκείνο που είχε παρουσιαστεί στον Τάφο του Ινδού την άνοιξη του 2016.
Το σχέδιο του Γιάννη Αλαφούζου που παρουσιάστηκε τότε και προφανώς αποτελεί το όνειρο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, κάνει λόγο για μία νέα ανακαινισμένη, πιο μοντέρνα Λεωφόρο Αλεξάνδρας χωρητικότητας 22.000 θέσεων, που θα εξασφαλιστεί με την ανέγερση δύο νέων εξεδρών στην Τσόχα και την Αλεξάνδρας που δεν θα ξεπερνούν σε ύψος αυτό της Θύρας 13 (ώστε να μην αλλάξει ο συντελεστής δόμησης), αλλά και έργα ανάπτυξης στην γύρω περιοχή.
Πριν ξεκινήσουμε την αποτύπωση των λεπτομερειών αυτής της ιδέας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο Γιάννης Αλαφούζος στις επίσημες εξαγγελίες του τότε δεν έκρυβε ότι είναι υπέρμαχος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας,γνωρίζοντας άλλωστε ότι καλύτπει τον μέσο φίλο του Παναθηναϊκού τόσο για συναισθηματικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους, δημιουργώντας μία πύρινη έδρα. Στο διάστημα μάλιστα, που η συζήτηση για τον Βοτανικό είχε πάρει χαρακτήρα «δημόσιας διαβούλευσης», απέφυγε να πάρει θέση και ουσιαστικά ποτέ δεν αναίρεσε τις αρχικές του απόψεις, από τότε που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό: Πως δηλαδή οποιαδήποτε άλλη λύση, σε κάποια άλλη περιοχή θα γινόταν με συναισθηματικό αντίτιμο για τον σύλλογο. Και μόνο αν ήταν μία λύση απόλυτα συμφέρουσα προς τον σύλλογο και όλα τα τμήματα του, θα άναβε το πράσινο φως για τον Βοτανικό.
Που εξυπακούεται πως δεν φεύγει από το κάδρο, αλλά αποκτά πλέον άμεσο «ανταγωνιστή», σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες λύσεις. Η λύση που ο ίδιος προκρίνει είναι η παραμονή του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με στόχο η ομάδα να μπει στο ιστορικό γήπεδο από το ξεκίνημα της σεζόν 2021-22.
Και παράλληλα, να ξεκινήσουν τα έργα που με βάση τους πρώτους υπολογισμούς θα διαρκέσουν περίπου 1,5 χρόνο ώστε το «κλουβί» της Λεωφόρου να μεταμορφωθεί σε μία σύγχρονη γηπεδική εγκατάσταση, εντός, εκτός και στα... έγκατα της γης.
Το σχέδιο της ολικής αναμόρφωσης υπάρχει ήδη στα χαρτιά και ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού προσανατολίζεται εντός των προσεχών ημερών να ενημερώσει επίσημα και διεξοδικά τόσο τον Δήμο, όσο και την Πολιτεία για την νέα εναλλακτική λύση που προτείνει.
Παραμένει στο παιχνίδι η «Διπλή Ανάπλαση», αλλά με ισχυρό αντίπαλο!
Εδώ λοιπόν, θα πρέπει να κάνουμε μία απαραίτητη διευκρίνιση. Ο Παναθηναϊκός δεν απορρίπτει, ούτε αποσύρεται από το σχέδιο της διπλής ανάπλασης. Περιμένει με ενδιαφέρον να ακούσει την πρόταση της πολιτείας, όμως αυτή τη φορά παίρνει την πρωτοβουλία και βάζει στο τραπέζι μία ακόμα ισχυρή εναλλακτική λύση για την Πολιτεία, ένα δεύτερο πλάνο που αντί να περιπλέξει, ενδέχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις και να απλοποιήσει τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες και αποφάσεις.
Έχοντας το σχέδιο της «νέας Λεωφόρου» ως άμεσα υλοποιήσιμη και εφικτή λύση, ο Παναθηναϊκός περιμένει να ακούσει τι έχει να του αντιπροτείνουν οι κρατικοί φορείς πιστός πάντα στην τοποθέτηση που είχε κάνει και η οποία έλεγε πως η μοναδική περίπτωση να συζητηθεί σοβαρά το σχέδιο της διπλής ανάπλασης είναι να ικανοποιηθεί η ΠΑΕ, ο Ερασιτέχνης, αλλά και η ΚΑΕ, με όσα θα προσφερθούν.
Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός δημιουργεί ένα ακόμα πανίσχυρο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του, που του επιτρέπει πια να ζητήσει από τον Δήμο και την Πολιτεία μία όσο το δυνατόν πιο «δίκαιη» πρόταση για την ομάδα του ποδοσφαίρου, τον ερασιτέχνη και την ομάδα μπάσκετ που προφανώς δεν μπορεί να λείπει από την εξίσωση ως μία διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα, με τεράστιο κύρος και επιτυχίες.
Τι προβλέπει το σχέδιο της νέας Λεωφόρου
Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης. Το σχέδιο για την «νέα Λεωφόρο» προβλέπει γήπεδο χωρητικότητας 22.000 θέσεων, με το χτίσιμο νέας διώροφης εξέδρας στην πλευρά που βλέπει στην οδό Τσόχα, αλλά και σε αυτή που βλέπει στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας (χωρίς αυτές να ξεπερνούν σε ύψος αυτό της Θύρας 13, ώστε να μην αλλοιωθεί ο συντελεστής δόμησης), πληθώρα βελτιωτικών έργων (εξωτερική όψη, νέοι προβολείς, σκέπαστρα, καθίσματα, σουίτες, δημοσιογραφικά, πολυχώρος, εστιατόρια και μουσείο) που θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα του γηπέδου, πολλά βελτιωτικά έργα στις εγκαταστάσεις εντός και πέριξ του γηπέδου, όπου βρίσκεται ο Τάφος του Ινδού, οι αίθουσες που φιλοξενούν τα λοιπά τμήματα του Ερασιτέχνη (πυγμαχία, ξιφασκία, γυμναστήριο), αλλά και ανάπλαση του κολυμβητηρίου που βρίσκεται κάτω από την Θύρα 14.
Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη μάλιστα και ειδικότερα το κλειστό γήπεδο «Παύλος Γιαννακόπουλος» θα πρέπει να αποκτήσει σύγχρονη μορφή ώστε να μπορέσει να αποτελέσει έδρα και των ομάδων βόλεϊ, που σήμερα λόγω του ύψους δεν δύναται να φιλοξενήσει αγώνες.
Η χρηματοδότηση
Κι εδώ φτάνουμε στο κρίσιμο και καθοριστικό θέμα της χρηματοδότησης του έργου. Εδώ έρχεται και «κουμπώνει» το κονδύλι της Περιφέρειας ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί από το 2014 για το έργο στο Βοτανικό και το οποίο μπορεί να αποτελέσει μία αρχική και πολύ βασική πηγή για να ξεκινήσει το έργο. Φυσικά ένα τέτοιο ποσό δεν αρκεί για να καλυφθεί το κόστος ολόκληρης της ανακατασκευής, κάτι το οποίο θα γίνει από κάποια επιπλέον χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ή από ίδια κεφάλαια που πιθανόν να απαιτηθούν.
Το χρονοδιάγραμμα και πώς θα ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του έργου, το πλάνο του Παναθηναϊκού είναι πολύ συγκεκριμένο. Θα χρησιμοποιήσει τους επόμενους 10 μήνες για να κλείσει από παντού το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης (νομικά ζητήματα, δέσμευση όλων των απαιτούμενων κεφαλαίων) και μετά θα τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την ανακατασκευή.
Εδώ προκύπτουν προβλήματα που αφορούν το νομικό πλαίσιο καθώς στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν πως υπόκειται στη νομοθεσία της Διπλής Ανάπλασης και εφ' όσον έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου, δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές προσθήκες στην κατασκευή. Ωστόσο εδώ η άριστη σχέση που διατηρεί ο Αλαφούζος με την κυβέρνηση, μπορεί να καθορίσει την πορεία του έργου, προσπερνώντας με νέες διατάξεις, τα όποια εμπόδια. Κάτι που με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αδύνατον να γίνει πράξη εξαιτίας της πολεμικής που υπήρξε μεταξύ του Μίστερ ΣΚΑΙ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που βγαίνει προς τα έξω αυτή την στιγμή είναι πως η επικρατούσα σκέψη είναι να μπει η ομάδα στο γήπεδο στο ξεκίνημα της σεζόν 2021-22, ακόμα και αν κάποια έργα θα είναι ακόμα σε εξέλιξη (κάτι που έχει γίνει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα), κλείνοντας κάποια κομμάτια του γηπέδου.Όλα αυτά θα εξαρτηθούν στις επόμενες 40 ημέρες, που είναι πια από πολύ κρίσιμες έως καθοριστικές και ανεβάζουν το πράσινο θερμόμετρο στα ύψη.
Ο Παναθηναϊκός θα μπει άμεσα στην διαδικασία να επικοινωνήσει το σχέδιο του στην Πολιτεία και στον Δήμο και θα περιμένει να ακούσει τι είναι αυτό που θα του (αντι)προτείνουν σε ό,τι αφορά το θέμα της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό.
Τι ισχύει με το γήπεδο μπάσκετ
Από εκεί και μετά, με όλα τα ενδεχόμενα πια στο τραπέζι, ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να πάρει την οριστική και τελική του απόφαση, έχοντας πάντα την σύμφωνη γνώμη τόσο του Ερασιτέχνη, όσο και της ΚΑΕ. Καθώς ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες έχουν παρουσιαστεί, άπαντες εντός των πράσινων τειχών συνηγορούν πως μετακόμιση στον Βοτανικό θα υπάρξει μόνο αν και εφ'όσον καλυφθούν οι ανάγκες ποδοσφαίρου, Ερασιτέχνη και μπάσκετ.
Υπάρχει κόκκινη γραμμή σε αυτό το ζήτημα και κανείς από την οικογένεια του Παναθηναϊκού δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει αποσυρθεί από την ενεργό διοικητική δράση δεν σημαίνει πως η ΚΑΕ θα μείνει εκτός νυμφώνος. Αντιθέτως, η απαίτησή του να μπει στο σχέδιο του Βοτανικού έχει δημιουργήσει έξτρα πίεση στον Δήμο που πρέπει να βρει μια λύση που θα καλύπτει και τον μπασκετικό Παναθηναϊκό.
Συμπερασματικά, ο κόσμος θα πρέπει να κρατήσει ως τελική εικόνα της νέας εξέλιξης τούτο: Ο Παναθηναϊκός δεν αποκόπτεται από το σχέδιο της ανέγερσης του γηπέδου στον Βοτανικό. Η σκέψη αυτή δεν εγκαταλείπεται. Απλώς οι πράσινοι προτείνουν ένα χειροπιαστό πολύ συγκεκριμένο Plan B, το οποίο σήμερα προτιμούν και μόνο αν ο Δήμος το ανατρέψει, θα μπει ο Βοτανικός σε pole position.
Ο Παναθηναϊκός δουλεύει για να κρατήσει ζωντανή και να δημιουργήσει μία νέα, ανακαινισμένη και μοντέρνα Λεωφόρο Αλεξάνδρας, και μάλιστα όχι για ένα ή δύο χρόνια, αλλά για πολλά περισσότερα!
Διότι αν ο Παναθηναϊκός επιλέξει να προσπεράσει την πρόταση που θα καταθέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου ο Κώστας Μπακογιάννης, σημαίνει αυτομάτως ότι γυρίζει οριστικά την πλάτη στη Διπλή Ανάπλαση και προχωρά για τη Λεωφόρο.
Το σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες θα είναι καταιγιστικές, αφού ένα θέμα δεκαετιών για τον Παναθηναϊκό μπαίνει πια στην τελική του ευθεία και θα λυθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο.